Рус      Eng 
Главная
Знакомьтесь ближе
Законотворчество
Гражданская позиция
Прямая речь
Дайджест
Проекты
Интернет-конференция
Обратная связь
Фотоархив
Аудио/Видео




поиск на сайте











Партинформ


Также в разделе:

Виктор Янукович встретился с Патриархом Московским и Всея Руси Кириллом
10.02.2009, 16:12
Александр Стоян: Изменения в Кабмине ничего не дадут. Они только усилят противостояние между премьером и Президентом
10.02.2009, 15:30
Виктор Корж: Система контроля качества лекарственных препаратов фактически разрушена
10.02.2009, 13:27
Владислав Лукьянов: Тимошенко в поисках денег мечется как наркоман, который ищет дозу - ему все равно, как ее достать и каким путем. Это безответственный и негосударственный подход
10.02.2009, 13:26
Василий Хара: Страдают не отдельные предприятия, а целые отрасли
10.02.2009, 13:11



Анатолій Кінах: Звіт НБУ та КМУ з питань валютно-курсової політики є абсолютно необхідним


25.12.2008, 17:32

вернуться в раздел

Є абсолютно всі підстави силами Верховної Ради та її Тимчасової слідчої комісії розглянути валютно-курсову політику, яка здійснювалась останнім часом максимально хаотично, безсистемно, з проявами корупції, та зробити жорсткі висновки. Такий аналіз дасть шанс подолати безлад у валютно-курсовій політиці та стати на шлях поступового виходу з фінансово-економічної кризи. В цьому переконаний народний депутат, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів, міністр промисловості і підприємництва Опозиційного уряду Анатолій Кінах.

«Позиція фракції Партії регіонів полягає в тому, що проаналізувати слід не лише останні події на валютно-курсовому «фронті», а тривалий період, який характеризується відсутністю погоджених дій Національного банку і Кабінету Міністрів України і який, по суті, спричинив серйозний удар по економіці, соціальній сфері», - впевнений А. Кінах.

Він нагадав, що ще в першому півріччі влада вдалася до штучної ревальвації гривні, незважаючи на втрати експортерів і простих громадян – вкладників банків. Облікова ставка НБУ зросла з 10 до 12%, миттєво піднімаючи ставки комерційних банків до 25% і вище. Кроки щодо вступу України до СОТ були здійснені без належних програм адаптації галузей економіки, з безпрецедентним відкриттям внутрішнього ринку, що призвело до небаченого зростання негативного сальдо зовнішньої торгівлі (за 10 місяців воно наблизилося до 16 млрд. і вдвічі перебільшило рівень 2007 року). Загостренню ситуації сприяло руйнування іпотечної системи, що обумовило кризу у будівництві - однієї зі стратегічних галузей економіки.

Відбулося повсюдне погіршення платіжного балансу. Саме на такому фоні спостерігаються нечувані коливання курсу гривні, безсистемні заходи Нацбанку, які замість стабілізації призводять лише до розхитування ситуації. В той же час уряд не стомлюється декларувати, що він за валютно-курсову політику не відповідає.

За словами Анатолія Кінаха, саме в такий момент лише погоджені єдині заходи Кабінету Міністрів і Національного банку з питань економічної, фінансової, монетарної політики можуть дати конкретний результат.

«Україна залишається єдиною країною світу, в якій не існує погодженої урядом і центробанком антикризової програми, відсутні прозорість, адресний контроль за ефективним використанням золотовалютних резервів та міжнародних кредитів. У нас грубо порушені конституційні права громадян, яким заборонений доступ до депозитних вкладів банків», - наголошує лідер підприємницької спільноти.

Він переконаний – якщо не здійснити першочергові антикризові заходи, фінансова, соціально-економічна ситуація може значно погіршитися. Необхідно домогтися позитивних змін у кредитуванні реального сектора економіки, жорсткого контролювання рефінансування комерційних банків, здійснити заходи, які не збільшать девальвацію гривні.

Дуже актуальним є невідкладне прийняття програми обслуговування зовнішнього державного і корпоративних боргів. На часі – ухвалення плану оздоровлення банківської системи з урахуванням використання власних можливостей банків, рефінансування, золотовалютного резерву НБУ, інших джерел фінансових ресурсів. Крім того, чіткі параметри валютно-курсової політики мають бути закладені в державний бюджет 2009 року.

Народний депутат переконаний, що звіт Тимчасової слідчої комісії не має носити кон’юнктурного, політичного характеру, має бути зроблений максимально професійно і неупереджено. Фракція Партії регіонів у парламенті наполягатиме на звіті НБУ разом зі звітом Кабінету Міністрів, оскільки курс гривні є інтегрованим результатом, фактором спільної відповідальності уряду і центробанку. «Посадові особи, які причетні до незаконних дій та корупції в валютно-курсовій сфері, незалежно від прізвищ та посад, мають бути суворо покарані», - вважає Анатолій Кінах.

Прес-служба народного депутата України Анатолія Кінаха




версия для печати










Официальный информационный сервер

Copyright © 1999-2009 Партия регионов
Использование материалов, размещенных на сайте разрешается
с условием размещения ссылки на сайт Партии