NB!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

В Українському домі втретє проходить «Великий скульптурний салон»
Приєднуйтесь

Підтримайте ініціативу донецьких студентів
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№229, вівторок, 16 грудня 2008

   понеділок, 9 березня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
СУСПIЛЬСТВО
СВIТОВI ДИСКУСIЇ
ТАЙМ-АУТ

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Приєднуйтесь

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
грудень 2008
Пн
1
8
15
22
29
Вт
2
9
16
23
30
Ср
3
10
17
24
31
Чт
4
11
18
25
Пт
5
12
19
26
Сб
6
13
20
27
Нд
7
14
21
28
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
На чому ви заощаджуєте?












результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 06.03.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 966.7350
10 рублів Росії 2.1455
     
 
 
Російською
English
СУСПIЛЬСТВО
  версія для друку

Спокійно: це просто пограбування!

У Криму збираються протистояти ускладненню криміногенної ситуації


  Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь


Близько дванадцятої години двоє невідомих увірвалися до будівлі 35-го поштового відділення на вулиці Маршала Жукова, 17. Грабіжники, яким на вигляд близько 20—25 років, були без масок. Насунувши на очі кепки, вони наказали викласти всю наявну в касі готівку. Грошей виявилося не так уже й багато — близько 20 тисяч гривень. Захопивши «зарплату» «гангстери» сховалися. Листоноші опору вчинити не встигли. Тим більше, грабіжники погрожували їм зброєю. Поки що невідомо якої — справжньою чи іграшковою. У Сімферополі оголошена операція «Сирена». Перекриті всі в’їзди і виїзди з міста, посилені перевірки на дорогах, вокзалах. Правоохоронці відзначають особливу зухвалість бандитів — вони пограбували пошту, розташовану в приміщенні будинку побуту, біля багатолюдної зупинки. На щастя, пошта виявилася відповідальним підприємством: пенсіонерів і тих, хто чекає грошові перекази, листоноші просять не хвилюватися, і обіцяють своєчасно видати гроші.

Сьогодні — це типовий злочин. У жовтні й листопаді нинішнього року в Криму вчинені кілька нападів на листонош, які розносять пенсії додому до пенсіонерів. Під час одного з них листоноша був убитий. На думку начальника Кримського головкому міліції генерала Миколи Іллічова, зростання подібних злочинів не випадковість, а наслідок фінансової кризи. Якщо порівняти жовтень і листопад, то кількість грабежів у Криму збільшилася з 175 випадків до 184. Начальник Головкому вважає, що в регіоні може й надалі збільшитися кількість пограбувань і розбійних нападів, а тому пропонує розробити і вживати жорсткіших заходів для попередження зростання економічної злочинності.

Кризові процеси, зазначає Микола Іллічов, насамперед відіб’ються на молоді. «Прогнозується ускладнення оперативної ситуації в підлітковому середовищі й активізація залучення дорослими дітей у протиправну діяльність: жебрацтво, азартні ігри, проституцію, порнографію, наркоманію та пияцтво — з метою отримання грошей. Також очікується збільшення кількості самовільного залишення навчальних закладів підлітками», — розповів начальник міліції Криму.

Крім того, зауважує керівник міліції Криму, фінансова нестабільність може спричинити зростання злочинів у банківському секторі, призведе до створення конвертаційних центрів та фіктивних фірм. На його думку, для попередження негативних виявів у підлітковому середовищі необхідне проведення профілактичної роботи в навчальних закладах усіх рівнів, а місцевим органам влади потрібно надати дітям із малозабезпечених сімей можливість безкоштовно відвідувати гуртки та спортивні секції. Зростання злочинності в Криму також очікується серед осіб, які повернулися з місць позбавлення волі. «Їх на обліку в органах внутрішніх справ Криму зараз перебуває близько 7,5 тисячі», — повідомив генерал. При цьому він запропонував із метою попередження рецидивної злочинності створити в Криму три центри реабілітації та адаптації колишніх ув’язнених. Крім цього, вважає він, певну небезпеку несуть нелегали, які працювали на численних приватних будівництвах Південного берега Криму. У період фінансової кризи частина таких нелегалів-будівельників залишилася без роботи і засобів для існування, і вони можуть поповнити співтовариства злочинців.

