This version of the page http://www.library.edu-ua.net/about_library/history/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-28. The original page over time could change.
Бібліотека імені В.О.Сухомлинського :: Історична довідка
Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В.О. Сухомлинського
Головна Про бібліотеку Історична довідка
логін: пароль:
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
пошук:

Державна науково-педагогічна бібліотека України ім. В. О. Сухомлинського (ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського) була заснована за ініціативою  АПН України та Міністерства освіти і науки України Постановою Кабінету Міністрів України № 2018 від 30.Х.1999 р. на базі фондів двох спеціальних педагогічних бібліотек: наукової бібліотеки Інституту педагогіки АПН України та Центральної освітянської бібліотеки Міністерства освіти України. ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського де Юре є науково-дослідною установою  і входить до структури  АПН України.

Свою діяльність бібліотека розпочала з 4. 01. 2000 р.

5 листопада 2003 р. згідно Розпорядження Кабінету Міністрів України №664-р

Державній науково-педагогічній бібліотеці України було присвоєно ім’я видатного українського педагога В. О. Сухомлинського.

Директором-організатором ДНПБ України постановою АПН України від 17 листопада 1999 р. (протокол №1-7/10-125) було призначено  Павлу Іванівну Рогову, яка  на той час очолювала Центральну освітянську бібліотеку Міністерства освіти України і проявила себе на цій посаді як талановитий організатор і керівник-новатор.

Історія ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського невід’ємна від історії двох вище названих бібліотек, тому коротко висвітлимо шлях, пройдений ними до 1999 р., який вміщує в собі історію педагогічних бібліотек України.

Наукова бібліотека Інституту педагогіки, яка була заснована у 1926 р., успадкувала фонди довідково-педагогічної бібліотеки Харківського товариства поширення в народі грамотності (ХТГ), започаткованої у 1869 р. У 1917 р. фонд складався з 8645 прим. У 1919 р. радянською владою діяльність ХТГ була заборонена. Довідково-педагогічну бібліотеку було передано до відділу народної освіти м. Харкова. Фонд її складався із документів з питань педагогіки та освіти – підручників, фахової періодики. На 01.01.1901р.  він становив 1900 томів. До фондів бібліотеки ХТГ у квітні 1919 р. приєднують фонди педагогічної тематики бібліотек шкіл, окружних курсів народної освіти Харківської губернії і на цій базі засновують Центральну бібліотеку народної освіти м. Харкова. Упродовж 1920–1921 рр. бібліотека знаходиться у віданні Губнаросвіти під назвою «Центральна педагогічна бібліотека Харківського відділу Наркомосвіти». 1926 року у Харкові засновано Український науково-дослідний інститут педагогіки (УНДІП), у структурі якого була заснована науково-педагогічна бібліотека, основою  фондів якої стали книжкові зібрання вищезазначеної бібліотеки. У 20 – 30 рр. ХХ ст. науково-педагогічна бібліотека УНДІПу стає згідно постанови Укрнауки всеукраїнським інформаційним центром з психолого-педагогічних питань, завдяки чому вона починає отримувати всесоюзний безкоштовний обов’язковий примірник фахової літератури та 30 назв професійних вітчизняних і зарубіжних періодичних видань.

У 1936 році  фонди науково-педагогічної бібліотеки перевезено до нової столиці України – Києва і передано Українському науково-дослідному  інституту педагогіки. У 1941 р. загальний фонд науково-педагогічної бібліотеки УНДІПу становив близько 70 тис. прим. У повоєнні роки бібліотека функції всеукраїнського інформаційного центру з психолого-педагогічних питань втратила, забезпечуючи лише фахові інформаційні потреби науковців УНДІПу. Але, незважаючи на це, до 1991 р. до книгозбірні продовжував систематично надходити всесоюзний обов’язковий безоплатний примірник документів з фахових питань. На 1.01.2000 р. фонд бібліотеки нараховував близько 350 тис. примірників документів.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 2018 від 30.Х.1999 р. фонди даної бібліотеки було передано до новоствореної Державної науково-педагогічної бібліотеки України.

