NB!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

В Українському домі втретє проходить «Великий скульптурний салон»
Приєднуйтесь

Підтримайте ініціативу донецьких студентів
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№229, вівторок, 16 грудня 2008

   неділя, 8 березня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
СУСПIЛЬСТВО
СВIТОВI ДИСКУСIЇ
ТАЙМ-АУТ

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Приєднуйтесь

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
грудень 2008
Пн
1
8
15
22
29
Вт
2
9
16
23
30
Ср
3
10
17
24
31
Чт
4
11
18
25
Пт
5
12
19
26
Сб
6
13
20
27
Нд
7
14
21
28
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
На чому ви заощаджуєте?












результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 06.03.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 966.7350
10 рублів Росії 2.1455
     
 
 
Російською
English
1-а ШПАЛЬТА
  версія для друку

Навіщо нам вороги


  Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»


Особистості починають грати в нашій країні все більшу роль. І, звичайно ж, кожна свою. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко тут, безумовно, поза конкуренції. Її цілеспрямованість у буквальному значенні зачаровує. На вчорашній нараді з членами Кабміну, скликаній для розробки довгоочікуваних макропоказників на 2009 рік, вона запевнила, що до нового року Верховною Радою будуть прийняті й державний бюджет, і програма діяльності уряду на 2009 рік. При цьому прем’єр зауважила, що ці документи є метою уряду та коаліції.

Якщо ця мета в уряду єдина, то нехай уже буде яка є. Хоч у принципі рутинні документи, відповідно до бюджетного законодавства, могли б з’явитися набагато раніше. А перед новим роком уряд міг би «замахнутися» й на щось більше, наприклад, на антикризову програму.

Проте замахнутися (без лапок) уряд уже встиг. Учора його лідер знайшла ворогів нашої держави. Ними вона назвала всіх тих, хто сумнівається в існуванні коаліції. Вона рішуче наполягала на тому, що заяви, які дискредитують рішення про створення коаліції, — це «робота та заяви ворогів України, людей, які працюють проти інтересів України, людей, які сьогодні будь-якою ціною продовжують боротьбу за владу».

Ще один ворог — Нацбанк. Прем’єр постійно всіх переконує, що жодним способом не чинила на нього тиску, оскільки це заборонено законом, що вона відстоює і відстоюватиме його незалежність, але разом із тим, схоже, дуже хоче відняти його невід’ємне право регулювати валютно-курсову політику й підтримувати таким чином стабільність національної валюти.

Проти Нацбанку сьогодні виступає багато хто. Але ось Володимир Литвин не звик рубати з плеча. Він вважає, що Президент, парламент та уряд повинні виробити спільну позицію стосовно діяльності Національного банку. «Верховна Рада України може заслухати звіт Нацбанку, але ви чудово розумієте, в яку площину може бути переведений розгляд цього питання, — натякав спікер на суботній прес-конференції в Умані (Черкаська область) і розсудливо уточнював: — Щоб ми не обвалили базіканням ще більше гривню».

Тим часом у бізнес-середовища виробляється свій погляд на ситуацію в країні. Це питання обговорювали вчора у Києві підприємці. На думку голови правління об’єднання підприємців «Нова формація» В’ячеслава Кредісова, головною проблемою для України є не світова фінансова криза, а внутрішня криза розвитку політичної системи та економіки. Кредісов вважає, що значно більше українській економіці шкодить політична нестабільність і нерозвиненість середнього та малого бізнесу. Разом із тим Кредісов упевнений, що український бізнес здатний самостійно знайти протиотруту від кризових тенденцій. Але для цього потрібно рішуче обмежити втручання влади в економічні процеси та усунути суперечності українського економічного законодавства. Лідер підприємницької організації прихильно відгукнувся про зняття Національним банком обмежень на коливання курсу гривні. На його думку, тепер стан гривні реалістичніше відображає ситуацію на внутрішньому ринку.

Ще одну критичну стрілу отримав уряд і від УСПП. Україна чи не єдина країна, яка не має чіткої та цілісної антикризової програми, підготовленої узгодженими діями всіх гілок влади разом із Національним банком, вважає президент цього союзу, народний депутат Анатолій Кінах. Він наполягає на негайному прийнятті пакету антикризових заходів, інакше наслідки економічних проблем умить перенесуться на соціальну сферу, призведуть до втрати робочих місць, зниження надходжень до бюджету та пенсійного фонду. Але у своїй позитивній програмі критик уряду погоджується з ним у тому, що необхідно прискорити розгляд і прийняття бюджету на 2009 рік. Власне, на цьому ж наполягає і прем’єр, і голова парламенту. Щоправда, останній уточнює, що «це повинен бути чесний бюджет».

Опозиція також має до бюджету, що створюється, свої підходи. Вона збирається в терміновому порядку претендувати на посаду голови відповідного парламентського комітету, яким сьогодні керує представник коаліції. Висуваючи цю вимогу, Віктор Янукович стверджує, що в його політичної сили немає точної інформації про витрати бюджетних коштів, оскільки уряд її приховує. «Ні Президент, ні уряд — ніхто не говорить правди в Україні», — нарікає лідер Партії регіонів.

Схоже, не дуже задоволений якістю бюджету, що готується, і Президент Віктор Ющенко. Економічні показники проекту держбюджету на 2009 рік, зазначив він на зустрічі з новообраним спікером парламенту, ставлять під загрозу зайнятість населення, соціальні виплати та стандарти. Проте Президент наполягає на тому, що держбюджет, як і антикризові закони, на основі яких він виконуватиметься, необхідно прийняти цього року. Як бачимо, елементи консенсусу все ж з’являються. І нам потрібно шукати саме їх, а не якихось міфічних ворогів.

№229, вівторок, 16 грудня 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Я відкриваю Фронт Змін
  • Бойова труба сфальшивила
  • ЦЕЙ ДЕНЬ В IСТОРIЇ

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English