Для розробки методів протистояння зростанню злочинності в Криму та мінімізації впливу фінансової кризи Верховна Рада та Рада міністрів автономії провели нараду керівників органів влади і правоохоронних органів. В експортно орієнтованих хімічній та машинобудівній галузях спостерігається зрив контрактів із поставок обладнання та продажу продукції. Охолодження іпотечного кредитування викликає спад у будівельній галузі. В агропромисловому секторі, нарівні з завданням повного освоєння вилучених державних коштів із стимулювання сільгоспвиробництва, потрібно потурбуватися про продовження кредитів і отримання нових для проведення весняно-польових робіт.

Радою міністрів АРК, за словами Віктора Плакиди, організована робота зі щотижневого моніторингу діяльності основних бюджетоутворюючих підприємств автономії. Аналогічну роботу доручено організувати і у всіх регіонах республіки. При Раді міністрів створена Консультаційна рада зі взаємодії з банківським сектором для розв’язання питань соціально-економічного розвитку. У числі антикризових заходів розглядається також створення Стабілізаційного фонду Криму.

Джерелами наповнення республіканського Стабфонду повинні стати кошти республіканського бюджету й місцевих бюджетів — це прибутки у вигляді вільних залишків невикористаних ресурсів наприкінці року, понадпланові надходження від приватизації, проведення земельних торгів, частини прибутку господарських організацій, що належать АРК. У числі антикризових заходів, які змогли б забезпечити зайнятість населення в період економічного спаду, Віктор Плакида відмітив успішно перевірену у світовій практиці реалізацію масштабних інфраструктурних проектів — будівництво та реконструкцію автошляхів на основах концесії, міжнародних магістралей, модернізацію комунальної інфраструктури із залученням кредитів під гарантії держави тощо.

Мають свої турботи й працівники курортної галузі Криму. Міністр курортів і туризму АРК Володимир Савельєв на прес-конференції у Сімферополі зазначив, що «в нас цього року збільшилися на понад 30% прибутки від підприємств курортно-туристичного бізнесу. Тому для нас ситуація, що виникає у світі й в країні у зв’язку з кризою, надто тривожна. Особливо, що стосується підготовки до наступного курортного сезону», — розповів Володимир Савельєв. Міністр зазначив, що його відомство збирається звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією вжити невідкладних заходів «із порятунку» туристичної галузі держави. Крім того, планується підготувати звернення до власників готелів, міні-готелів і домоволодіння, які розселяють туристів, із проханням уважно вивчити цінову політику 2009 року і розробити систему ціноутворення на послуги, що надаються.

У Криму з кожним роком збільшується кількість споживачів наркотиків. За словами Миколи Іллічова, 2006 року органами внутрішніх справ було вилучено 409 кг наркотичних засобів і психотропних речовин, у 2007 — 282 кг, у 2008 — 280 кг. «Із кожним роком кількість споживачів наркотиків збільшується в рази, і Крим — не виключення», — вважає начальник Головкому. Крім того, він занепокоєний тим, що діти вже у віці 9—11 років схильні до вживання токсичних речовин, а проблеми наркоманії та пияцтва характерні для підлітків 14—18 років. Він запропонував на базі існуючого Центру реабілітації страждаючих алкогольною та наркотичною залежністю для дітей створити додаткову групу для неповнолітніх.

№229, вівторок, 16 грудня 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • План енергетичного порятунку
  • Пісня від Матвієнко та кросівки від Тимощука
  • Коротко / СУСПІЛЬСТВО

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English