Рус      Eng 
Главная
Знакомьтесь ближе
Законотворчество
Гражданская позиция
Прямая речь
Дайджест
Проекты
Интернет-конференция
Обратная связь
Фотоархив
Аудио/Видео




поиск на сайте











Прямая речь


Также в разделе:

Віктор Янукович: Вихід з цієї ситуації один: треба змінювати і Президента, і уряд, і парламент. Повинні бути дострокові вибори – і парламентські, і президентські



Віктор Янукович: Від Президента і голови уряду народ врешті-решт сподівається почути правду



Віктор Янукович: «Те, що трапилося в країні, це все наслідки безвідповідальної, непрофесійної і авантюрної політики цієї влади в цілому»



Виступ Лідера опозиції В.Ф.Януковича на засіданні парламенту 13 січня 2009 року



Віктор Янукович: Ми будемо вимагати відставки уряду, і, безумовно, початку процедури імпічменту Президента

Інтерв'ю Лідера Партії регіонів "Подробицям тижня" на телеканалі "Інтер"




Інтерв'ю Лідера Партії регіонів Віктора Януковича "5 каналу", програма "Час", 14 березня 2008 року




17.03.2008, 16:02

вернуться в раздел

Святослав Цеголко: Доброго дня.

Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: Доброго дня.

Святослав Цеголко: "5 канал" домовляється з Вами про інтерв'ю вже четвертий рік. Як Ви погодились на це?

Віктор Янукович: Я хочу сказати, з однієї точки зору, це добре, що ми зустрілися. Як кажуть, це добре було б, щоб це не було в останній раз.

Святослав Цеголко: Ми дуже сподіваємося.

Віктор Янукович: Я сподіваюся на те, що наші зустрічі будуть частішими.



Святослав Цеголко: Сьогодні Юлія Тимошенко на прес-конференції оголосила про перемогу в газовій війні. Як Ви розцінюєте – це перемога теперішнього уряду чи, можливо, щось інше?

Віктор Янукович: Ми вже звикли, що на біле кажуть чорне і навпаки. Якщо перемога – зростання ціни на газ для споживачів України, і це називається перемога, хай люди це оцінять, хай скажуть про це підприємці, промисловці і так далі.

Я вважаю, що в черговий раз було зроблено велику помилку: було зруйновано фактично ту домовленість з Росією (а вона була відпрацьована практично до 2011 року), яка передбачала, що в 2011 році Україна перейде на європейські ціни.

А цей період часу буде адаптаційний: ми за цей період часу адаптуємо свою економіку, промисловість до європейських цін. Тобто, поступовий перехід, з року в рік передбачалось збільшення ціни.

А що ми отримали? Ми отримали фактично підвищення ціни вже в цьому році. Тобто, 7,5 мільярдів кубічних метрів вже будуть постачатись по ціні більше 300 доларів – наскільки відомо, це 315.

Святослав Цеголко: Але в угоді про це не сказано.

Віктор Янукович: Давайте поживемо, побачимо. Дай Боже, щоб так не було. Але можна передбачати, що в 2009 році в Україні вже будуть європейські ціни на газ.

Тобто, це ціна, я сказав би так, тих непрофесійних рішень, які були допущені з боку влади. І непорозуміння між президентом і прем'єр-міністром – це також дуже важлива складова, негативна складова в роботі з Росією з боку України. А Росія, безумовно, завжди використовує...

Святослав Цеголко:... внутрішні конфлікти.

Віктор Янукович: Безумовно. Це було зроблено і в 2005-му, 2006 році, і в 2008-му. Тобто, ми не враховуємо ті помилки, які робила влада раніше.

Святослав Цеголко: Тимошенко сьогодні також заявила, даруйте, що перебиваю, про те, що велика перевага (і це перевага її уряду), що зараз, за її словами, на ринку не буде сумнівних посередників – таких, як "УкрГазЕнерго", "РосУкрЕнерго", які були тоді, коли Ви були при владі, коли Ви були керівником уряду.

