This version of the page http://taras.co.ua/rozryta-mogyla/98-vidnovymo (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-06. The original page over time could change.
Відновимо Заповітний курган (Розриту могилу)
Народна Шевченківська премія Розрита могила Відновимо Заповітний курган (Розриту могилу)

Народна премія

Державна премія

Наші акції

Про нас

Відновимо Заповітний курган (Розриту могилу)

"...Начетверо розкопана,
Розрита могила.
Чого вони там шукали?
Що там схоронили
Старі батьки? Ех, якби-то,
Якби-то найшли те, що там схоронили,
Не плакали б діти, мати не журилась"

(Т.Шевченко, «Розрита могила», 1983р.)




1843 року в Київській губернії було розкопано чимало могил козацької доби. Тоді 9 жовтня Тарас Шевченко, перебуваючи із візитом в Березані, написав свою "Розриту могилу". Цей твір став образним віддзеркаленням останньої точки занепаду української слави. Могила у Шевченка - символ героїчного минулого українців, а розкопування таких місць - наруга над національними святинями.

З часу написання вірша минуло більше півтора століття, Україна здобула незалежність, на чолі держави стала людина, що кохається в історії, а Шевченко із забороненого поета перетворився на узаконеного національного героя. Та розрита могила досі стоїть "начетверо розкопана" - по дорозі між Яготином і Березанню. Обабіч неї проходить залізнична колія, вона заростає лісом і попри всезагальну любов до творчості Шевченка, ніхто з його поціновувачів не задався дієвим питанням - а чи не варто могилу відновити?

Громадська ініціатива Народна Шевченківська премія закликає всіх українців виконати заповіт Тараса та відновити козацьку могилу

12 травня з першими променями сонця розпочнеться всеукраїнська акція відновлення української справедливості. Ми закликаємо кожного, хто має змогу приїхати 12-13 травня до розритої могили, привезти із собою жменю землі зі своїх країв.

Не забуваймо: Розрита Могила у Шевченка це ще й уособлення духовної сили українського народу та його боротьби із ворогами.

Детальніше про те як потрапити до Розритої Могили – згодом на сайті

 
© Baba Jaga. Усі права застережено.  
Народна Шевченківська премія, Powered by Joomla!;