NB!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

В Українському домі втретє проходить «Великий скульптурний салон»
Приєднуйтесь

Підтримайте ініціативу донецьких студентів
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№229, вівторок, 16 грудня 2008

   понеділок, 9 березня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
СУСПIЛЬСТВО
СВIТОВI ДИСКУСIЇ
ТАЙМ-АУТ

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Приєднуйтесь

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
грудень 2008
Пн
1
8
15
22
29
Вт
2
9
16
23
30
Ср
3
10
17
24
31
Чт
4
11
18
25
Пт
5
12
19
26
Сб
6
13
20
27
Нд
7
14
21
28
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
На чому ви заощаджуєте?












результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 06.03.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 966.7350
10 рублів Росії 2.1455
     
 
 
Російською
English
ДЕНЬ УКРАЇНИ
  версія для друку

У пошуках справжнього

Вечорниці Олега Скрипки стають трендом


  Надія ТИСЯЧНА, фото Руслана КАНЮКИ, «День»


«ДЕ ТИ, АНДРІЮ?»

«У КЛЮБІ БУДУТЬ ТАНЦІ...»

14 грудня в київській галереї «Ательє Карась» Олег Скрипка влаштовував вечорниці. Фактично, це була генеральна репетиція до вечорниць на Монмартрі, що пройдуть 17 січня у Парижі. Щоправда, тематика дещо зміниться: водитимуть Маланку. Як сказав лідер «ВВ» напередодні в ексклюзивному інтерв’ю «Дню», так почне реалізовуватися його новий проект «Андріївський узів — Монмартр — культурні побратими».

Як і колись у хату вдови набивалося повно дівчат та хлопців, так і у галереї Євгена Карася була тиснява. Прийшло багато нових людей. Бо якийсь час на таких заходах зустрічалися одні й ті ж обличчя. Тепер коло розширюється. Більше того, відвідувати етно-вечірки стає модно. «Певний час мистецькі сили, які займалися організацією фольклорних фестивалей чи етно-дискотек, називали ті дійства і публіку, яка на них приходила, — «гетто», — говорить Олег Скрипка. — Тепер, схоже, ми виходимо із резервації. І у цьому заслуга багатьох, зокрема, і фестивалю «Країна мрій» та газети «День» з її увагою до вітчизняної історії та культури».

Отже, на вечорницях гурти «Гуляйгород» та «Чоботи з бугая» відтворювали деякі традиції святкування Андрія, зокрема, ворожіння і кусання калити — пісного твердого коржу, оздоблениго маком і прикрашеного калиною. Хлопці, стрибаючи на рогачі чи коцюбі, намагалися дотягнутися до підвішеного калача і шмат відкусити. Й сміху було! Галасу! Музики і танців! А ще неформальний модний показ у стилі фольк, де моделлю слугувала чи не кожна дівчина... І насамкінець — етно-дискотека. DJ — Олег Скрипка.

«На жаль, я тільки у такому зрілому віці знайомлюся з рідною народною культурою, — ділиться враженнями радник прем’єр-міністра Валерій Мартиновський. — Дорослішають діти, народжуються онуки і з’являється потреба розказати їм про пращурів. Зрештою, й самому відчути отой зв’язок поколінь. Окрім того, я колекціоную картини українських художників. Природно, щоб розуміти їхнє письмо, періоди, у яких митці творили, потрібно знати нашу історію і наше мистецтво». «Відрадно, що сюди завітало чимало нових людей у хутряних шубках і дорогих костюмах, — продовжує директор зі зв’язків із громадкістю компанії «Coca Cola Україна» Леся Жулинська. — Чесно кажучи, досі на таких заходах їх зустрічала не часто. Будьмо відверті, може їм нікуди сходити? Бо не так багато подій відбувається в Києві. Але також у момент внутрішньої чи зовнішньої кризи людина починає шукати справжнє і непроминаюче. Вона занурюється у власні спогади, досліджує родовід, їде до бабусь-дідусів, які пережили чимало, і в них можна навчитися життєвої мудрості. Вочевидь, обставини, що склалися, повертають нас до самих себе — у вузькому і широкому розумінні цього слова. Адже якщо не знаєш свого коріння, навряд чи зможеш зростати. Чому свого часу в США була криза? Тому що всі, приїхавши звідусіль, не знали, образно кажучи, чиїх батьків діти. Пригадую, в 1989 році, коли туди вперше потрапила, американці були перейняті тим, що складали свій родовід... Нам легше — у нас усе наповерхні. Якщо й доведеться шукати, то тільки по регіонах». «Я пам’ятаю часи, коли Олег ще не був таким, можна сказати, національно-виструнченим, — підсумовує режисер Сергій Проскурня. — Спершу він став нон-комформістом. Потім — антирадянським панком і майже хіппі. Поступово-поступово відчув глибину українського слова. А згодом, поєднавши змістовне символічне слово зі своєю панківською культурою, прийшов до традиції. Тобто коли ще не було ні класичної, ні тим більше рок-музики, народна музика була природна, жива й актуальна. Вона і є джерело мистецтва. Скрипка ступив на цю територію та на ній органічно існує. І йому повірили. Очевидно, коли людина такої харизми та популярності пропонує до чогось долучитися, то йому вірять. І долучаються. Це працює краще за усі державні програми на підтримку культури».

№229, вівторок, 16 грудня 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • «Чорнобильські» закони є — грошей немає
  • Україні потрібен... «Кличко»
  • Коротко / УКРАЇНА

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English