NB!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

В Українському домі втретє проходить «Великий скульптурний салон»
Приєднуйтесь

Підтримайте ініціативу донецьких студентів
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№229, вівторок, 16 грудня 2008

   неділя, 8 березня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
СУСПIЛЬСТВО
СВIТОВI ДИСКУСIЇ
ТАЙМ-АУТ

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Приєднуйтесь

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
грудень 2008
Пн
1
8
15
22
29
Вт
2
9
16
23
30
Ср
3
10
17
24
31
Чт
4
11
18
25
Пт
5
12
19
26
Сб
6
13
20
27
Нд
7
14
21
28
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
На чому ви заощаджуєте?












результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 06.03.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 966.7350
10 рублів Росії 2.1455
     
 
 
Російською
English
ТАЙМ-АУТ
  версія для друку

...Шаровари не винні!

Про бойовий гопак та виховання нового покоління гармонійних українців


  Маша ТОМАК, фото Костянтина ГРИШИНА, «День»


БОЙОВИЙ ГОПАК — ЦЕ БЛИСКАВИЧНА РЕАКЦІЯ. ТРАДИЦІЙНЕ УКРАЇНСЬКЕ БОЙОВЕ МИСТЕЦТВО ПРИМУШУЄ ПРАЦЮВАТИ ОДНОЧАСНО ОБИДВІ ПІВКУЛІ МОЗКУ. ЗА ЧАСІВ КОЗАЧЧИНИ ВОЙОВНИЧІ ТАНЦІ ДИВУВАЛИ ЗАМОРСЬКИХ ПОСЛІВ. А СЬОГОДНІ БОЙОВИЙ ГОПАК ЧАСТО ВИЯВЛЯЄТЬСЯ ДИВИНОЮ ДЛЯ САМИХ УКРАЇНЦІВ

ЯКЩО УКРАЇНСЬКІ ШКОЛЯРІ ВПРАВЛЯЮТЬСЯ В МАЙСТЕРНОСТІ ДЗЮДОЇСТІВ, ТО ЛОГІЧНО БУЛО Б СПРОБУВАТИ ЗАПРОВАДИТИ ФАКУЛЬТАТИВНІ ТРЕНУВАННЯ З БОЙОВОГО ГОПАКА В ЯПОНСЬКИХ ШКОЛАХ. ЦІКАВИЙ БУВ БИ ЕКСПЕРИМЕНТ...

Коли за часів козаччини, потрапляючи до України, іноземні посли бачили як козаки танцюють на Січі, для них це було вкрай дивно. Ніби і гуляють, і в той же час така міць у них відчувається. Козаки щодня тренувалися в танці зі зброєю, вишколюючи себе, — розказав про зародки стародавнього українського бойового мистецтва президент Київської федерації бойового гопака Володимир Шерстюк. — Давні історики називали його бойовим танцем. Кожна тогочасна імперія воліла бачити в своєму війську запорожських козаків».

Сьогодні адепти стародавнього бойового мистецтва прагнуть впровадити його вивчення на державному рівні. Ще в 2003 році була розроблена програма для Міністерства освіти України «Про запровадження в навчальних закладах дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)». Програму лобіює Рада українського козацтва при Президентові України. За словами Влодимира Шерстюка, ця програма вже затверджена, а Міністерство освіти не хоче її вводити, а «ми як Київська федерація бойового гопака можемо взяти на себе певні зобов’язання щодо її впровадження у столичних школах».

Київська федереація бойового гопака утворилася в 1998 р. Сьогодні її осередки існують по всій Київській області, зокрема, у Ірпені, Броварах, Вишгороді, Білій Церкві, Борисполі. У рамках Міжнародної федерації бойового гопака, осередки тренувань створені майже в кожній області нашої країни.

— Зацікавленість бойовим гопаком в Україні є, — стверджує Володимир Шерстюк. — Батьки бачать, як діти одужують духовно, зміцнюються фізично і ростуть розумово. Технікою бойового гопака передбачено, що людина починає мислити дуже швидко. Він розвиває мозок, стимулює пам’ять. Гармонійний розвиток передбачає і те, що людина духовно росте, пізнає українство, стає ближчою до своєї землі, до мови. До речі, російськомовні діти, які тренуються у нас протягом трьох місяців, пристосовуються до української мови! А через півроку вони на тренуваннях вже розмовляють українською. Перша стадія — це оволодіння своїм тілом. Потім — оволодіння думками. Духовний ріст починається з того, що ми співаємо козацьку пісню на початку тренування, потім гасло «Слава Україні, героям — слава!» Потім — молитва, тобто певний стан медитації, коли людина зосереджується на тренуванні, відкидаючи зайві думки. В кінці тренування ми проводимо зворотній процес обряду, а також коротеньку лекцію — хвилин на 10—15 — про козаків — отаманів, полковників, або інших визначних українців.

Попри те, що розвиваються діти і духовно, на змаганнях значення має передусім фізична підготовка і витримка. За нашими спостереженнями, навіть найменші «бійці» свою поразку переживають гідно і стійко. Абсолютно очевидно, що розвиваючи себе, свій розум і свою енергетику, вони розвивають Україну. Дивлячись на тих дрібних козаків, з’являється чітке відчуття того, що це і є те здорове покоління, на яке всі вже втомилися чекати. Виявляється, воно зовсім поруч — здорове фізично, емоційно і морально, у шароварах і з чубами (шароварщина тут, між іншим, ні до чого, самураям їх «шаровари» не заважають), воно вже гідно переживає поразки, проживши всього-на-всього чотири роки. І готуються до перемог. Ці — вже точно!

№229, вівторок, 16 грудня 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Рекорди в цирку

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English