Другою складовою фонду ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського стало книжкове зібрання Центральної освітянської бібліотеки Міністерства освіти України (ЦОБ), яка була заснована як структурний підрозділ Інституту змісту і методів навчання згідно наказу Міністерства освіти України № 128 від 07.05.1993 р. ЦОБ успадкувала фонд спеціальної педагогічної бібліотеки Київського будинку вчителя, заснованої ще у 1923 р.. На 1.01.2000 р. фонд ЦОБ становив понад 120 тис. прим., 40% якого складала фахова література. У фонді нараховувалось близько 560 назв періодичних видань України та країн СНД. Протягом 6 років ЦОБ допомагали Міжнародний фонд «Відродження», Міжнародний освітній фонд Ярослава Мудрого, Всеукраїнське педагогічне товариство, Творча спілка вчителів України, Київська міська рада профспілок освіти і науки, Українсько-американський доброчинний фонд «Сейбр-Світло» та інші державні й громадські організації України та діаспори.

        З січня 2000 р. ДНПБ України, об’єднавши фонди наукової бібліотеки Інституту педагогіки АПН України та Центральної освітянської бібліотеки Міністерства освіти України і продовжуючи розвивати напрями діяльності цих бібліотек, розпочала свою історію як національне галузеве книгосховище, всеукраїнський науково-інформаційний, координаційний та науково-методичний центр бібліотек освітянської галузі України.

        Новостворена ДНПБ України поєднала у своїй діяльності функції бібліотеки загальнодержавного рівня та спеціальної академічної книгозбірні.

        Головною метою діяльності бібліотеки є: інформаційне забезпечення розвитку вітчизняної педагогічної освіти, науки і практики, фахових потреб науковців і практиків освітянської галузі України, сприяння здійсненню наукових досліджень у галузі педагогіки, психології, методики викладання окремих навчальних предметів, впровадження досягнень науки, техніки, передового досвіду в практику роботи навчальних закладів і їх структурних підрозділів – бібліотек, а також сприяння освіті, самоосвіті педагогічних, науково-педагогічних, бібліотечних кадрів, молоді, що навчається, батьків.

Основними напрямами діяльності ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського є:

  • науково-дослідна діяльність з питань галузевого бібліотекознавства, бібліографознавства, книгознавства;
  • формування повноцінного інформаційного ресурсу з психолого-педагогічних питань в традиційній та електронній формах;
  • створення системи науково-інформаційного забезпечення розвитку вітчизняної педагогічної науки, освіти і практики;
  • науково-методична діяльність для удосконалення роботи мережі освітянських бібліотек АПН України і МОН України.
  • підвищення кваліфікації бібліотекарів мережі освітянських бібліотек АПН України і МОН України.

Структура бібліотеки сформована згідно основних напрямів її діяльності і складається з 14 відділів, 13 з яких – наукові підрозділи. Штат  ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського – 136 співробітників, 64 особи з них – науковці. ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського має головне приміщення і філію. В бібліотеці діють 6 читальних залів: 2 загальні читальні зали (у головному приміщенні й у філії №1), дисертаційний зал, читальний зал літератури іноземними мовами, читальний зал кабінету бібліотекознавства, читальний зал фонду В. О. Сухомлинського.

Розпочавши свою діяльність з “чистого аркушу”, колективом ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського під керівництвом директора П. І. Рогової була проведена чимала організаційна робота щодо перевезення, розстановки 350 тис. прим. документів фонду, здійснення капітального ремонту приміщення книгосховища, обладнання його меблями й стелажами, забезпечення відповідних санітарно-технічних умов збереження фонду, створено комфортні умови для роботи відділів і читачів.

Формування інформаційного ресурсу ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського відбувається шляхом отримання безоплатного обов’язкового примірника, передплати періодичних видань, подарунків видавництв, організацій, установ, авторів і читачів, книгообміну, а також закупівлі у книгарнях.