Якщо Віктор Янукович повернеться знову в крісло прем'єр-міністра, чи він поверне ці компанії знову на ринок?

Віктор Янукович: Справа в тому, що ми завжди виходили з того, яким чином можна досягти оптимальних мінімальних цін для наших споживачів. І нам це вдавалося зробити. До речі, ці посередники з'явилися при "помаранчевому уряді" – не при уряді Януковича. І я хочу сказати, що ми отримали все це у спадщину.

Але ми знайшли порозуміння з нашими партнерами – з Росією – яким чином в 2006 році залишити ціну 95 доларів для України.

Хоча ми знаємо, що з вересня-місяця, наприклад, Туркменістан вже підняв ціну для Росії тоді до 110 доларів, а це 42 мільярда кубічних метрів газу, перш за все, українського споживання.

В 2007 році ми мали дуже важкі переговори. Їх ми починали з ціни 180 доларів, яку нам запропонувала Росія, а закінчились вони ціною 130 доларів на кордоні України. Це також був позитивний результат, і це була найнижча ціна на той час в Європі.

І 2008 рік. Чому ми пішли на 179,5 доларів? Тому що ми дивились не тільки в 2008 рік, а ми дивились на майбутніх 4-5 років, наперед.

І я хочу сказати, що ми синхронно працювали з президентом Ющенком. Відповідальність і національні інтереси тут переважали політичні амбіції. В перервах між переговорами ми постійно зустрічались і координували наші спільні дії. Якщо казати про директиви, безумовно, вони були для працівників-виконавців. Що стосується перших осіб держави, ці директиви, як кажуть, були тут в голові...

Святослав Цеголко: Президентські директиви, маєте на увазі?

Віктор Янукович: Ми їх відпрацьовували спільно, тому що це була позиція України – це не була позиція президента окремо і уряду окремо – це була позиція України.

Тому газове питання настільки чутливе в нашій країні, що будь-які необережні дії, як їх можна називати, авантюрні чи непрофесійні, це не має значення, необережні і непродумані, непрофесійні дії, вони призводять тільки до втрат.

Святослав Цеголко: То "РосУкрЕнерго" і "УкрГазЕнерго" варто вернути на ринок, наприклад, колись пізніше?

Віктор Янукович: Ви знаєте, зараз мова вже про це не йде. Зараз мова йде про те, що була зруйнована система. Хто був в цій системі виконавцем, це не має, за великим рахунком, значення. Головне – це мета і як її досягти. А мета, я ще раз кажу, – це оптимальні мінімальні ціни для країни, і це національні інтереси. Ми цього досягли. Без посередників, а потім з посередниками, яких "помаранчеві" ввели на український ринок.

Але ми знайшли всі засоби для того, щоб знайти, повторюю ще раз, не з посередниками, а з Росією, з "Газпромом" такий механізм співпраці, який би задовольняв і Україну, і Росію.

Святослав Цеголко: Хочу перейти до парламентських питань. Разом з Блоком Тимошенко у Партії регіонів набирається 300 голосів, тобто, цілком достатньо...

Віктор Янукович: 331.

Святослав Цеголко: Ви навіть порахували. Аби змінити Конституцію. Чи збирається це спільно робити Партія регіонів?

Віктор Янукович: Хто буде нашим союзником в парламенті, покаже життя. Але у будь-якому випадку повинна бути конституційна більшість. І тут ми зараз не хочемо занадто політизувати цю ситуацію, чи дивитися на Конституцію під окремих осіб чи під окремі посади.

Конституція повинна бути збалансованою, Конституція повинна бути такою, яка б захищала права людини і створювала рівні умови для реалізації владних структур – тобто, виконавчої влади, інституту президента, Верховної Ради, судової гілки влади, реалізації своїх функцій. І ці функції треба дуже чітко виписувати.

Але тут є ще одне питання, я сказав би так, найголовніше.
Принцип роздержавлення, децентралізації влади повинен бути застосований в цій Конституції, і регіони повинні отримати набагато більше повноважень, ніж вони мають зараз – я маю на увазі і функціональних, і фінансових повноважень.

