Рус      Eng 
Главная
Знакомьтесь ближе
Законотворчество
Гражданская позиция
Прямая речь
Дайджест
Проекты
Интернет-конференция
Обратная связь
Фотоархив
Аудио/Видео




поиск на сайте











Прямая речь


Также в разделе:

Віктор Янукович: Вихід з цієї ситуації один: треба змінювати і Президента, і уряд, і парламент. Повинні бути дострокові вибори – і парламентські, і президентські



Віктор Янукович: Від Президента і голови уряду народ врешті-решт сподівається почути правду



Віктор Янукович: «Те, що трапилося в країні, це все наслідки безвідповідальної, непрофесійної і авантюрної політики цієї влади в цілому»



Виступ Лідера опозиції В.Ф.Януковича на засіданні парламенту 13 січня 2009 року



Віктор Янукович: Ми будемо вимагати відставки уряду, і, безумовно, початку процедури імпічменту Президента

Інтерв'ю Лідера Партії регіонів "Подробицям тижня" на телеканалі "Інтер"




Інтерв'ю Лідера Партії регіонів В.Ф.Януковича телеканалу "Інтер"




11.02.2008, 18:44

вернуться в раздел

Журналіст: Добрий вечір. Партія регіонів готова йти на ще одні дочасні вибори?

Віктор Янукович: Ми не готуємось до дострокових виборів. Я неодноразово казав (у тому числі, і в 2007 році в квітні-місяці), що будь-яка політична дестабілізація призведе до погіршення економіки країни і відповідно – життя людей. Тому я скажу так: всі, хто причетний до будь-якої дестабілізації в країні, повинні пам'ятати, що вони несуть за це відповідальність.

Але на цих виборах сталося так, що умовно кажучи, покарали тих чи постраждали ті, хто виступав за те, щоб країна жила нормальним життям. Я маю на увазі Партію регіонів. Тобто, боротьба була політична, але ми знаємо, що ця боротьба була за межами правил, за межами Конституції. І призвело це врешті-решт до того, що ми отримали багато різних проблем, перш за все – економічних. До них можна додати і погіршення стосунків з нашим північним сусідом – Росією. Ми все це вже проходили в 2005 році, після президентських виборів. Так тоді сталося в країні.

А зараз політики не можуть вгамувати свої амбіції, їм все чогось не вистачає: чи посад, чи джерел заробітку... Тому і виникають питання про розподіл газового ринку, і майнові питання, і реприватизація, і прискорена приватизація стратегічних об'єктів і так далі.

Журналіст: До газового питання ми ще повернемося. Скажіть, будь ласка, Ви не боїтеся ризикувати, йдучи на ще одні дострокові вибори і отримати гірший результат?

Віктор Янукович: Ми завжди були на захисті інтересів наших виборців, ми завжди принципово відстоювали свої позиції. Ми завжди були чесними і відкритими.

Безумовно, в політиці бувають непрості питання, і інколи люди їх не розуміють. І якщо тут не вистачає роботи з засобами масової інформації, зустрічей з людьми, не вистачає додаткової інформації, яку б люди отримали своєчасно, тоді, безумовно, ми тут втрачаємо... А коли це отримується своєчасно, – ми дивимось, як кажуть, один одному в очі, – то все стає на свої місця.

Журналіст: А блокування трибуни через питання НАТО – це і є той самий сценарій, протягом 30 днів, до речі, для розпуску парламенту?

Віктор Янукович: Це питання принципове з точки зору підходів влади до вирішення таких проблем. Не можна було підписувати цього листа, не прийнявши відповідних рішень колегіальних органів. Якщо б ці питання розглядались так, як це потрібно – у Верховній Раді на засіданні, і після цього голова, отримавши підтримку, підписав цього листа, чи було б засідання Кабінету Міністрів, цього було б достатньо для того, щоб цей лист пішов від імені виконавчої влади.

Мав бути прозорий розгляд цього питання і відповідне рішення. І воно повинно бути обґрунтованим, прозорим, таким, яке б відповідало чинній Конституції України. А вона сьогодні ґрунтується на засадах Акту Незалежності, а також на Декларації про суверенітет України, в якому чітко виписано, що Україна є позаблоковою державою.

Журналіст: Вікторе Федоровичу, давайте розберемося, Ваша позиція чітка і жорстка. Ви – проти приєднання України до НАТО?

Віктор Янукович: Ми розділили це питання, якщо ви пам'ятаєте. У вересні позаминулого 2006 року на саміті Україна-НАТО я у своєму виступі чітко розділив ці питання – питання співпраці з НАТО і питання вступу до НАТО. Я так у своєму виступі і підкреслив, що треба ці питання розділити.

