NB!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

В Українському домі втретє проходить «Великий скульптурний салон»
Приєднуйтесь

Підтримайте ініціативу донецьких студентів
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№229, вівторок, 16 грудня 2008

   понеділок, 9 березня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
СУСПIЛЬСТВО
СВIТОВI ДИСКУСIЇ
ТАЙМ-АУТ

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Приєднуйтесь

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
грудень 2008
Пн
1
8
15
22
29
Вт
2
9
16
23
30
Ср
3
10
17
24
31
Чт
4
11
18
25
Пт
5
12
19
26
Сб
6
13
20
27
Нд
7
14
21
28
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
На чому ви заощаджуєте?












результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 06.03.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 966.7350
10 рублів Росії 2.1455
     
 
 
Російською
English
СВIТОВI ДИСКУСIЇ
  версія для друку

Грецький вогонь


  Антон ОРЄХЬ. 12 грудня 2008 р. (ej.ru)


ФОТО РЕЙТЕР

ДЕМОКРАТІЯ — ЦЕ НЕ ЛИШЕ ПРАВА, А Й ОБОВ’ЯЗКИ. ЦЮ ІСТИНУ, МАБУТЬ, НЕДОБРЕ ЗАСВОЇЛИ ДЕЯКІ ПРЕДСТАВНИКИ РАДИКАЛЬНИХ УГРУПОВАНЬ У ГРЕЦІЇ — КОЛИСЦІ НАРОДОВЛАДДЯ

Я дуже люблю Грецію. Чудова країна, і люди прекрасні. Сумно бачити зараз на екранах площу Омонія, Синтагму та інші знайомі місця, що виглядають абсолютно жахливо, як поле бою. Проте це і є поле бою.

Кожного разу, буваючи в Греції, дивувався політизованості цієї країни. Всю добу по телебаченню лише два видовища — футбол та політичні дебати. Двадцять каналів — і на десяти футбол, а на інших десяти говорючі голови, іноді навіть екран розділений на чотири частини, і в кожній частині – експерт або депутат. І вони весь час немов збуджені. Але в ці дні Греція просто збожеволіла. Те, що там відбувається, може закінчитися і переворотом, і громадянською війною, чесне слово.

Я не можу зрозуміти причину. Бо смерть 15-річного підлітка — це не причина, це підстава. Бо навіть зловмисне вбивство якого-небудь видатного кумира нації навряд чи здатне було б так сколихнути країну, якщо в цій країні все гаразд. А невідомий досі юнак поставив на вуха все суспільство. Причому останні дані свідчать, що загибель його була, швидше, збігом обставин, ніж холоднокровним убивством. Що він брав участь разом із товаришами в безладді, що регулярно влаштовують підлітки, які томляться від неробства на афінських околицях. Адже поліцейське начальство негайно затримало двох винних стражів порядку, а їхнього командира усунули з посади. Тобто зробили все чітко і вірно. І все одно спалахнула пожежа громадського обурення, та так, що в ці дні Греція — новина номер один у світі.

Вражає, що в безладді беруть участь не лише анархісти й радикальна молодь, не лише футбольні фанати, які завжди в перших лавах будь-якої бузи. Солідарність із ними висловлюють викладачі вищих навчальних закладів, авіадиспетчери — та що там казати, всі прошарки й стани. Від загальних погромів перейшли до загального страйку. При цьому існує все ж й інша частина суспільства, яка обурена, навпаки, нездатністю влади хоч щось з усім цим зробити. Тобто незадоволені всі. Незадоволені всім. І вже зрозуміло, що бідний парубок тут взагалі ні до чого. Що в чудовій на вигляд Греції такий заряд негатива, що підірвати країну могло просто будь-що. Як будинок, наповнений газом, вибухає від простого включення вимикача.

А я пригадав, як минулого літа в Греції горіли ліси. У якийсь момент горіла вся країна. І незабаром стало очевидним, що посушлива погода тут не головна причина. Це була серія підпалів, сотні й сотні рукотворних пожеж. Греки спеціально палили Грецію! І не могли зупинитися. Можна було б вважати це окремим випадком божевілля окремо взятого народу. Адже в ці самі дні атаки зазнали посольства й консульства Греції у Берліні, в Лондоні, в інших місцях. Десь бушували етнічні греки, а десь просто сторонні хулігани.

Пригадаємо не таке давнє безладдя в Парижі, спровоковане, знову-таки, конфліктом підлітків-іммігрантів із поліцією. Пригадаємо битви на Сицилії, коли після футбольного матчу шалений натовп почав полювання на поліцейських, влаштовував на них засідки й облави. Пригадаємо Будапешт. Тоді мотивом для погромів, штурму телецентру й будівництва барикад став аудіозапис, що виставляв тогочасного прем’єр-міністра країни обманщиком.

Усі ці випадки різні. Але є в них спільне. Полум’я займається з маленької іскри. Привід абсолютно неадекватний подальшій реакції. Дуже швидко після початку протестів їхня першопричина відходить на третій план і всі, кому не ліньки, починають висловлювати невдоволення всім підряд, а часто просто випліскувати агресію, як зараз в Афінах, коли підпалили навіть театр!

Я чув, що в нас, у тому числі в ліберальному середовищі, зі співчуттям віднеслися до греків: це начебто вияв активності громадянського суспільства. Що греки об’єдналися проти свавілля влади та поліцейської вседозволеності. А я вважаю, що це не суспільна активність, а суспільна хвороба. Коли за око вибивається не одне око, а сотня. Коли у відповідь на насильство слідує терор. І коли викладачі навчальних закладів і вихователі дитячих садків висловлюють солідарність з анархістами-погромниками — це також ознака важких недуг. Значить, у людей у голові перемішується хороше й погане, справедливість та неподобство.

У таких замітках начебто ніяк не обійтися без аналогій із нашою дійсністю. Але я обійдуся. У нас немає громадянської активності. У доповіді громадянської палати вказано, що лише в трьох регіонах Росії таку активність можна оцінити як високу, а на більшій частині країни її немає взагалі. Це дуже погано. Але й відсутність гіперактивності має свої плюси — погромів у нас, слава Богу, немає. Хоч якщо нашу людину довести до ручки, греки відпочивають. Загалом, нам поки залишається просто спостерігати й робити вірні висновки для себе. Не ставлячи в приклад «небайдужу Грецію», але й не бити себе в груди: мовляв, бачте, як проклятий Захід загниває й як там наростають громадські протиріччя.

№229, вівторок, 16 грудня 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Завдання для Обами
  • Iнформаційна вразливість
  • За святе місце

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English