This version of the page http://uz.gov.ua/?m=all.road.don.today&lng=uk (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-04. The original page over time could change.
Сьогодення Донецької залізниці
Все про УЗІнформаціяПослугиСоціальна політикаІнтерактивне спілкування
Держ. адміністрація
Залізниці
Карта залізниць
Донецька
Детальна карта
Історія
Сьогодення
Дирекції
Львівська
Одеська
Придніпровська
Південна
Південно-Західна
Підприємства УЗ

База оголошень про закупівлю
розширений пошук
Пошук
03680 МСП м.Київ-150, вул.Тверська,5
Реєстрація
Профайл
Вхід
Написати веб-майстру
e-mail: Прес-центр УЗ
 
 
 
 

Сьогодення Донецької залізниці

Донецька залізниця є складовою частиною залізничного транспорту України та пролягає по території Донецької, Луганської, частково Дніпропетровської, Запорізької і Харківської областей України. Управління залізниці знаходиться в Донецьку. До складу залізниці входять п'ять Дирекцій по залізничних перевезеннях: Ясинуватська, Краснолиманська, Попаснянська, Луганська і Дебальцевська. Межують з ними залізниці Південна (ст. Сватове, Букіно, Лозова, Старобельськ), Придніпровська (ст. Чаплино, Камиш-Зоря),Північно-Кавказька Росія (ОП Закордонний, ст. Квашино, Красна Могила, Ізваріно, Вільхова).

Експлуатаційна довжина залізниці (2000 р.) - 2927,6 км. Донецька магістраль обслуговує Донецьку, Луганську, частково Дніпропетровську, Запорізьку і Харківську області. Вона поєднує в єдиний транспортний конвеєр Донбас з Наддніпрянщиною, центральні райони Російської Федерації й України з Поволжям і Кавказом. На півдні Донецька залізниця має вихід до Азовського моря через Маріупольський торговий порт. Її довжина становить 13% загальної довжини залізничної мережі України. У той же час на її частку приходиться 47% навантажування і 36% вивантажування всіх залізниць України.

У межах залізниці розташовані 100 вугільновантажних станцій і найбільші на Україні сортувальні станції, на яких формуються вугільні маршрути та інші поїзди, у тому числі:
ст. Ясинувата, Дебальцеве, Красноармійськ, Попасна, Красний Лиман, Волноваха.

Залізниця в Донбасі є основним видом транспорту і по густоті мережі не має собі рівних у світі. Вона обслуговує більше 3 тис. підприємств (у Донецькій і Луганській областях - 94%, інші - у Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Ростовській областях), у тому числі вугільні шахти, металургійні, коксохімічні й трубні, машинобудівні та верстатобудівні заводи, збагачувальні фабрики, заводи гірського устаткування, металоконструкцій і металовиробів, сотні підприємств хімічної, легкої, харчової та іншої галузей промисловості, підприємств по видобутку і виробництву будівельних матеріалів, хімічних і мінеральних добрив, ряд сільськогосподарських підприємств. По відправленню кам'яного вугілля Донецька залізниця займає перше місце на Україні. Підприємства, які примикають до залізниці, мають розвиту мережу під'їзних колій (понад 7,5 тис. км), довжина яких у 2,6 рази перевищує експлуатаційну довжину магістралі. Наприкінці 80-х років на них здійснювалося понад 94% вантажної роботи.

Одночасно з розвитком залізниці проводиться, за рахунок капіталовкладень, велика робота з використання високопродуктивних методів навантажування, ущільненого розміщення вантажів тощо. На залізниці машиніст депо Слов'янськ П. Кривоносий першим на мережі здійснив у 1935 р. швидкісне водіння поїздів підвищеної ваги.

На Донецькій залізниці введено структуру диспетчерського керування з Дорожнім центром у Донецьку і районами керування, які поєднують станції Ясинуватського і колишнього Маріупольського відділень залізниці (з 1988), станції Іловайського і Краснолиманського відділень (з 1991), а також Луганського та Попаснянського (з 2000 р.). У приміщеннях районів керування знаходяться табло колективного користування, робочі місця поїзних диспетчерів, вагонорозподілювачів, локомотивних диспетчерів, операторів.