        Колективом бібліотеки велика увага приділяється формуванню фонду працями видатних педагогів, як вітчизняних, так і іноземних, втіленню та розвитку їхніх ідей у навчально-виховний процес освітянських закладів держави. Впродовж 2002-2003 рр. родиною В. О. Сухомлинського до ДНПБ України було передано 3393 прим. документів, а саме: особисті праці видатного педагога, видані українською та 50‑ма мовами світу, матеріали про його життя і творчість українською та багатьма мовами світу, відео- і фотодокументи, зібрані після смерті В. О. Сухомлинського. Ця колекція послужила основою для відкриття у березні 2003 р. у структурі бібліотеки читального залу Фонду В. О. Сухомлинського. За вагомий внесок у розробку напрямів діяльності щодо втілення ідей видатного педагога-гуманіста й вченого в практику роботи освітніх закладів України 5 листопада 2003 р. Державній науково-педагогічній бібліотеці України було присвоєно ім’я великого педагога.

На 1.01.2008 р. інформаційний ресурс ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського становив 528 144 прим., 50% якого – галузева література. Щорічно до фонду бібліотеки надходить у середньому 10 000 документів на традиційних та електронних носіях, 5 тис. з яких –  книги.

Щорічно інформаційними ресурсами ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського користуються понад 40 тис. користувачів, яким видається понад 400 тис. документів.

        Для здійснення своєї головної мети – інформаційного забезпечення – колективом ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського впродовж перших восьми років діяльності досліджувалися три комплексні наукові проекти, які розвивають вищеозначені напрями, а саме:

  • «Створення, становлення і розвиток мережі освітянських бібліотек України (Х – ХХ ст.)» (наук. керівник – канд. іст. наук Рогова П. І.) [2001 – 2005 рр.];
  • «Науково–інформаційне забезпечення освітянської галузі України» (наук. керівники – канд. іст. наук Лутовинова В. І., канд. іст. наук Добко Т. В.) [2003 – 2007 рр.];
  • «Теоретичні засади формування всеукраїнського інформаційного ресурсу з питань психолого-педагогічної науки і освіти на базі ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського» (наук. кер. – канд. іст. наук Рогова П. І.) [2006 – 2010 рр.].

Головними результатами перших двох НДР є розроблення теоретичних, науково-методичних та організаційних засад мережі освітянських бібліотек АПН України і МОН України, яка вперше була створена і Україні на чолі з координаційним центром, яким є ДНПБ України ім. В. О.Сухомлинського; розробка і втілення в практику системи науково-інформаційного забезпечення вітчизняної педагогічної освіти, науки й практики.

Згідно Закону України “Про бібліотеки і бібліотечну справу” ДНПБ України ім. В.О. Сухомлинського виконує функції головного науково-методичного центру бібліотек мережі освітянських бібліотек АПН України і МОН України.

        Відповідно до цього визначено основні напрями науково-методичної роботи бібліотеки:

  • дослідження історії розвитку освітянських бібліотек України;
  • аналіз стану бібліотек мережі та удосконалення й прогнозування їх розвитку;
  • розроблення організаційно-управлінської та інструктивно-методичної документації для книгозбірень різних видів освітянської мережі України;
  • інформаційно-методичне забезпечення бібліотек освітянської галузі;  підвищення професійного рівня бібліотечних працівників;
  • формування інформаційного ресурсу з питань галузевого бібліотекознавства, бібліографознавства, книгознавства тощо.

Все вищеозначене сприяє удосконаленню роботи бібліотек мережі згідно виконанню їхньої головної мети.

ДНПБ України ім. В. О Сухомлинського представляє на міжнародному рівні освітянські бібліотеки України, здійснює вітчизняний і міжнародний документообмін, бере участь у міжнародних конгресах, конференціях, читаннях тощо. Новостворена бібліотека як головна бібліотека освітянської галузі України встановлює довгострокові відносини із зарубіжними бібліотеками, асоціаціями та науково-педагогічними зарубіжними освітянськими установами, культурними центрами, серед яких Державна науково-педагогічна бібліотека Російської Федерації ім. К.Ушинського, Гете-Інститут в Україні, Британська Рада в Україні, Французький культурний центр тощо.