Святослав Цеголко: Якщо ці повноваження погодиться забезпечити і підтримати Блок Тимошенко, ви підете з ними на консолідацію, на спільне голосування і, можливо, навіть на скасування посади президента?

Віктор Янукович: Сьогодні мова не йде про ті чи інші політичні сили. Ми з повагою повинні відноситись до вибору українського народу.

І Блок Тимошенко, і Комуністична партія, чи "Наша Україна – Народна самооборона", чи Блок Литвина, чи Партія регіонів, – це ті партії, які пройшли в парламент, яких обрав український народ, відповідна частина українського народу. Тому ми повинні з повагою ставитись до людей, які обрали своїх обранців і віддали їм свої повноваження – управляти країною.

І з ким ми об'єднаємось і заради чого – ми це будемо робити публічно, в рамках існуючих законів і Конституції. Ми будемо намагатись довести до суспільства свою точку зору політичну, свої позиції – чому ми хочемо це зробити, заради чого, і на який ми розраховуємо результат.

Тобто, конституційна реформа – вона не заради реформи, а заради держави, заради українського народу. Заради того, щоб влада працювала ефективно, мала можливість реалізувати свої програми, щоб в регіонах була можливість організувати гідне життя людей, щоб регіони наші розвивались, щоб ми будували соціальну інфраструктуру, дороги, щоб ми змінили ситуацію в охороні здоров'я, сільському господарстві.

Тобто, сьогодні є стільки багато питань, які, як кажуть, вже застарілі, і чекати більше часу вже немає можливості. Їх треба вирішувати. І Конституція – це інструмент.

Святослав Цеголко: А ви готові чекати в опозиції, і що буде інший уряд вирішувати ці питання? Чи ви все-таки будете ініціювати в 2008 році дострокові парламентські вибори?

Віктор Янукович: Ми сьогодні сказали про те, що ми не звикли заважати будь-кому працювати. Ми ніколи цього не робили, і не будемо робити і зараз, в опозиції. Ми не радіємо від того, що уряд працює в багатьох напрямках, не маючи системних професійних підходів. Це видно, як кажуть, неозброєним оком.

Чому падає економіка? Відповідь одна: це – непрофесійні дії уряду. Чому зростають ціни? І вже не кожного місяця, а щодня. Сьогодні мова йде про те, що влада повинна дати надію кожній людині країни в тому, що вона буде захищена, щоб кожна людина побачила своє майбутнє.

Ми бачимо сьогодні, що в парламенті немає ефективного голосування. Коаліція не може забезпечити необхідну кількість голосів навіть по тим законам, які вони включили в свою програму.

Ви бачили, як голосували за закон про недоторканність, про який вони весь час казали. Чому вони не проголосували? Чому у них знайшлось достатньо голосів, коли вони піднімали руки і голосували за призначення на посаду прем'єр-міністра, а не вистачає голосів голосувати ті закони, які були в основі їх програми?

Святослав Цеголко: Але ми бачили й голосування іншого масштабу – голосування спільне Партії регіонів і БЮТ по Тендерній палаті.

Віктор Янукович: Я хочу сказати, що ми зараз внесли пропозицію про скасування закону про Тендерну палату. І ми будемо це ініціювати на наступному тижні. Це наша позиція.

Що стосується минулого голосування, воно не було на підтримку тієї чи іншої політичної сили чи взагалі існування Тендерної палати. Ми проголосували за те, щоб відкрити шлях для цієї роботи. Тобто, мова йшла про прийняття закону – і ми відкрили шлях для розгляду цього закону. От за це ми голосували.

Тобто, якщо б ми заблокували, ми б не повернулись до розгляду цього питання ще через сесію. Тільки на наступній сесії можна було б повернутись. А сьогодні мова йде про те, що Тендерна палата в Україні... Треба послухати сьогодні регіони, послухати сьогодні господарників, послухати виконавчу владу в регіонах, що вони скажуть.