Для відображення поїзного положення на залізниці працює автоматизована система оперативного керування перевезеннями. Керування рухом поїздів забезпечує система контролю диспетчерського керування, що діє на основі автоматичного знімання інформації з пристроїв автоматики. Зібрана й оброблена із застосуванням ЕОМ інформація дозволяє здійснювати об'єктивний контроль за поїзною ситуацією на керованій ділянці.

У найстаршому на мережі залізниць локомотивному депо Красний Лиман впроваджені великоагрегатний метод періодичного ремонту, прогресивна потокова технологія ремонту тягових двигунів, створені комплекси з "оздоровлення" вузлів і агрегатів локомотивів на потокових лініях і механізованих позиціях (рівень механізації робіт до 96%). У депо здійснюється заводський ремонт електровозів за прогресивною технологією.

Вагонне депо Красноармійськ - одне з перших на мережі високомеханізованих підприємств з потоковим методом ремонту піввагонів. На Донецькій залізниці розроблено вагоноремонтну машину "Донбас", яка успішно застосовується на пунктах підготовки вагонів до навантажування на всій мережі залізниць. Вагоноколесні майстерні у Дебальцево ремонтують колісні пари для всієї залізниці. У 1988 р. на базі вагонного депо Маріуполь було організовано ремонт пасажирських вагонів.

На станціях Красний Лиман, Ясинувата, Дебальцеве і Волноваха впроваджено АСУ сортувальними станціями. У дорожніх майстернях на станції Ступки щодоби випускають до 240 м кв. фігурної плитки. Такий обсяг продиктований, насамперед, необхідністю упорядкування перонів і платформ на станціях. Крім різнобарвних фігурних елементів мощення (так офіційно називається продукція майстерень) тут виготовляють перонні бордюри. А ще на підприємстві випускають меблі для службових приміщень: столи, шафи, тумбочки.

Еталоном для усіх на Донецькій магістралі стали станції Маріуполь-Порт і Дружківка, де повністю оновлено не лише шляхове господарство, але і всі напольні пристрої засобів сигналізації та зв'язку. На залізниці перетворено майже 200 вокзалів, перони, посадочні платформи, а напрямок Донецьк - Чаплино постаралися зробити зразковим. Не могли не відчути цього пасажири. Тепер їхній час перебування в шляху від Донецька до Києва скорочено на три години.

За словами тих, хто побував на реконструйованому в 1999 р. вокзалі Донецька, ворота столиці Донбасу на сьогодні - одне з найцікавіших подібних споруджень в Україні.

У грудні 1999 р. здали в експлуатацію електрифікацію одного з ключових для магістралі напрямку  - Щетове - Красна Могила із загальною розгорнутою довжиною 137 км. Це допомогло вирішити проблеми, пов’язані з постійним дефіцитом палива. З'явилася можливість збільшити вантажопотоки, що оживить роботу станцій і депо.

Шляхові дорожні майстерні (КЗМ) Дебальцеве нагадують завод. Тут з високою якістю виготовляють різні складні шляхові машини й оснащення, зокрема, ЩОМ МД, ПМ-6, шляховий грайферний навантажувач на базі чотирьохвісної платформи, дрезину ГД-5, платформи для перевезення стрілочних переводів на залізничних брусах, сітки для ЩОМів тощо.

На станціях Ясинувата, Артемовськ, Єнакієве і Кринична впроваджено цифрові АТЗ нового покоління Ф-1500. Вони займають у 10 разів меншу площу і відрізняються низьким енергоспоживанням. Оператор на комп'ютері в лічені секунди може знайти помилку в з'єднанні.

Краснолиманські дорожні електромеханічні майстерні випускають різноманітну і необхідну залізничникам продукцію: начіпні бурові машини до дрезин АДМ, механізовані платформи для навантажування і розвантажування рейок, бурові машини БМ-700, пускозарядочні й зварювальні апарати, автомати висвітлення і комплекти апаратури люмінесцентного висвітлення купейних вагонів.

Уже тисячі пасажирів подорожували в блакитних експресах-поїздах, що курсують з Донецька і Луганська до Києва. Після капітального ремонту в 1999-2000 рр. за сучасною технологією чотири поїзди (три в Донецьку й один у Луганську) не просто перетворилися, а гарантують комфорт і безпеку. В усіх вагонах установлено холодильники і вмонтовані електропечі для приготування їжі. У вагонах СВ усі купе обладнані відеомагнітофонами, телефонами стільникового зв'язку, що дозволяє пасажирам під час поїздки зв'язатися з будь-яким абонентом не тільки в Україні, а й в інших країнах.

