This version of the page http://novynar.com.ua/files/companies/zaporogstal (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-28. The original page over time could change.
Компанії » Досьє » Новинар
Шановні користувачі, це бета-версія сайту. Чекаємо на ваші відгуки

Запоріжсталь

Початок будівництва 1931 рік

Перша плавка чавуна 1933 рік

Комбінат «Запоріжсталь» перетворений у відкрите акціонерне товариство. 1997 рік

Віталій Сацький З 1986 року - директор металургійного комбінату «Запоріжсталь», а з 1997 року - голова правління - генеральний директор ВАТ «Запоріжсталь».

Сфера діяльності металургія

1931 рік — початок будівництва «Запоріжсталі». Будівництво «Запоріжсталі» було почато 22 січня 1931 року на підставі рішення Вищої ради народного господарства СРСР від 3 травня 1929 року і мало на меті забезпечення потреб машинобудівної промисловості листовим металом. За своїми масштабами металургійний завод мав стати найбільшим у той час у Європі, його проектна потужність була розрахована на 1 224 000 т чавуна і 1 430 000 т високоякісної сталі.

1933 рік — на доменній печі № 1 видана перша плавка чавуну. Металургійний завод (пізніше «Запоріжсталь») почав діяти 16 листопада 1933 р., коли на доменній печі № 1 була видана перша плавка чавуну. Цей день відзначається як день народження «Запоріжсталі».

У 1935 році почала діяти перша мартенівська піч, а через два роки - перший радянський слябінг. В наступні роки були побудовані і введені в експлуатацію цехи для виробництва гарячекатаного і холоднокатаного листа.

До початку Великої Вітчизняної війни (1941—1945 р.) на «Запоріжсталі» уже працювала більшість металургійних агрегатів і допоміжних цехів. Завод мав у своєму складі основні — доменного, мартенівський, гарячого і холодного прокату — і необхідні допоміжні цехи. Питома вага комбінату з виробництва основних видів продукції в системі чорної металургії країни була значною, особливо з випуску якісної гарячекатаної і холоднокатаної тонколистової сталі.

1943 рік — зруйновані домни. Війна 1941—1945 р. перервала мирну працю запорізьких металургів. У цехах «Запоріжсталі» аж до зупинки виробництва тривав випуск продукції для оборонної промисловості. 18 серпня 1941 року роботу заводу було припинено. У жовтні 1941 року робітниками й інженерами комбінату у важких фронтових умовах був закінчений демонтаж, навантаження і відправлено на схід більш 50 тис. тонн унікального металургійного устаткування.

Після звільнення Запоріжжя від фашистських військ у жовтні 1943 р. почалося відновлення заводу. У цей перший післявоєнний період усе повернуте устаткування було встановлено, змонтовано в знову відновлених будинках цехів у найкоротший термін руками будівельників, монтажників та інженерів, котрі повернулися, і робітниками «Запоріжсталі».

1947 рік — відновлення «Запоріжсталі» оголошено ударним будівництвом. Відновлення «Запоріжсталі» було оголошено ударним будівництвом 1947 року. З Уралу і із Сибіру поверталося колишнє устаткування «Запоріжсталі», постачалося нове. Річний план 1947 р. запоріжсталівці виконали до листопада, завершивши відновлення першої черги заводу: у червні-вересні були пущені домна № 3, ТЕЦ, турбоповітродувна станція, слябінг, тонколистовий цех гарячої прокатки і цех холодної прокатки. Вже у вересні 1947 року завод відвантажив перші ешелони листової сталі автомобільним підприємствам Москви і Горького.

 У 1949 р. був досягнутий довоєнний рівень виробництва за восьмим металургійним циклом.

У 1950 році виробництво продукції на заводі було не тільки відновлене, але і перевищило довоєнний рівень у 1,6 рази. Пізніше, поряд з будівництвом нових цехів і металургійних агрегатів, основне зростання виробництва чавуну, сталі, тонколистового прокату, розширення сортаменту продукції, постійне поліпшення її якості здійснюється за рахунок реконструкції та модернізації устаткування цехів, упровадження провідних технологій, засобів автоматизації на основі провідних досягнень науки і техніки.

 У 1951 році вступили в дію агломераційний цех і цех білої жерсті гарячого й електролітичного лудіння.

В наступні роки була збільшена площа печення агломераційних машин, реконструйовані три доменні печі зі збільшенням їхнього обсягу, 5 мартенівських печей переведені на подвійну садку. У доменному і мартенівському виробництві знайшли широке застосування природний газ і кисень. Серйозної суттєво реконструйовані слябінг і безперервний тонколистовий стан. Проведені в мартенівському цеху і на цих станах заходи дозволили значно збільшити масу злитків і заготівель, завдяки чому виросла продуктивність станів.