Я вам хочу сказати, що стільки негативу принесла Тендерна палата за той час, коли був прийнятий цей закон (до речі, в 2005 році, і це був, знову ж таки, "помаранчевий" продукт). Був відпрацьований інструмент корупційний і втілений в життя. І автори, і виконавці цього закону відомі.

Тільки чому правоохоронні органи до цього часу це не оприлюднили? Не вистачає сміливості, чи засоби масової інформації у нас погано працюють? Ми бачимо, як ідуть популістські різні заходи, а чомусь це питання замовчується.

Хоча, останнім часом все більше політичні сили згуртовуються навколо рішення цього питання. Я сподіваюсь, що воно буде вирішене позитивно.

Святослав Цеголко: Віктор Янукович дуже змінився після 2004 року. Тоді Ви перейшли після цього в опозицію, і, побувавши в опозиції, Ви стали гнучкішим. Які уроки виніс Віктор Янукович після того, як опинився в опозиції вдруге?

Віктор Янукович: Для кожної людини життя чи Господь Бог дає іспити. І я такий, як і всі. Мені також життя і Господь Бог це дає. Для мене головне в моєму житті було не місце, де я працював, чи, як кажуть, крісло, а головним були, є і залишаються мої принципи – життєві принципи, мої переконання. Я їм ніколи не зраджував.

Я не знаю, як Ви кажете, що змінилося зовні – гнучкіший став я чи твердіший... Я хочу сказати лише одне: життя для кожної людини – це іспит, і від того, як людина проходить цей іспит, таким і складається його, як кажуть, зовнішній портрет. Судити про людей – це така справа. Як кажуть, не суди – і не будеш ніколи судимий.

Я ніколи не засуджував людей, які мають позицію. Вона мені не подобається, але це позиція, це переконання. І людина, яка має свої переконання, свою тримає позицію, заслуговує завжди повагу. І, як кажуть, опонентів, суперників, де б це не було – в політиці чи в спорті – завжди треба поважати.

Святослав Цеголко: Не боїтеся, що в статусі опозиціонера, головного опозиціонера країни доведеться добути аж до 2010 року, до президентських виборів?

Віктор Янукович: Ви знаєте, я давно вже в житті нічого не боюсь, давно. Мене це не лякає – мене турбує ситуація в країні. Я вже вам відповідав до цього інтерв'ю, що я не звик, і це, мабуть, видно ззовні, бути в опозиції.

Я звик більше ставити мету і досягати її – тобто, власною головою, руками і так далі. Для мене це не зовсім зручна, умовно кажучи, ситуація, в якій я зараз опинився, і минулий раз, коли був в опозиції.

Тому, проходячи цей шлях, головне, знову ж таки, – не змінювати своїх принципів, не зраджувати своїх виборців, бути поважним до тих, з ким ти працюєш. І я завжди намагався і намагаюсь це робити.

Незважаючи на те, що в нас велика партія, ви знаєте, люди всі різні, але ми з повагою ставимося один до одного. Ми намагаємось відпрацьовувати спільні позиції, і в багатьох випадках вони в нас і є такими. Але якщо людина має свою точку зору, ми ніколи, як кажуть, її не ламаємо через коліно. Ніколи ми цього не робили і не будемо робити. Така позиція для мене є комфортною.

Тому мова не йде про те, чи буду я особисто у владі, чи буду займати якесь крісло. Я ще раз повторюю: для мене дуже важливим є, щоб я завжди відстоював свої принципи. І моя позиція буде завжди тільки такою. Програма партії, все, що обіцяли ми виборцям, – це для нас закон, який ми взяли на себе перед нашими виборцями, і ми будемо це виконувати і відстоювати.

Святослав Цеголко: Ви сказали про незручне опозиційне становище. Але сьогодні експерти говорять про те, що Партія регіонів, зараз перебуваючи, власне, в опозиції, за даними і КМІСу, і Центру Разумкова, втрачає популярність, вона навіть починає потрохи програвати Блоку Тимошенко. Тому, відповідно, ви не зацікавлені у дострокових парламентських виборах. Виходить, у цьому статусі опозиціонера доведеться добути аж до 2010 року.

