NB!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

В Українському домі втретє проходить «Великий скульптурний салон»
Приєднуйтесь

Підтримайте ініціативу донецьких студентів
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№219, вівторок, 2 грудня 2008

   понеділок, 9 березня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
СУСПIЛЬСТВО
СВIТОВI ДИСКУСIЇ
ТАЙМ-АУТ

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Приєднуйтесь

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
грудень 2008
Пн
1
8
15
22
29
Вт
2
9
16
23
30
Ср
3
10
17
24
31
Чт
4
11
18
25
Пт
5
12
19
26
Сб
6
13
20
27
Нд
7
14
21
28
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
На чому ви заощаджуєте?












результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 06.03.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 966.7350
10 рублів Росії 2.1455
     
 
 
Російською
English
СУСПIЛЬСТВО
  версія для друку

Любові спонсорів на всіх не вистачає

Як розумно розпорядитися запропонованою допомогою?


  Наталія МАЛІМОН, «День». Волинська область


ФОТО АВТОРА

ОСЬ У ТАКОМУ СКЛАДІ РОДИНА ГОРАЙМІВСЬКИХ МЕЛЬНИКІВ ЗУСТРІЧАЛА НАПРОВЕСНІ ВИСОКИХ ГОСТЕЙ

Цю жіночку я вже бачила!.. Мама багатодітної родини запам’яталася тим, що на тлі своїх десяти синів і дочок виглядала наче їхньою найстаршою сестрою — невисоку і тендітну, як Дюймовочка, жінку не зістарили пологи.

— Народила б, якби Бог дав, і 15 дітей, але не дозволяє здоров’я, — казала.

Надію Мельник із села Гораймівка Маневицького району донецькі бізнесмени взяли під свою опіку в рамках проголошеної Президентом акції «Зігрій любов’ю дитину!». Сім’я Ярослава та Надії Мельників живе у хатині, половина якої належить одній із родичок. Ще кілька років тому господиня писала про житло Президенту. Не отримавши реальної допомоги, Мельники заклали фундамент добудови: під веранду й кухню. На тім перебудова місцевого масштабу заглухла: господар давно не їздить на заробітки у Москву, посилаючись на погане здоров’я (і навіть витребував в обласній лікарні після обстеження довідку, що має гастрит та остеохондроз). А виживає родина за рахунок власної господарки, здачі жолудів-ягід і соціальних виплат.

Мабуть, для багатьох багатодітних родин помічник народного депутата Миколи Янковського Микола Губатенко у ті дні став своєрідною золотою рибкою.

— Питає Губатенко в однієї з наших родин: «Чим же вам допомогти?» Господар попиває, хата валиться, підлога у дірках, прогнила... Чорна біда! А мати господаря збоку з вимогою: «Дайте комп’ютер!» А поїхав він у сусіднє село Погулянка, там у родині не 10, а 11 чи 12 дітей, одне ще й калічка. Чим вам допомогти? Купіть, просить господар, ще одного коника і воза, аби більше хазяйство впорати. О, каже Губатенко, тут дамо і коника, і воза, і комп’ютер! — пригадує гораймівський сільський голова Анатолій Снітко.

Мельникам, крім усього іншого, дістався і сучасний котел чеського виробництва вартістю 6 тис. грн. (заправляти треба лише двічі на добу). Також родина отримала будівельні матеріали для спорудження нового будинку. Фірма «Стирол» подарувала і проект будинку: адже за його розробку теж треба платити гроші. А також холодильник і пральну машину. Все це було узгоджено з Мельниками. Але, заклавши таки власними силами фундамент під майбутній дім, Мельники почали ходити за допомогою знову. Ось і Надію Федорівну я побачила у телесюжеті на прийомі у волинського губернатора.

***

Знову те саме обійстя, тільки будівельних матеріалів на ньому побільшало. Вдома не застали ні Надії Федорівни, ні Ярослава Миколайовича. За старшу — 11-класниця Таня, котра пропускає школу, бо глядить чотирирічного Сашка. З ними за компанію лишилася вдома ще одна з дочок — Сашко минулого вечора дуже попікся...