Вперше в країні у 1959 році на комбінаті був введений в експлуатацію цех для виробництва холодногнутих профілів, котрий випускає 500 типорозмірів профілів з маловуглеводних і легованих марок сталей. Ці профілі користуються значним попитом у машинобудуванні, будівництві та інших галузях промисловості.

1962 рік — почав працювати перший у Європі ливарний цех. У 1962 році почав працювати найбільший у Європі ливарний цех, котрий виготовляє ізложниці з рідкого чавуну першої плавки. У цьому цеху вперше у світовій практиці знайшли широке застосування рідкорухові суміші, що самотвердіють, використовувані для виготовлення форм і стержнів. У 1963 році був введений в експлуатацію унікальний цех холодного прокату для виробництва товстого холоднокатаного листа з нержавіючих і легованих сталей.

1974 рік — виробництво шліфованих і полірованих пластин з нержавіючої сталі.У 1974 р. у мартенівському цеху заводу була введена в експлуатацію перша на Україні двованна піч, продуктивність якої в 2,5 рази перевищувала продуктивність звичайної печі. У 1977 р. у мартенівському цеху була впроваджена технологія розливання усієї виплавлюваної сталі в без стопорний спосіб із застосуванням на сталерозливних ковшах шиберних затворів.

На «Запоріжсталі» вперше в країні освоєно виробництво аркушів з легованих і нержавіючих марок сталі зі спеціальною шліфованою і полірованою обробкою поверхні; сталевої вуглеводневої смуги, покритої полімерними матеріалами, а також виробництво товарів народного вжитку — мийок і кухонних наборів з нержавіючої сталі та інших виробів.

У 1994 р. на комбінаті вперше в практиці експлуатації широкополосних прокатних станів впроваджена в промисловому масштабі «транзитна» прокатка слябів без попереднього підігріву в печах. Сьогодні за такою технологією прокочується 95 % слябів, а витрата палива знижена з 82,5 до 13,5 кг на тонну прокату.

Перехід на «транзитну» прокатку створив передумови для прямої прокатки слябів довжиною 10—12 метрів і масою до 16 тонн. Для цього була модернізована чорнова група клітей тонколистового стану «1680» з переведенням електропривода з перемінного струму на постійний і організована безперервна прокатка слябів у підгрупах чорнових клітй.

1997 рік — комбінат «Запоріжсталь» перетворений у відкрите акціонерне товариство.

З 4 січня 1997 року комбінат перетворений у відкрите акціонерне товариство.

«Запоріжсталь» експортує свою продукцію більш ніж у 90 країн світу, серед яких Китай, Туреччина, В’єтнам, Філіппіни, Польща, Росія, Сирія, Ізраїль, Алжир, Білорусь, ОАЕ, Болгарія.

 У 2000 р. було закінчено реконструкцію і після багаторічної перерви введена в експлуатацію доменна піч № 3. ДП-3 оснащена сучасними засобами управління і контролю. Ливарний двір цієї печі з закритими високотривкими жолобами й аспірацією унікальний для вітчизняної металургії.

Для підвищення якості сталі в мартенівському цеху впроваджена унікальна захищена патентом України технологія продувки металу аргоно-кисневими сумішами.

У 2002 році вперше у світовій практиці в електроприводі чистової групи сталі «1680» використані двигуни перемінного струму з регульованою кількістю оборотів потужністю 7000 квт фірми ABB.

На моталках безперервного стану встановлені обв'язувальні машини фірми «Титан».

Найближчим часом планується придбання проміжного перемотувального пристрою (койл-бокс), що створить умови для виробництва горячекатаних смуг товщиною 1,5 мм і менш, а також ковпакових печей для випалювання холоднокатаних рулонів в атмосфері сухого водню. Заплановані інші програми модернізації.

День за днем фахівці комбінату цілеспрямовано підвищують ефективність використання виробничих потужностей, продовжують роботу з відновлення основних фондів і удосконалюванню технологій.

Сьогодні металургійний комбінат «Запоріжсталь» є одним з основних постачальників якісної листової продукції і гнутих профілів для потреб вітчизняного машинобудування, жерсті гарячого лудіння для харчової промисловості.

Джерело: офіційний сайт комбінату "Запорожсаль".

Оновлено: 10 липня 2006, 11:21
Пошук новин про "Запоріжсталь"
Реклама
Додаткова інформація
  • Запоріжсталь
Дивись також
  • Scania-Україна
  • Перша приватна броварня
  • ТАС
  • Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод
  • Ses Sirius
  • Life
  • Group DF
  • АВК
  • Альфа-груп
  • Енергоатом
Обзор сети
bigmir)net
Советы: Лунная диета
bigmir)net
Уматовые чехлы для ноутбуков!
Афиша
Вопросы-ответы: Жена, он и я на одной кухне...
uaSport
Блог. Три наших клуба прошли в 1/8 КУЕФА.
bigmir)net
Финансы: Как отстоять перед банком кредитное авто?
Новинар
Блоги: Заклик Кравчука має сенс, але...