Віктор Янукович: Знаєте, це технології, це все технології, яких нас ніхто не вчив. Зараз вчить життя. Я хочу сказати, що дуже часто буваю в регіонах, зустрічаюсь зі своїми виборцями, і я дуже відчуваю настрої людей. І мене це не лякає.

Я знаю, що наші виборці нам не зраджували ніколи. Я про це казав, і я завжди ставав на коліна перед простими людьми, і мені ніколи не було це соромно робити.

А розчарування, безумовно, після цих виборів були, тому що нам трішки не вистачило голосів, щоб отримати більшість в парламенті. Але це не означає, що ми стали слабкішими чи ми стали іншими. Силу нам дає правда, і силу нам дають наші виборці.

І єдине питання, яке є чув від людей, – щоб ми ні в якому разі не відступали від своєї програми, від своїх принципів, відстоювали, і щоб боролися за ті інтереси наших людей, за інтереси держави, національні інтереси. Для людей це дуже важливо. Тому що сьогодні повинна бути альтернатива тій політиці, яку проводить влада. Альтернативу цю ми показували двічі.

Тобто, коли я очолював один уряд, потім другий уряд, ми показували, як можна піднімати рівень економіки, як можна піднімати рівень життя людей, як відстоювати національні інтереси. І ми ніколи цій політиці не зраджували, ніколи.

Зараз ми потрапили в ситуацію, коли є, умовно кажучи, невеличка перевага в парламенті наших опонентів, які сьогодні при владі. Ми їм бажаємо успіхів. Але і тоді, і зараз ми впевнені в тому, що після цієї влади проблем країна знову отримає набагато більше, ніж було їх раніше. І нам їх знову доведеться виправляти, найближчим часом. А коли прийде цей час, ми побачимо.

Святослав Цеголко: Наостанок – ще одне питання. Ви кажете: ми виборцям не зраджували, і це робить вся ця влада. Але в цій владі є один ваш представник – Раїса Богатирьова. Вона зрадила виборцям, чи вона просто працює у владі?

Віктор Янукович: Це окремий випадок, таких випадків у нас раніше не було. Я неодноразово на це питання відповідав. Є людський фактор, і в даному випадку він спрацював. Тобто, можливо, збіг обставин... Тобто, є людина, окрема людина, зі своєю окремою позицією.

Але я хочу сказати, що ми не давали на це згоди. І як відреагує партійна організація, потім з'їзд, який буде найближчим часом, це неважко передбачити.

Я хочу лише сказати, що Раїса Богатирьова чесно працювала у фракції, в парламенті, і у нас до неї не було, по великому рахунку, питань. Ми з повагою до неї завжди відносились. Ця повага і залишилась в людських стосунках.

Що стосується політики, ми знаємо, що посада секретаря Ради національної безпеки і оборони, головою якої є Президент, – це посада суто технічна. Можливо, їй прийдеться ще робити вибір – чи відстоювати свої політичні переконання, чи погодитись з тією політикою, яку проводить Президент Ющенко. Ми побачимо. Час прийде – ми побачимо і отримаємо на це питання також відповідь.

Але я хочу сказати, що незалежно від того, як, як кажуть, будуть подальші події розвиватись, людські стосунки у нас завжди будуть нормальними. Життя продовжується. До речі, так, як і людські стосунки у нас є з нашими опонентами – я не скажу з усіма, а з багатьма нормальні людські стосунки. Тобто, ми ж не кидаємося один на одного, а розмовляємо, як люди, хоча маємо різні політичні переконання і їх відстоюємо.

Святослав Цеголко: Дякую. Це був Лідер Партії регіонів Віктор Янукович. До побачення.




версия для печати










Официальный информационный сервер

Copyright © 1999-2009 Партия регионов
Использование материалов, размещенных на сайте разрешается
с условием размещения ссылки на сайт Партии