This version of the page http://okna.zp.ua/?p=5 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-24. The original page over time could change.
ОКНА» Архив блога » Чому з’являеться конденсат?

Чому з’являеться конденсат?

Напевно кожний хоча б раз бачив, як на поверхні вікон утвориться конденсат, інакше кажучи, вікна запотівають. Які ж причини такого явища?

Відбувається це через підвищену вологість повітря в приміщенні. Підвищена вологість може спостерігатися при готуванні їжі на кухні, при пранні, прийнятті ванни, душу, у кімнаті з більшим скупченням людей. Також цьому сприяють такі фактори як велика кількість рослин у приміщенні, неправильне розташування батарей, глибокі віконні укоси, фіранки, жалюзі, що порушують циркуляцію повітря, теплові мости, що виникають при монтажі вікон.

У холодний час температура на поверхні вікна знижується й може досягти крапки роси. Крапкою роси називають температуру, при якій повітря певної вихідної температури й відносної вологості, більше не поглинає вологу. Тепле кімнатне повітря, що має більшу відносну вологість, стикається з холодним склом. У результаті волога виділяється у вигляді конденсату на вікнах. При дуже низькій зовнішній температурі конденсат на поверхні скла може перетворитися в полій.

У випадку установки ізольованих пластикових вікон конденсат часто з'являтися як на поверхні внутрішніх стекол, так і у віконних укосах. Відбувається це через  існування теплових мостів - місць, у яких у порівнянні з іншими спостерігається додатковий приплив тепла й низька температура поверхні з боку приміщення. Таке явище трапляється через те, що в місцях стику віконної коробки й цегельної або бетонної стіни з'єднуються матеріали різної щільності й товщини, що приводить до тепловтрат.

Наявність теплових мостів визначає проходження ізотерм - ліній, що з'єднують крапки з однаковою температурою. У вікна, установленого в проріз, виникає сильне скривлення ізотерм. За допомогою ізотермічних ліній відображаються температурні характеристики, що допомагають розрахувати найбільш удале розташування вікна в будівельній конструкції при монтажі. Найважливішої для оцінки є десятиградусна ізотерма, що для того, щоб не відбувалося утворення конденсату, повинна проходити через всю внутрішню частину конструкції, чим менше в неї вигинів, тим менше тепловтрати в області внутрішнього приєднувального шва