This version of the page http://www.karpaty.net.ua/articles_02/midrash.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-16. The original page over time could change.
Всеукраїнський туристичний журнал "КАРПАТИ. Туризм. Відпочинок"
  Головна Про нас Архів Розповсюдження Замовити onlinebeta Рекламодавцям Спонсорство Архів подій    

№ 2, осінь 2004

Адреналін

 

Регіон

Автентика

 

         на початок

 

 

 

Прикарпатський мідраш

Надія Бабій

Євреї — найстаріша національна та релігійна меншина на Прикарпатті. У середньовіччі єврейство було однією з найважливіших ланок передачі східних культурних елементів на Захід. У XVI-XVII сторіччі майже половина всіх європейських євреїв проживала на українських землях Речі Посполитої (Правобережжя та Галичина). За литовсько-руським правом вони мали власну адміністративну та судову організацію, були організовані в окремі громади – «кагали», займалися торгівлею, фінансовими операціями, орендою магнатських маєтків та промислових закладів.

В українському фольклорі залишилось багато легенд про великого єврейського проповідника та засновника хасидизму рабі Ісраеля Бешта й опришка Олексу Довбуша. Вочевидь, вони були близько знайомі між собою — рабі попереджав ватажка опришків про зраду, лікував його рани. Як мовиться в пісні, перша їх зустріч відбулась, коли розбійники хотіли пограбувати ескорт однієї знатної пані. Бешт, який її супроводжував, молитвою змусив Довбуша вгрузнути в землю й тим зупинив опришків. Відтак Довбуш повірив у силу рабі й став йому приятелем.

Про ці та ще безліч цікавих фактів ви можете дізнатись, взявши участь у спеціалізованому турі, організованому фірмою «Надія». «Прикарпатський мідраш» — це історична мандрівка галиціонерством (галицьке єврейство). За три дні ви зможете відвідати місця зародження хасидизму, могили засновників династій, старі синагоги, унікальні кладовища XVII-XVIII сторіччя в Бучачі, Болехові, Печеніжині, меморіал жертвам голокосту біля Коломиї. Наприкінці туру гостей чекає приємний сюрприз — вечеря з набором страв із старовинної книги пані Естер з родини Мешулема Мура.

 

        на початок

 
 
 

 

Скоро:



Звіти:






 
 

Партнери:

більше  

 

 

 

© Карпати. Туризм. Відпочинок, 2004-2008   При використанні матеріалів посилання www.karpaty.net.ua є обов'язковим