Що стосується співпраці з НАТО – тут не треба, як кажуть, плутати – Україна не може бути відокремлена від створення системи колективної безпеки. А НАТО є провідною організацією, воєнним блоком, який представляє інтереси практично всіх країн Європи, чи більшості країн Європи, а ми як сусіди, безумовно, повинні співпрацювати.

До речі, це ж робить і Росія. Для цього є відповідні програми співпраці, плани дій Україна-НАТО щорічні (ми зараз знаходимось у фазі інтенсифікованого діалогу з НАТО), такі плани були затверджені. Це цілком нормальний, сприятливий на цьому часі для України режим співпраці з НАТО. Ми знаємо, що навіть європейські країни, наприклад, така країна, як Швеція, яка знаходиться фактично в Європейському Союзі, не є членами НАТО.

Чому Швеція не вступає до НАТО? Тому що це питання розколює їхнє суспільство практично навпіл. А в Україні соціологія підтверджує, що громадяни України, які підтримують вступ України до НАТО, – це в кращому випадку третина, в кращому. А дві третини не підтримують...

Журналіст: Але Ваша позиція не змінюється...

Віктор Янукович: Навіщо збуджувати це питання зараз в суспільстві?

Журналіст: Тому ви хочете провести референдум з цього питання...

Віктор Янукович: Безумовно, як прийде для цього час.

Журналіст: І тоді будь-які дії рухи у бік Альянсу можуть бути або не бути. Тут як скаже народ. Але ж сьогодні прихильники членства України в НАТО керуються Законом "Про національну безпеку України", який власне і передбачає інтеграцію України в євроатлантичні безпекові простори. Як зрозуміти, невже кожен цей закон розуміє по-своєму?

Віктор Янукович: Ви скажіть, будь ласка, що вище, закон чи Конституція? Конституція вища за закон, тому треба поважати український народ.

Сьогодні влада, якого б вона не була кольору, повинна з повагою ставитись до українського народу і до Конституції. І ми вимагаємо, щоб це так було, щоб влада саме так відносилась до таких дуже чутливих питань. Це найчутливіше питання, тому що воно пов'язане з майбутнім життям кожного громадянина України. І сьогодні бути осторонь вирішення цього питання політикам не можна.

Адже звичайні громадяни, коли ми перебуваємо в регіонах, підходять і задають питання "Невже нас ніхто не хоче почути?". Коли задають таке питання, його дуже-дуже важко спокійно сприймати.

Журналіст: Скажіть, будь ласка, а, можливо, політикам варто з цього питання просто домовитися? І тоді вже перед народом нехай буде опозиція, нехай буде коаліція, нехай будуть провладні політичні сили... Просто домовитися і нівелювати це питання в суспільстві. Ви готові до цього?

Віктор Янукович: Ми, безумовно, готові, але треба відкликати зараз цей лист, зняти це питання з порядку денного. Є два шляхи: один шлях – це відкликати цей лист, другий шлях – проводити референдум. Тобто, є вибір, і треба зробити так, щоб зняти ті питання, які сьогодні розколюють суспільство.

На наш погляд, і ми це пропонували зробити (і, до речі, ми це зробили в 2006 році, і на цьому саміті я саме про це і сказав), треба відокремити питання співпраці з НАТО і питання вступу до Альянсу. Треба, щоб пройшов час, а ми потім побачимо і відчуємо, яка система колективної безпеки потрібна Європі. Цей діалог ще попереду, і чим він закінчиться – побачимо. Україна як незалежна країна буде мати своє місце за столом, за яким буде йти цей діалог.

Журналіст: Вікторе Федоровичу, а це правда, що ваша політична сила, ваша фракція ініціює відставку спікера Арсенія Яценюка? Це правда, що є підписанти-депутати від блоку Юлії Тимошенко, і взагалі, чи відбудеться це голосування? На голоси яких фракцій ви розраховуєте?

Віктор Янукович: Я скажу так. Такі заклики лунають – безумовно, голова ВР повинен відчувати відповідальність, коли робить такі кроки. Це перше.

Що стосується конкретних дій, будь-яких дій – підписання заяв чи збір підписів, ми цього не робили. Це питання виникло тільки після того, як почався цей процес в парламенті, я маю на увазі блокування і невідповідальність голови ВР. Але він був на рівні обговорення цього питання без будь-яких конкретних дій. А виникнути він може в будь-який час.

Журналіст: А спрогнозувати Ви не можете на сьогодні?

Віктор Янукович: Я хочу сказати, що Арсеній Яценюк – ще досить молодий політик, але він вже має відповідний досвід. Я про нього казав, що він не випадкова людина на цій посаді, але в нього не вистачає досвіду, і саме цього йому не вистачило відмовити підписувати цього листа. Безумовно, він зробив помилку. І її треба виправляти.

