NB!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

В Українському домі втретє проходить «Великий скульптурний салон»
Приєднуйтесь

Підтримайте ініціативу донецьких студентів
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№219, вівторок, 2 грудня 2008

   понеділок, 9 березня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
СУСПIЛЬСТВО
СВIТОВI ДИСКУСIЇ
ТАЙМ-АУТ

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Приєднуйтесь

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
грудень 2008
Пн
1
8
15
22
29
Вт
2
9
16
23
30
Ср
3
10
17
24
31
Чт
4
11
18
25
Пт
5
12
19
26
Сб
6
13
20
27
Нд
7
14
21
28
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
На чому ви заощаджуєте?












результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 06.03.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 966.7350
10 рублів Росії 2.1455
     
 
 
Російською
English
ЕКОНОМIКА
  версія для друку

У період смути — не до марнотратства


  Підготувала Лідія ПОГРЕБНЯК, «День»


Чи має перспективу реалізація соціальної відповідальності бізнесу в умовах кризи?

У розпал фінансової кризи топ-менеджмент всіх без виключення компаній, незалежно від масштабів підприємств і сектора економіки, шукає інструменти, які дозволили б максимально захистити бізнес у нестабільний час. Генеруються нові стратегії, впроваджуються плани антикризових заходів, в основі яких лежить максимальне скорочення невиправданих витрат. Під статтю скорочення, як правило, підпадають соціальні витрати, від яких менеджмент відмовляється задля збереження штату, що логічно з погляду економії. І насамперед компанії відкладають у «глибоку шухляду» реалізацію стратегій Корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) — сучасного інструмента розвитку іміджу бізнесу.

Так, наприклад, тенденції скорочення практики КСВ на час кризи відзначаються аналітиками на світовому ринку. За даними західної Асоціації працівників корпоративних подорожей — ACTE (Association of Corporate Travel Executives), корпоративна соціальна відповідальність і питання екології поступово зникають з порядку денного більшості західних компаній. На своїй нещодавній конференції в Римі ACTE, членами якої є більше ніж 6000 керівників з 80 країн світу, продемонструвала результати останнього опитування, згідно з яким кількість членів Асоціації, що розглядають КСВ як пріоритетний напрям, знизилася на 4% порівняно з минулим роком. Ще в лютому Асоціація оприлюднила дуже обнадійливі результати дослідження. На ту мить 80% респондентів визначали КСВ як одну з найбільш пріоритетних тем, а важливість підтримки екологічної стабільності визнали лише 30% респондентів. Однак, зіштовхнувшись з економічною кризою, компанії повністю перевели увагу на скорочення витрат. Щоправда, щойно економічна ситуація почне стабілізуватися, бізнес обіцяє повернутися до питань сталого розвитку знову. Схожі тенденції спостерігаються й в українському бізнес-середовищі, де практика КСВ, яка наразі так і не набула великого розповсюдження, також відкладається менеджментом компаній до «кращих часів». «День» опитав представників вітчизняного бізнесу щодо перспектив реалізації КСВ в умовах кризи.

Валерій ГОНЖАРОВ, директор Департаменту власності компанії «Алюміній України»:

— Фінансова криза змушує нас внести певні корективи в наші плани реалізації соціальних програм, оскільки металургійна промисловість, особливо кольорова металургія, наразі перебуває в дуже скрутному становищі, так само, як і підприємства чорної металургії, вони внаслідок низки чинників стають нерентабельними. Проте ми сподіваємося, що ця криза не буде такою довготривалою, оскільки є оптимістичні прогнози щодо того, що цю ситуацію вдасться подолати. І в такому разі компанія прагнутиме й надалі реалізовувати свої цілі, завдання щодо підвищення рівня життя своїх працівників, а також щодо здійснення інших напрямків нашої стратегії соціальної відповідальності.

Людмила ЛОЗОВА, менеджер компанії «ФОКСТРОТ»:

— На мій погляд, у ситуації, що склалася, буде невірним, якщо ми розширюватимемо напрямки реалізації корпоративної соціальної відповідальності. За нинішніх умов головне, і ми вже ухвалили остаточне рішення з цього питання, це зберегти той рівень реалізації соціальних програм, який ми маємо. Очевидно, що на наступний рік ми, швидше за все, будемо змушені згорнути фінансування зовнішніх соціальних проектів, щоб зберегти персонал...

Олександра ЗАЯРНА, менеджер із корпоративної соціальної відповідальності групи компаній СКМ:

— Наступного року, порівняно з поточним, на мій погляд, сам рівень впровадження КСВ розвиватиметься вже вглиб... Я вважаю, що наступного року ми вже як компанія, яка керує бізнесом, зможемо сформулювати більш чітке поняття соціальної відповідальності спільно з підприємствами для кожної галузі, більш чітко й ретельно підготувати наш звіт з соціальної діяльності на 2008 рік за більшою кількістю показників. Крім того, ми підтримуватимемо конференції та дослідження в сфері соціальної відповідальності і, можливо, якийсь проект саме програмної діяльності в таких галузях, як розвиток соціального підприємництва або підвищення поінформованості громадськості з питань безпеки праці й екології.

№219, вівторок, 2 грудня 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Чому обвалилась економіка
  • Хто пріоритетніше?
  • Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English