Рус      Eng 
Главная
Знакомьтесь ближе
Законотворчество
Гражданская позиция
Прямая речь
Дайджест
Проекты
Интернет-конференция
Обратная связь
Фотоархив
Аудио/Видео




поиск на сайте











Прямая речь


Также в разделе:

Віктор Янукович: Від Президента і голови уряду народ врешті-решт сподівається почути правду



Віктор Янукович: «Те, що трапилося в країні, це все наслідки безвідповідальної, непрофесійної і авантюрної політики цієї влади в цілому»



Виступ Лідера опозиції В.Ф.Януковича на засіданні парламенту 13 січня 2009 року



Віктор Янукович: Ми будемо вимагати відставки уряду, і, безумовно, початку процедури імпічменту Президента

Інтерв'ю Лідера Партії регіонів "Подробицям тижня" на телеканалі "Інтер"


Віктор Янукович: Ми готові запропонувати суспільству антикризову програму, яка буде розписана щодо часу і щодо дій, як ми це робили в минулі роки, коли були при владі





Інтерв'ю Лідера Партії регіонів Віктора Януковича телеканалу "Інтер", програма "Подробиці", 16 березня 2008 р.




17.03.2008, 12:35

вернуться в раздел

Руслан Сенічкін, журналіст: Добрий вечір!

Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: Доброго вечора!

Руслан Сенічкін, журналіст: Компромісне рішення, яке розблокувало роботу парламенту: ви довгий час вимагали, щоб Арсеній Яценюк, спікер парламенту, відкликав свій підпис під листом щодо приєднання до ПДЧ.

Ви вимагали референдуму з будь-яких кроків, дій щодо приєднання України до НАТО. Підпис не був відкликаний. Компромісна постанова парламенту – в НАТО тільки через референдум – справді є, але без більшої частини, яку ви вимагали.

Власне, там – ані слова про приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО. Скажіть, це означає, що фактично ви пристали на умови коаліції?


Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: Безумовно, ні. Якщо Ви уважно читали постанову – вона виписана згідно з міжнародними угодами. Міжнародні умови передбачають процедуру, починаючи з директиви, і процедура йде далі, це все виписано в законі про міжнародні угоди.



Ті дії, які вчинила влада, не прикрашають ані нашу країну, ані перших осіб держави. В той спосіб, в який вони зробили, підписавши цей лист – це ніколи не буде викликати повагу з боку партнерів України. Я маю на увазі НАТО.

Я був в Брюсселі, почув точку зору європейських чиновників: вони з розумінням ставляться до нашої позиції, і абсолютно згодні з тим, що якщо нема консенсусу політичних сил, це питання не може бути розглянуте позитивно.

Руслан Сенічкін, журналіст: Але ж дивіться: компроміс знайдено, майже місяць парламент був недієздатний, він не працював, депутати майже нічого не робили. Чому не можна було б той самий компроміс досягти місяць тому, і порозумітися?

Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: На це питання повинна дати відповідь коаліція, ми вимагали з перших днів йти чи шляхом відкликання підпису голови ВР під цим листом, чи прийняттям відповідної постанови. Ми запропонували постанову, одну-другу... Тобто, рішення не знаходилося.

Ми добре розуміли, що це рішення можна було прийняти лише при згоді чи підтримці народних депутатів від коаліції, і врешті-решт так і сталося, що ми переконали наших колег.

Руслан Сенічкін, журналіст: Я правильно Вас зрозумів – зараз політики об'єднались навколо одного: якщо Україна має вступити до НАТО, то це питання має відбутися на референдумі, тобто, народ має сказати своє слово? І тоді якщо "так" – Україна приєднується, якщо "ні" – Україна не приєднується? Це не стосується Плану дій щодо членства в НАТО?

Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: Що стосується прийняття цього рішення: якщо до українського народу чиновники, які зберуться на самміті в Бухаресті, відносяться з повагою, з розумінням (як це сказала, до речі, Ангела Меркель, яка висловила свою точку зору щодо прийняття цього рішення), безумовно, це рішення буде відкладено, тому що внутрішня ситуація в Україні сьогодні не сприяє прийняттю цього рішення.

Руслан Сенічкін, журналіст: Будемо вважати, що на політичному рівні натовське питання вирішено. Які питання, які б могли вас змусити знов заблокувати парламентську трибуну, сьогодні є – зміни до бюджету, статус УПА?

Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: Намагання влади діяти в неконституційний спосіб, з порушенням законів, Конституції чи Регламенту ВР – завжди будуть з боку опозиції, з боку Партії регіонів викликати подібні дії. Тобто, ми ніколи не погодимося, щоб України йшла шляхом неправовим, неконституційним. Ми будемо завжди відстоювати закон і права громадян.

Руслан Сенічкін, журналіст: Недоторканність знову стала каменем спотикання в парламенті. Наступного тижня депутати знову будуть сперечатися з цього питання – власне, скасувати недоторканність народних депутатів чи разом з народними депутатами – суддів і президента, як ви пропонуєте.

Скажіть, а не можна політикам об'єднатися – які сьогодні представляють парламент, політичні сили – об'єднатися і виконати передвиборчу обіцянку? Скасувати депутатську недоторканність з себе самих: покажіть приклад, а тоді вже вимагайте від інших.


Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: Я хочу сказати, що ми пропонували це постійно – взяти ці два закони, об'єднати їх і спільно проголосувати. Це була наша пропозиція, з якою не погодилися наші опоненти, враховуючи, що в нас є 222 голоси (до речі, які проголосували за наш закон).

А чому не проголосувала за свій закон коаліція, скажіть, будь ласка? Чому вони говорять одне, а роблять інше, чому вони не проголосували? В них же є більшість, ніхто їм не заважав. Нехай голосують хоч щоденно і цілодобово за свій закон, але вони ж не дають голосів...

Руслан Сенічкін, журналіст: Ви постійно критикуєте діючу коаліцію. Якою Ви бачите коаліцію Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко, вже є приклади вашого спільного голосування?

Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: Перш за все, що стосується критики, я хочу сказати, що для нас дуже принципово, щоб вона була об'єктивною. І ми намагаємося бути об'єктивними в цій критиці. Тому критика завжди йде на користь чи будь-якій політичній силі, чи будь-якій владі, чи будь-якій людині.

Руслан Сенічкін, журналіст: Але з якою політичною силою Ви бачите широку коаліцію і об'єднання в парламенті?

Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: Мені важко дати відповідь на це питання, я не бачу в такому складі, який зараз є в парламенті, простих відповідей на ці питання. Цей процес дуже непростий. Я сказав би так – все можливо – одним реченням.

Руслан Сенічкін, журналіст: А наскільки реальний сьогодні сценарій розпуску парламенту? Наскільки варіант розпуску парламенту вас влаштовує?

Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: Ми вважаємо, що будь-які дострокові вибори ніколи не були і не будуть на користь країні. Це викинуті кошти, які треба спрямовувати на розвиток країни, на допомогу найбільш вразливим верствам населення, бідним людям. Тому ми були і проти цих дострокових минулих виборів – ви знаєте нашу позицію.

Але якщо влада, умовно кажучи, переконає суспільство, що вона не здатна працювати в такому форматі, безумовно, є єдиний шлях – це нові вибори.

Руслан Сенічкін, журналіст: Ви звинувачуєте в економічних показниках, які сьогодні не є найкращими, як ви кажете, уряд Тимошенко. Ви – найбільша парламентська фракція у парламенті, невже сьогодні парламент не здатний вплинути на інфляційні процеси в державі, якось змінити це?

Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: Це – не функція парламенту, це – функція виконавчої влади. Як то кажуть – не треба нас брати за компанію. Кожен повинен відповідати за своє, і тут не вдасться сьогодні переводити, як кажуть, стрілки. Сьогодні ми бачимо, що ніхто не хоче казати правду – переважає популізм, чиста брехня.

Руслан Сенічкін, журналіст: Ви пропонували зібрати в парламенті слухання з приводу енергетичної безпеки в країні. З огляду на домовленості, наскільки вони сьогодні актуальні?

Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: Ми не знімали це питання. В середу ми проводили засідання Опозиційного уряду, і прийняли рішення запропонувати зараз владі – Верховній Раді, уряду, президенту – той шлях, який ми вважаємо на сьогоднішній день правильним.

Руслан Сенічкін, журналіст: Якщо врахувати ті домовленості, які були досягнуті останніми днями між Києвом і Москвою, в угоді сказано про те, що 10% вітчизняного ринку газу буде за газовим монополістом "Газпромом" – наскільки це небезпечно для України?

Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: Мені важко зараз відповісти на це питання – чому ми віддали, яку ціну платить Росія за те, що ми віддали 10% споживчого ринку України напряму "Газпрому". В мене немає такої інформації.

Тому я ще раз кажу, що ми не повинні як сліпі кошенята невідомо чого очікувати від цієї влади. Ми повинні відпрацювати таким чином це питання, щоб цей механізм був наскільки це можливо прозорим, передбачуваним.

Руслан Сенічкін, журналіст: Ви направили нещодавно листа Президенту з критикою приватизаційною діяльністю уряду Тимошенко, але фактично продублювали Указ Президента від 7 березня, який обмежив приватизацію стратегічних об'єктів.

Це лише одне з цілої низки питань, де Ваша позиція і позиція Президента збігаються. Скажіть, будь ласка, Ви майже однаково критикуєте уряд Тимошенко в багатьох питаннях, я б сказав, – це просто збіг?


Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: У нас, я вважаю, повинна бути одна мета – і у влади, і у опозиції – піднімати рівень економіки і рівень життя людей. Тому ми проти популістської політики, і в даному випадку в нас точка зору збіглася.

І це не тільки точка зору Януковича і Ющенка, чи Ющенко і Януковича, це – точка зору, я сказав би так, професіоналів, експертів – як українських так і міжнародних. Тому що ця власність належить всьому українському народу. А в парламенті знаходяться представники українського народу, які повинні стати на її захист.

Руслан Сенічкін, журналіст: Лише треба сподіватися, що парламент буде дієздатним. Я Вам дякую за інтерв'ю.

Віктор Янукович, лідер фракції Партії регіонів: І я Вам дякую.




версия для печати










Официальный информационный сервер

Copyright © 1999-2009 Партия регионов
Использование материалов, размещенных на сайте разрешается
с условием размещения ссылки на сайт Партии