This version of the page http://www.holocaust.kiev.ua/news/lit_shkil.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-31. The original page over time could change.
AblackMenu

ОСВІТНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ



Untitled
   ...
 















Літня школа тренерів програми "Назустріч пам'яті" в Мукачеві

Ми вже інформували читачів про міжнародний педагогічний проект "Назустріч пам'яті", методичну основу для якого склав навчальний комплект з матеріалами фільму С. Буковського "Назви своє ім'я" та навчально-методичного посібника "Назустріч пам'яті".
Більшість вчителів - читачів бюлетеня були учасниками регіональних семінарів на базі обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти і тому мають уявлення про суть та завдання проекту. На етапі проведення навчальних семінарів на протязі 2007-2008 навчального року командою тренерів Всеукраїнської Асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін "Нова Доба" та Українського центру вивчення історії Голокосту не лише розповсюджувалася інформація про сам проект, але й проводилося серйозна підготовка щодо використання нових методів і технологій навчання історії та суспільних дисциплін в класі, заповнювалися прогалини у знанні багатогранної вітчизняної та європейської історії. Аналізуючи відповіді учасників регіональних семінарів на запитання листка оцінювання, можна дійти висновку, що саме методологічна та методична новизна матеріалів, розширення професійного світогляду найбільш привабили вчителів. Враховуючи успіх проведених 24 семінарів та матеріалів проекту Інститут візуальної історії та освіти Фонду Шоа Університету Південної каліфорнії, США, ВА "Нова Доба", Український центр вивчення історії Голокосту за підтримки Фонду Віктора Пінчука продовжує у 2008-2009 навч. році поширення проекту "Назустріч пам'яті" серед педагогів України.
Серед учасників регіональних семінарів відбиралися майбутні тренери, які зможуть працювати у своїх регіонах і допомагати колегам освоїти нові методики, побудовані на використанні відеоінтерв'ю свідків Голокосту в Україні. Саме для цих тренерів була організована літня школа, що відбулася в Мукачеві на Закарпатті 5-8 серпня 2008 р. Серед 50 учасників Літньої школи були представники від усіх областей країни з дуже різним професійним досвідом - від 2 до 42 років педагогічного стажу. Однак більшість учасників представляли найбільш плідний та авторитетний для професії вік - 17-20 років роботи в школі. Організатори надали перевагу тим учасникам регіональних семінарів, хто проявив найбільше бажання працювати з матеріалами проекту саме серед свої колег, а не лише серед учнів. Тому у Літній школі взяло участь 22 вчителя, що вже мають досвід тренерської роботи - чи у програмах громадянської освіти, чи у програмах "Рівний рівному", "Дебати" тощо. А для того, аби решта -новачки у справі освіти дорослих - почувалися впевнено, програма Літньої школи була побудована таким чином, щоби максимально підготуватися до проведення локальних семінарів, учасниками яких можуть бути колеги - вчителі-предметники, шкільні психологи, соціальні педагоги, адміністратори шкіл, працівники установ позашкільної освіти. Представниками Українського центру вивчення історії Голокосту А. Подольським та М. Тяглим було прочитано кілька лекцій про єврейську ідентичність, українсько-єврейські взаємини, історію юдофобії та антисемітизму, про місце євреїв у політичній системі СРСР. Саме перша тема у викладі А. Подольського та остання у викладі М. Тяглого викликали найбільшу зацікавленість та отримали найвищі оцінки від слухачів. Ґрунтовне знання предмету, відчуття емоційного стану аудиторії, готовність відповідати на "складні" запитання, відданість своїй справі не могли залишити байдужими нікого. Одна з учасниць написала, що відтепер єврейська історія буде для неї зажди звучати голосом Анатолія Подольського. Дуже високу оцінку отримали лекції координатора проекту Анни Ленчовської про психологічні та педагогічні аспекти викладання складних, болючих тем в класі, а також презентація запрошеного з Чехії представника Інституту візуальної історії та освіти Фонду Шоа Мартіна Шмока. Мартін Шмок не лише розповів про діяльність Інституту, але й показав конкретні приклади використання інших відеосвідчень з архіву, зокрема щодо місцевої історії, історії радянської пропаганди, полікультурної освіти у довоєнний період на Закарпатті.
Важливим для учасників став і "круглий стіл", на якому обговорювався досвід поширення матеріалів проекту серед колег та учнів після регіональних семінарів. Учасники обговорення однозначно вказали, що з учнями значно легше, бо вони більш відкриті, менш стереотипізовані, більш емоційні. Вчителі не всі сприйняли однозначно, позитивно, дається взнаки, професійна втома, певна розгубленість (адже нема навчального часу, коли з цим працювати), невмотивованість до професійного вдосконалення. Педагоги відзначили й причини такого сприйняття: рівень обізнаності з темою достатньо низький, адже і сьогодні на історичних факультетах історія Голокосту практично не розглядається, курси підвищення кваліфікації також не приділяють їй увагу, суспільство не визначилося з проблемою історичної пам'яті, яка іноді розглядається дуже вибірково. Однак мотивація поглиблюється в процесі роботи, бо відкривається розуміння, що матеріали семінару не лише про історію, а це загальнометодологічні проблеми, нові підходи до історичної дидактики тощо.