 

Хроніка подій ДНПБ України ім. В. О Сухомлинського:

         30 жовтня 1999 р. – Постанова Кабінету Міністрів України № 2018 про створення ДНПБ України.

        4 січня 2000 р. - Призначення директором-організатором ДНПБ України Павлу Іванівну Рогову  на підставі Постанови  Президії АПН України від 17 листопада 1999 р. (протокол №1-7/10-125) .

         4 січня 2000 р. – розпочато роботу ДНПБ України у двох приміщеннях – головному й на філії.

Розробка Концепції діяльності ДНПБ України.

22-25 жовтня 2002 р., м. Київ. – Проведено Всеукраїнський науково-практичний семінар „Тенденції розвитку освітянських бібліотек: історія, сучасний стан і перспективи ”, в якому взяли участь 230 осіб, представників національних, державних бібліотек України, методистів з бібліотечних фондів обласних і міських управлінь освіти і науки, ОІППО, вищих навчальних закладів педагогічного профілю,  Львівської обласної та Миколаївської міської науково-педагогічних бібліотек, бібліотек загальноосвітніх, професійно-технічних та позашкільних навчальних закладів.

     2003 р. – розпочато комп’ютеризацію ДНПБ України, створення локальної мережі та сайту бібліотеки для здійснення експерименту щодо професійного забезпечення ведення електронного каталогу.

        24 квітня 2003 р. – відкриття читального залу Фонду Василя Олександровича Сухомлинського на базі колекції, подарованої родиною видатного українського педагога Державній науково-педагогічній бібліотеці України.

18-19 вересня 2003 р., м. Київ – Проведено Всеукраїнський науково-практичний семінар “Регіональна інтеграція інформаційного ресурсу освітянської галузі України”. У роботі науково-практичного семінару взяли участь 160 осіб, серед яких: директори Львівської обласної та Миколаївської міської науково-педагогічних бібліотек, наукових бібліотек педагогічних університетів, завідувачі бібліотек обласних і міських інститутів післядипломної педагогічної освіти, методисти з бібліотечних фондів обласних, міських і районних управлінь освіти і науки, фахівці державних бібліотек інших систем і відомств та працівники бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів м. Києва та Київської області.

        5 листопада 2003 р. – Державній науково-педагогічній бібліотеці України було присвоєно ім’я видатного українського педагога В. О. Сухомлинського (Розпорядження Кабінету Міністрів України №664-р). Нова назва бібліотеки – Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського.

       27-29 жовтня 2005 р., м. Київ – Проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію „Освітянські бібліотеки України. Історичні тенденції. Сучасний стан та перспективи розвитку”. У роботі конференції взяли участь 165 осіб, серед яких – представники МОН України, АПН України, Центру інформаційних ресурсів Посольства США в Україні, зарубіжні гості, директори провідних бібліотек держави, бібліотек мережі освітянських бібліотек АПН України та МОН України.

         2006 р. – відкрито медіацентр ДНПБ України ім. В. О Сухомлинського.

    18-19 травня 2006 р., м. Львів – Проведено Всеукраїнський науково-практичний семінар „Науково-методичні та організаційні засади створення системи інформаційного забезпечення освітянської галузі України”. У роботі науково-практичного семінару взяли участь 60 осіб, серед яких: представники Головного управління освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, бібліотек мережі освітянських бібліотек АПН України та МОН України, Львівської обласної бібліотеки для дітей, Наукової бібліотеки Львівського національного університету ім. Івана Франка, методисти з бібліотечних фондів шкільних книгозбірень м. Києва та обласних управлінь освіти і науки.

   Вересень 2007р. – надано доступ до електронного каталогу ДНПБ України ім. В. О Сухомлинського.

      17 вересня 2007 р. – відкрито Ресурсний інформаційно-освітній центр на базі ДНПБ України ім. В. О Сухомлинського в рамках угоди між АПН України та Британською Радою в Україні.

         Листопад 2007 р. – заміна веб-сайту веб-порталом.

