NB!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

В Українському домі втретє проходить «Великий скульптурний салон»
Приєднуйтесь

Підтримайте ініціативу донецьких студентів
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№229, вівторок, 16 грудня 2008

   неділя, 8 березня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
СУСПIЛЬСТВО
СВIТОВI ДИСКУСIЇ
ТАЙМ-АУТ

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Приєднуйтесь

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
грудень 2008
Пн
1
8
15
22
29
Вт
2
9
16
23
30
Ср
3
10
17
24
31
Чт
4
11
18
25
Пт
5
12
19
26
Сб
6
13
20
27
Нд
7
14
21
28
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
На чому ви заощаджуєте?












результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 06.03.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 966.7350
10 рублів Росії 2.1455
     
 
 
Російською
English
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
  версія для друку

Значущий політичний сигнал

Східне партнерство: тривала політична солідарність і реальні вигоди для громадян


  Беніта ФЕРРЕРО-ВАЛЬДНЕР, спеціально для «Дня»


ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Незабаром минає двадцять років, як було піднято «залізну завісу».

З того часу ми стали свідками неймовірних змін у Східній Європі. Країни, які так довго були відділені від їхніх західних сусідів, стали повноправними партнерами Європейського Союзу, задуманого для того, щоб забезпечувати мир — мир на континенті, який породив дві світові війни у ХХ столітті.

Це стало можливим насамперед завдяки волі та рішучості самих східноєвропейських країн, а також допомозі та демократичному досвіду, наданому ЄС.

Завдяки послідовним розширенням, перемістилися східні кордони ЄС. Вірменія, Азербайджан, Грузія, Молдова, Україна та Білорусь стали новими східними сусідами Європейського Союзу. Це створило взаємні можливості, але також і відповідальність, як засвідчив конфлікт у Грузії цього літа.

Усі східноєвропейські країни-партнери висловили свою зацікавленість у зміцненні відносин з Європейським Союзом. Ми хочемо підтримати ці прагнення, цей «вибір на користь Європи». Саме тому ми хотіли би надати вам певну допомогу та поділитися демократичними знаннями та навичками, які дозволили країнам Східної Європи приєднатися до Європейського Союзу.

Виковуючи справжні, міцні, соціальні, економічні та політичні зв’язки з вашою країною, ділячись знаннями, які ми здобули, працюючи над посиленням демократичності, процвітання та миру в наших суспільствах, ми віримо, що ми це робимо задля кращого взаєморозуміння між нашими людьми.

Саме тому 3 грудня цього року Європейська комісія виступила з ініціативою «Східного партнерства» — новим амбітним пакетом пропозицій, які цього тижня вносяться на розгляд глав держав і урядів країн ЄС.

Гнучке і розроблене відповідно до потреб і можливостей кожної країни «Східне партнерство» дозволить Європейському Союзу запропонувати максимальну допомогу, яка можлива за сучасних політичних реалій.

Ми пропонуємо глибшу політичну взаємодію. Ми хочемо надавати набагато активнішу підтримку демократичним і економічним реформам. Для того, щоб ваша країна мала необхідну адміністративну спроможність повністю скористатися тим, що пропонує ЄС, ми хочемо розробити спеціально для кожної країни Програму комплексного інституційного розвитку для посилення, де потрібно, наявних ресурсів.

Тим країнам, які дотримуються міжнародних стандартів при проведенні виборів, ми запропонуємо угоди про асоціацію. Це дуже значущий політичний сигнал щодо нашого зобов’язання. Для тих країн, які готові вести переговори, ми працюватимемо над створенням глибоких і комплексних зон вільної торгівлі, які пізніше зможуть об’єднатися у економічне співтовариство сусідства.

Ми знаємо, що незмірні здобутки дають контакти між громадянами. Саме тому ми створимо більше можливостей для навчання молоді в ЄС. Саме через це ми плануємо спростити для вас можливості приїзду в країни ЄС. Ми хочемо запропонувати пакти мобільності та безпеки, які вестимуть до поступової лібералізації візового режиму, з наданням допомоги на забезпечення належного рівня управління нашими кордонами. Ми хочемо, щоб громадяни могли подорожувати вільно та безпечно.

Зменшення соціально-економічних розбіжностей є наріжним каменем стабільності у будь-якому суспільстві. Східне партнерство зможе більше допомогти вашій країні у вирішенні цих викликів. Енергетика є питанням нашого спільного життєвого інтересу. Ми значно посилимо нашу співпрацю, щоб підвищити як вашу, так і нашу енергетичну безпеку.

Нарешті, ми хочемо створити нову багатосторонню основу для запропонованого Партнерства, що передбачатиме, серед іншого, щорічні зустрічі міністрів закордонних справ, для того, щоб країни-партнери могли обмінюватися досвідом та найкращими практиками як між собою, так і з країнами ЄС. Це сприятиме розвитку кількох провідних ініціатив у таких сферах, як допомога малим і середнім підприємствам, енергетична безпека та готовність до природних лих.

Для того, щоб усе це стало можливим, я активно закликаю країни ЄС значно збільшити фінансування у порівнянні з існуючими обсягами.

Ми хочемо, щоб «Східне партнерство» дало тривалий сигнал політичної солідарності з вами — нашими сусідами — та принесло справжні вигоди громадянам. Лише через розбудову глибокого, комплексного та справді спільного партнерства ми разом зможемо найкраще відповісти на виклики ХХІ століття.

Я сподіваюся, що органи влади вашої країни приймуть нашу пропозицію, і що ми зможемо швидко розпочати реалізацію цього Партнерства у 2009 році.

Беніта ФЕРРЕРО-ВАЛЬДНЕР — комісар ЄС з питань зовнішніх зносин і Європейської політики сусідства

№229, вівторок, 16 грудня 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Кристалізація опозиції
  • Реконструкція капіталізму
  • Коротко / ПЛАНЕТА

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English