На Донецькій залізниці відкрито три сервісних центри: у Донецьку, Ясинуватій і Луганську. Там здійснюють не тільки продаж квитків у прямому і зворотному сполученнях, але й інші послуги. Кожен бажаючий зможе замовити тут квиток на літак чи поїзд від будь-якої станції України і СНД. У сервісних центрах можна забронювати місця в кімнатах відпочинку, одержати письмові довідки, зробити оголошення по радіо, скористатися телефонним зв'язком, ксероксом, факсом. На вокзалі є і більярдний зал, бар, служба носіїв. Усі приміщення обладнані сучасними зручними меблями. Але пасажирів радує не тільки це, а й уважність і привітність працівників вокзалу.

 
 
Новини

04.03.2009
За січень 2009 року Укрзалізниця отримала лише 12% компенсації за перевезення пільговиків

03.03.2009
Укрзалізниця обирала спецодяг для своїх працівників

03.03.2009
З 9 березня 2009 року зміняться ціни на проїзд залізничним транспортом

02.03.2009
Укрзалізниця має намір відкрити нові маршрути до гірськолижних курортів Польщі та Карпат

02.03.2009
До 8 Березня Укрзалізниця призначила 12 додаткових поїздів

25.02.2009
Укрзалізниця у 2009 році оновить понад 3400 км колії

Новини в свiтi залізниць

04.03.2009
До відома пасажирів: зміни в графіку курсування поїздів Одеської залізниці

04.03.2009
Львівська залізниця призначила до 8 Березня 4 додаткових поїзди

04.03.2009
Придніпровська залізниця призначила 4 додаткових поїзди до свята 8 Березня

04.03.2009
У лютому 2009 року на Донецькій залізниці виявлено 1150 безбілетних пасажирів

04.03.2009
До 8 Березня Донецька залізниц я призначила два додаткових поїзди

04.03.2009
Південно-Західна залізниця враховує курсування міської електрички між Троєщиною та Петрівкою, розробляючи літній графік руху

03.03.2009
Придніпровська залізниця призначила 3 додаткових поїзди до свята 8 Березня

03.03.2009
Понад 6 тисяч працівників Придніпровської залізниці підвищать кваліфікацію згідно з колдоговором на 2009-2010 роки

03.03.2009
Південно-Західна залізниця продовжує рейди в електричках

03.03.2009
До 8 Березня Донецька залізниця призначила додатковий поїзд

03.03.2009
Південно-Західна залізниця показала «міську електричку»

03.03.2009
Одеська залізниця закликає водіїв дотримуватися правил дорожнього руху

02.03.2009
На Південно-Західній залізниці потяги їздитимуть швидше

02.03.2009
Додатковий поїзд сполученням Київ — Ужгород призначили ще на один день

02.03.2009
Південна залізниця призначила додатковий поїзд до 8 Березня

02.03.2009
У Харківській вагонній дільниці визначили кращого провідника

02.03.2009
Одеська залізниця отримала новий електровоз

27.02.2009
Львівська залізниця: трагедія на переїзді — не просто наслідок порушення ПДР, а кричуща безвідповідальність

26.02.2009
Припортова станція Іллічівськ Одеської залізниці збільшила вивантаження вагонів майже на 20%

26.02.2009
Збитки Львівської залізниці від пасажирських перевезень у 2008 році склали понад 1 мільярд 98 мільйонів гривень

26.02.2009
Вихованці малої Південної залізниці відвідали гоголівські місця

26.02.2009
На Придніпровській залізниці можна замовити квитки через Інтернет

26.02.2009
На Південній залізниці розпочався конкурс на звання кращого провідника

26.02.2009
Придніпровська залізниця у 2008 році заощадила на електроенергії понад мільйон гривень

25.02.2009
Львівські залізничники змагатимуться за звання кращого провідника в Україні

25.02.2009
Донецька залізниця ремонтуватиме відбудовні крани вантажопідйомністю до 250 тонн

25.02.2009
Поїзд сполученням Львів—Трускавець відтепер зупиняється в Стрию

25.02.2009
Відомча воєнізована охорона Одеської залізниці розкрила 7 крадіжок

25.02.2009
У графіку руху приміських поїздів Херсонської області можливі зміни

Дизайн та розробка НВФ "ТМСофт"   © 2003-2006