      7-9 листопада 2007 р., м. Київ – Проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію “Стан та перспективи розвитку системи науково-інформаційного забезпечення освітянської галузі України”, у якій взяли участь 388 осіб, серед яких: представники МОН України та АПН України, директори провідних бібліотек держави, Державної науково-педагогічної бібліотеки імені К.Д. Ушинського Російської академії освіти, бібліотек мережі освітянських бібліотек АПН України та МОН України.

        12 листопада 2007 р.- ДНПБ України ім. В. О Сухомлинського приєдналася до спільного проекту Об’єднаної довідкової служби бібліотек України і почала надавати віртуальні бібліографічні довідки.

        Січень 2008 р. – надано доступ до Галузевої реферативної бази через веб-портал ДНПБ України ім. В. О Сухомлинського.

Нагороди ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського:

16-20 вересня 2003 р. – Диплом МОН України та Всеукраїнського координаційного бюро Міжнародної громадсько-державної програми “Освіта дорослих” в Україні за сприянням UNESCO “за активну участь у ІV Міжнародному  “Тижні освіти дорослих” в Україні і вагомий внесок у розвиток духовно-інтелектуальних можливостей українського суспільства і Української держави”.

25 квітня 2004 р. – Подяка від Управління освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації Роговій Павлі Іванівні, директору Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського, за розуміння, увагу, матеріальну підтримку проведення ІХ Всеукраїнського конкурсу “Учитель року-2004” в номінації “біологія”.

2005 р. – Роговій Павлі Іванівні вручено срібну медаль «Михайло Петрович Драгоманов 1841–1895 рр.» Національним педагогічним університетом імені М. П. Драгоманова

 

 

23-26 березня 2005 р. – Диплом Восьмої міжнародної виставки навчальних закладів “Сучасна освіта в Україні-2005”  за високі досягнення в педагогічній і науковій діяльності та вагомий внесок в модернізацію національної системи освіти.

2006 р. – Грамота Академії педагогічних наук України за високі досягнення в інформаційній діяльності та з нагоди 5-річчя заснування бібліотеки.

15-17 лютого 2006 р. – Диплом Дев’ятої міжнародної виставки навчальних закладів “Сучасна освіта в Україні-2006”  за вагомий внесок в інноваційний розвиток національної системи освіти.

26-28 жовтня 2006 р. – Почесний диплом Третьої виставки-презентації “Інноваційні технології навчання” Роговій Павлі Іванівні, директору Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського, члену оргкомітету Проекту “Педагоги-новатори в Україні” за упровадження у навчально-виховний процес перспективних освітніх технологій.

2007 р. – Подяка від Обласного комунального закладу освіти «Навчально-реабілітаційний центр № 6» м. Дніпропетровська Роговій Павлі Іванівні, директору Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського, за натхнення, турботу, спонсорську допомогу.

29 червня 2007 р. – Подяка від дирекції Київської гімназії східних мов №1 Державній науково-педагогічній бібліотеці України імені В. О. Сухомлинського за вагомий внесок в інформаційно-методичне забезпечення діяльності педагогічного колективу Київської гімназії східних мов №1 у 2006-2007 навчальному році.

 

 

26 веревсня 2006 р. – Подяка директору Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського Роговій Павлі Іванівні від Української асоціації ім. Василя Сухомлинського за значний особистий внесок у дослідження і впровадження ідей Василя Олександровича Сухомлинського в освітній простір України.

26. 09. 2007 р. – Почесна грамота Кабінету Міністрів України Роговій Павлі Іванівні за вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку освіти і науки в галузі бібліотекознавства, книгознавства та інформаційної діяльності, високий професіоналізм.

30. 10. 2007 р. – Нагрудний знак АПН України “Ушинський К. Д.” Роговій Павлі Іванівні, кандидату історичних наук, за вагомий особистий внесок у розвиток педагогічної науки і освіти та з нагоди 60-річчя від дня народження (Наказ АПН України №47к від 30. 10. 2007р.).

Адреса:
вул. М. Берлинського, 9
тел. 467-22-14
dnpb@i.ua
Розроблено в:
tebenko.com