NB!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

В Українському домі втретє проходить «Великий скульптурний салон»
Приєднуйтесь

Підтримайте ініціативу донецьких студентів
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№229, вівторок, 16 грудня 2008

   неділя, 8 березня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
СУСПIЛЬСТВО
СВIТОВI ДИСКУСIЇ
ТАЙМ-АУТ

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Приєднуйтесь

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
грудень 2008
Пн
1
8
15
22
29
Вт
2
9
16
23
30
Ср
3
10
17
24
31
Чт
4
11
18
25
Пт
5
12
19
26
Сб
6
13
20
27
Нд
7
14
21
28
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
На чому ви заощаджуєте?












результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 06.03.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 966.7350
10 рублів Росії 2.1455
     
 
 
Російською
English
СУСПIЛЬСТВО
  версія для друку

План енергетичного порятунку

Переможці ІІІ Всеукраїнського конкурсу «Ярмарок Ідей» можуть претендувати на звання винахід століття


  Олексій САВИЦЬКИЙ, «День»


ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

ЧЛЕНИ ЖУРІ МАЛИ ЧОМУ ЗДИВУВАТИСЯ ТА ПОРАДІТИ — УСІ ПРОЕКТИ БУЛИ НАДЗВИЧАЙНО АКТУАЛЬНИМИ. ЦЕ ОЦІНИВ І «День», КОТРИЙ БУВ ІНФОРМАЦІЙНИМ ПАРТНЕРОМ КОНКУРСУ...

В Україні є люди, котрі здатні змінити нинішню невтішну долю — нашу енергозалежність. Цей факт беззаперечно засвідчив III Всеукраїнський конкурс проектів із енергозбереження та енергоефективності «Ярмарок Ідей», що був організований Альянсом «Нова енергія України» спільно з Міністерством з питань житлово-комунального господарства. У столицю, де днями відбувся фінал конкурсу, запросили 15 найкращих учасників із майже 70, що надіслали свої пропозиції.

Саме серед цих 15 й визначалися переможці у трьох номінаціях: «кращий реалізований проект», «кращий проект для впровадження» і «краща ідея». У кожній виступало по п’ять винахідників. А дванадцятьом членам журі, серед яких були голова правління Альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик, перший заступник міністра житлово-комунального господарства Олександр Мазурчак, заступник голови державного агентства України з інвестицій та інновацій Сергій Москві та інші, а також і газеті «День», доводилося робити нелегкий вибір... Адже всі учасники продемонстрували винаходи неймовірної значимості, при успішному запровадженні яких світ отримав би нову сторінку розвитку цивілізації.

Переможці ж взагалі можуть претендувати на звання винаходу століття... Посудіть самі: переможець у номінації «кращий реалізований проект» Анатолій Леонтьєв розробив двигун внутрішнього згорання нового покоління. Використавши модель двигуна «Механізм Фролова», винахідник ліквідував підшипники ковзання, замінивши їх принципово іншим механізмом. Завдяки чому в такого двигуна підвищується ремонтнопридатність і значно знижуються експлуатаційні витрати. Окрім цього, знижується й собівартість такого двигуна, а його потужність — навпаки, збільшується. Чим не революція в автомобільному світі у випадку масового впровадження на виробництві?

«Ми раді, що донесли свій виріб до широкого загалу... Однозначно плануємо, й віримо в те, що всі підприємства України, які виробляють транспортні засоби, ставитимуть наш двигун на свої шасі й потім виходитимуть на світові ринки! Якщо даний двигун проявить себе так, як він проявив на нашому зразку, то тоді обов’язково треба починати серійне виробництво. І ми будемо раді, якщо підприємства почнуть проектування разом з нами двигунів такого класу...» — схвильовано говорить «Дню» Анатолій Леонтьєв одразу після нагородження.

А переможець у номінації «кращий проект для впровадження» Леонард Смірнов під час нагородження лаконічно заявив: «Буде фінансування — дамо Україні газ!» І не тільки газ, можна додати... Адже його проект по видобуванню метану із газогідратів глибин Чорного моря цікавий ще й тим, що в процесі видобутку метану з морської води можна отримати чисту питну (прісну) високої якості й низької собівартості. За словами винахідника, цією водою можна було б повністю забезпечити вододефіцитний нині Кримський півострів. Тобто в процесі можна добувати два надзвичайно цінні ресурси: газ і питну воду.