Для відпрацювання тренерських навичок на літній школі у Мукачеві було запропоновано командам з двох груп "показати" деякі заняття, що пропонуються для проведення локальних семінарів. Це як ті, що опрацьовувалися на семінарах на протязі року, а саме: "Хіба євреї чужинці?", "Ті, що стояли поруч: яким був вибір?", "Уроки Голокосту: життя після трагедії", так і нові теми, не менш складні як за змістом так і за методичним виконанням: "Банальність зла: чому Голокост став можливим?", "Євреї, роми... Хто наступний?" Саме під час презентацій уривків цих тем з допомогою тренерів ВА "Нова Доба" Олександра Войтенка, Наталі Голосової, Ірини Костюк учасниками відпрацьовувалися методичні прийоми, обговорювався алгоритм використання фрагментів та фільму в цілому, матеріалів посібника, складні моменти майбутніх семінарів, концептуальні підходи до вивчення контроверсійних та болючих тем історії. Організаційний блок літньої школи, під час якого уклалася програма локального семінару різної тривалості та для різних цільових груп також підсилив готовність учасників до роботи як тренерів на місцевому рівні.
Успіху літня школа завдячує не лише насиченій змістовій частині та активній тренерській роботі, але, в першу чергу, відмінному менеджменту, який традиційно забезпечує ВА "Нова Доба" на всіх своїх заходах. А це заслуга як і усієї команди проекту, так і персонально виконавчого директора асоціації та Центру громадянської та історичної освіти Поліни Вербицької.
Підсумовуючи, хочеться навести деякі уривки з листків оцінювання учасників: 1. Загальна оцінка проведеної роботи - "відмінно". - Чітко організована, добре забезпечена ресурсами.
- Насиченість, інформативність, практичність.
- Дала прекрасний тренерський досвід.
- Надзвичайно корисний з точки зору практичних навичок.
- Безцінна з точки зору професійного зростання, самоосвіти, глибоко вивчення гуманітарного циклу, соціально орієнтованого навчання.
- Цікавий, корисний, перспективний і оригінальний семінар, практично та методично значущий як для вчителя так і для тренера.
- Перший раз беру у такому заході участь - сподобалось!
- Класно, неординарно, корисно. Вражена досить великим рівнем практичної спрямованості, продуктивним характером.
- Здорово - так багато зробили за такий короткий термін.
- Цікавий склад слухачів і модераторів.
2. Оцінка теоретичної складової літньої школи.
- Лекції цікаві, пізнавальні, динамічні.
- Поглибили знання з питань Голокосту (особливо враховуючи, що нема відповідної літератури).
- Лекції роблять історію єврейського народу ближчою.
- Глибокий, науковий теоретичний матеріал, який обов'язково буду використовувати вдома.
- Врахування попереднього досвіду учасників (а значить - відмова від "прописних" істин) дозволило працювати динамічно, отримуючи нові навички роботи Важливо - робота зі стереотипами, актуально.
- Дуже цікаво.
- Різноманітність думок, поглядів, підходів вражаюча - дуже високий рівень!
- Доступно, образно, наочно. Добре, що був роздатковий матеріал, - можна було б ще збільшити.
- Стимулює до критично-аналітичних роздумів та дослідницьких пошуків.
- Більше часу на обговорення дискусійних питань теоретичної частини.
3. Оцінка методичної складової літньої школи.
- Отримали не лише конкретні рекомендації з приводу проведення тренінгів, але мали можливість проаналізувати власну поведінку, помилки, вислухати точку зору колег.
- Пара "підручник - фільм" дають можливість працювати методично правильно, без особливих проблем.
- Висока ефективність організації роботи в мікрогрупах, професійний аналіз занять.
- В методичному плані збагатилася на 100%.
- Чудово - вміння винести головне, концентрувати увагу, уникати надмірних складностей при проведенні.
- Дуже сучасно!
- Грамотний аналіз помилок і вдалих знахідок - чудово.
- Тренінги, учасниками яких я була раніше, були націлені на одну тему, а відмінна риса цього семінару - наголос на різноманітних методиках. Особлива роль модераторів!
4. Оцінка рівня корисності та відповідності візуальних джерел.
- Багатогранність можливостей для використання не лише істориків , але й пересічних громадян.
- Це краще архівних матеріалів.
- Дуже важко емоційно, більш впливове, ніж текстові документи. Корисність не тільки для вивчення історії Голокосту, але й для виховної роботи і вивчення історії загалом.
- Корисність візуальних джерел неабияка. Особливо зараз, коли йде заповнення "білих плям". Ця форма ближча людям, спонукає до більш ретельного вивчення проблеми.
- Свідчення не руйнують психіки дітей прямими сценами насильства як в інших фільмах, - емпатія. Можна переглянути декілька раз.
- Раніше для підготовки і проведення уроків з історії ХХ століття шукала очевидців, і це займало час. Дякую, що надані візуальні джерела дадуть мені змогу для іншої діяльності.
- Методика роботи від пана Мартіна - прекрасно! Історія людини і суспільства. А історія натовпу?!
- Мартін Шмок сказав: "Одна картинка краще за тисячу слів, а один фільм краще тисячі картинок"!!!
Ирина Костюк,
вчитель історії, тренер Всеукраїнської асоціації
викладачів історії та суспільних дисциплін "Нова Доба"