— Мама дзвонила татові: що робити? Він у Дніпропетровській області допомагає своєму братові розбирати стару хату. Тато сказав, де поставив новокаїн, мама ним опік полила — і Сашко заспокоївся. А вранці вона у Маневичі поїхала, на комісію, яка має призначити нам соціальну допомогу. Дзвонила, що вже купила обліпихову олію і буде Сашу лікувати. Вже ось скоро буде! — дивиться на годинник Таня.

Старша з дочок Мельників знає про усі сімейні проблеми. Гарантовано родина отримує лише... 100 гривень на місяць Сашку на харчування. Ще понад півтори тисячі становила соціальна допомога, яку призначають щопівроку (тобто можуть і відмовити).

— Треба мені й Мар’яні курточки, бо та, що Ющенко торік давав на Миколая (Таня говорить таким тоном, наче діючий український Президент — їхній тато. — Авт.), уже мала. Миколини чобітки для Павла зосталися. Вєрка ще в старих походить. А ми з мамою мали торік одні чобітки на зміну. 500 гривень у баби позичили — купили малому чоботи і куртку. 200 доларів одному дядькові винні, тьотці одній — тисячу гривень. На що позичали? Щебінь чи цемент батько докупляв.

Таня каже, що мама їздила у Луцьк просити, аби їм... збудували дім.

— Мама була у Башликах, так там не просто будівельні матеріали виділили, а хату споруджують. Кімнати, казала, такі великі, і дах вже черепицею криють. А чого нам не будують і не знаю. Самі все робили! — ділиться Таня. — Допомагав копати один сільський чоловік, якому тато підсобляв хлів будувати.

Неподалік двору на сільській дорозі зустріли і маму родини. Вона поверталася з райцентру з ліками і надіями.

— Що будете далі робити, Надіє Федорівно?

— Поїду до Президента! Хай і нам хату збудують, бо ми самі не спроможні. Нам ці будівельні матеріали не всі тепер і потрібні, — здалося, що говорить це із легкою злістю. — Я лист Президенту написала, по такій адресі, що не всі й знають, мені її дали...

— І ви вірите, що буде така відповідь, яка вас задовольнить?

Жінка трохи ніяковіє, але переконує:

— Мушу вірити, бо як — без віри?

***

Благородна справа — зігріти любов’ю дитину, примусити великий бізнес поділитися малою часточкою капіталів — ще на своєму початку викликала немало сумнівів. З одного боку, правильно, що обмежили надання допомоги визначенням категорії нужденних (бо ж усіх не підтримаєш), а з іншого — багатодітність далеко не завжди є синонімом до слова «злидні». Під дію програми «Зігрій любов’ю дитину!» на Волині потрапили переважно родини, які сповідують протестантську віру і називають себе «віруючими» (хоча мене це слово завжди обурює, бо наче всі решта — невіруючі). Була, щоправда, й одна циганська родинонька, яка добряче поварила воду з представників благодійного фонду — двох братів-нардепів. Побувавши за роки журналістської роботи у різних куточках Волині, можу запевнити: якщо багатодітні й віруючі — то дуже часто мешкають у таких особняках (цілі вулиці особняків!), які не кожному так званому крутому по змозі.

Але є, звісно, й ті, кому з різних причин виживати важко — не треба мати і десятеро дітей. Знаю чоловіка, який після смерті дружини доглядає п’ятеро синів, наша газета писала про вдовицю, яка після смерті чоловіка з п’ятьма дітьми мешкала на віддаленому хуторі у дідівській ще хаті... Тому бізнесменам ще буде з ким ділитися нажитим. Благодійна програма «Зігрій любов’ю дитину!» свій певний етап завершила. Можливо, згодом бізнес почне допомагати тим, у кого дев’ять і більше неповнолітніх дітей, потім тим, у кого дітей вісім...

№219, вівторок, 2 грудня 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Як вберегти авто
  • Добра освіта — дуже цінний капітал
  • Коротко / СУСПІЛЬСТВО

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English