Коштів для впровадження в життя цього проекту потрібно немало — 480 мільйонів доларів. Але окупляться вони, за підрахунками Смірнова, усього за п’ять років. Перспективи ж заробітку практично необмежені, адже винахідник стверджує, що запасів газу в газогідратах Чорного моря в межах сьогоднішніх енергетичних апетитів України вистачить на 25 століть!

У номінації ж «краща ідея» переміг Дмитро Олійник, котрий знайшов хімічний спосіб виробляти водень чи електроенергію, взявши за приклад фотосинтез рослин. Шляхом унікальної технології автор пропонує виробляти «зелений енергоресурс». «Не буде газу й нафти, буде тільки водень! — анонсує він свій винахід «Дню» після нагородження, додаючи прогнозів стосовно свого «дітища». — Але як швидко ми матимемо результат з мого проекту, залежить від того, як будуть «крутитися» влада та інвестори. Я ж уже років двадцять їх до цього спонукаю!»

Віднині ж Дмитру Олійнику, як і іншим переможцям, на шляху до втілення своїх ідей допомагатиме і Альянс «Нова енергія України». Альянс підписав з винахідниками Меморандум про співпрацю, котрий передбачає співробітництво з отримання науково-технічної експертизи проекту, прийняття заходів для забезпечення збереження авторських прав винахідників, підготовку бізнес-плану проектів та, мабуть, найголовніше — пошук інвесторів, зацікавлених у реалізації бізнес-плану проекту. А «День», окрім хороших оцінок при голосуванні, кожному переможцю подарував річну передплату на нашу газету.

Не залишаться осторонь і інші учасники-фіналісти Ярмарку: їхні проекти Альянс рекомендує державним установам України для просування в національній програмі енергозбереження, а інвесторам — для подальшого фінансування та реалізації. Буде підтримка й при сертифікації та патентуванні ідей.

«Третій рік ми відбираємо проекти, і щороку їх стає все більше й більше. І це проекти високого рівня, які можна назвати глобальними, які можна використовувати не лише в Україні, а й в усьому світі... І ми маємо надію, що український науковий, інтелектуальний потенціал ми будемо реалізовувати саме тут, в Україні!» — коментує співпрацю Альянсу з винахідниками Валерій Боровик.

Приємно враженими від побаченого залишилися представники уряду... Відзначають, що лише державних зусиль на цьому шляху явно недостатньо. «На жаль, в часи Радянського Союзу питанням енергозбереження приділялося дуже мало уваги. У першу чергу, це було пов’язано з економічними чинниками, адже тоді енергоносії були завжди дешевими, а питання енергозбереження не було таким актуальним, як сьогодні... Європа ж, коли зіткнулася з подорожчанням енергоносіїв, одразу оперативно перебудувала свою економіку з залученням найновіших технологій енергоефективності. Україна сьогодні робить лише перші кроки на цьому шляху, поки не завжди вміло і не завжди так, як хотілося б, не завжди інтенсивно... Але ж є цікаві ідеї, проекти. Є технології, конкретні рішення. І їх обов’язково треба втілювати в життя... А проявитися таким винахідникам та проектам можна лише от на таких конкурсах, як сьогодні», — зазначає Олександр Мазурчак.

З колегою по уряду погоджується й заступник міністра регіонального розвитку та будівництва В’ячеслав Негода: «Питаннями енергоефективності треба займатися більш серйозно й відповідально, аніж ми це робили дотепер, адже енергоресурси постійно зростають у ціні. Проведення ж таких конкурсів має дуже важливе значення для нашого подальшого просування в цій сфері».

До того ж, III Ярмарок показав актуальність впровадження подібних проектів під час економічної кризи. Це відзначили навіть закордонні гості конкурсу... Так, президент Business Award Foundation (партнера Альянсу) Пауль Каукаль зазначив: «Я переконаний у тому, що саме ця кризова ситуація — надзвичайна можливість реалізувати подібні проекти».

№229, вівторок, 16 грудня 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Пісня від Матвієнко та кросівки від Тимощука
  • Спокійно: це просто пограбування!
  • Коротко / СУСПІЛЬСТВО

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English