Журналіст: Якщо ви ініціюєте відставку, мабуть ви знаєте хто може стати спікером парламенту? У вас є такі кандидати?

Віктор Янукович: Я ще раз повторюю: ми поки що нічого не ініціювали, і ми це питання не ставили.

Журналіст: Вікторе Федоровичу, представники вашої фракції сьогодні ведуть якісь певні перемовини з Секретаріатом Президента щодо спільних дій, можливо, переформування коаліції? Можливо, узгоджуються позиції щодо майбутніх дострокових виборів?

Віктор Янукович: Ніяких сепаратних переговорів ми не ведемо з жодною політичною силою. Будь-які переговори, якщо ми починаємо з якихось питань – ми приймаємо відповідне рішення Політради, чи Президії Політради.

У нас є постійний діалог з усіма органами влади, в тому числі з Секретаріатом Президента, з Кабінетом Міністрів, і постійно працюємо в контакті. Це нормально, коли в демократичній країні, яка іде шляхом демократичного розвитку, влада співпрацює з опозицією. Питання співпраці ми ставили практично з 2005 року, з того часу, як того разу перейшли в опозицію. Але тоді були інші часи. Я вважаю, що це була помилка помаранчевої команди, коли, умовно кажучи, вони робили вигляд, що нас взагалі не існує. І зараз вони виправляють цю помилку.

Але будівництво інституту опозиції в нашій країні фактично тільки починається, тому ми зацікавлені, і влада, і опозиція, щоб в нашій державі була ефективна і сильна опозиція, і такою ж була влада. І стосунки між владою і опозицією повинні бути, безумовно, конструктивними. Тому що в тих питаннях, які йдуть на користь країні, які йдуть на захист інтересів держави, в інтересах українського народу ми повинні об'єднатися.

Журналіст: Вікторе Федоровичу, зараз внутрішньополітичний блок питань. Скажіть, будь ласка, Ви не боїтеся того, що якщо й далі загострюватиметься політична криза, протистояння в країні, що саме Вас можуть звинуватити в цьому, адже Ви першими почали блокування роботи парламенту?

Віктор Янукович: Я хочу сказати, що це почалось з перших днів роботи цього уряду і з перших днів почались в різній формі звинувачення на нашу адресу. І ми до цього вже звикли.

Ви пам'ятаєте, щоб я звинувачував колись свого попередника Юрія Єханурова? Було таке чи ні? Я казав, що йому важко було працювати в таких умовах, в яких він працював, але він багато чого зробив для того, щоб виводити економіку з кризи. Я про це казав, не дуже часто, але неодноразово.

Скажіть, будь ласка, як можна з першого дня приймати програми, наприклад, з виплати заощаджень громадян, чи підвищення заробітної плати бюджетникам, якщо економіка була до цього не готова, якщо не готовий був до цього бюджет і так далі? А ці гроші залишились після роботи уряду Януковича, так чи ні? Але про це ніхто нічого не каже. Є такі закиди, на які я вважаю, суспільство реагувати не буде.

Що стосується блокування трибуни – воно пов'язане лише з одним питанням – це питання так званого "листа трьох" стосовно приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО. Якщо це питання буде знято, інших питань у нас не буде, якщо влада буде діяти в межах Конституції і українських законів.

Журналіст: Тобто, Ви вважаєте, що ПДЧ сьогодні – це об'єктивна принципова річ, яка змушує Вас блокувати парламент?

Віктор Янукович: Безумовно.

Журналіст: Більше проблем немає в Україні, які б змусили Вас заблокувати парламент?

Віктор Янукович: Безумовно, це питання надпринципове, тому що це питання майбутнього нашої країни, це питання майбутнього українського народу. І ми вважаємо, що таке питання можна приймати тільки за згодою українського народу. Тобто, є сьогодні для цього всі можливості. Тоді ніяких протиріч не буде, тоді ми домовимось. Можна призначити референдум найближчим часом, можна прийняти необхідну постанову ВР і так далі. Тобто, є багато шляхів, але треба до цього прагнути.

Журналіст: Газовий конфлікт з Росією. Газпром погрожує припинити постачання газу Україні через борги "Нафтогазу". Ви можете прокоментувати цю ситуацію, враховуючи те, що останні газові контракти з Газпромом були саме під час Вашого прем'єрства?

Віктор Янукович: Я хочу сказати, що в нас газового питання не було. Ви чули за півтора року роботи мого уряду, щоб ці питання не вирішувались? Вони вирішувались, ми знаходили порозуміння з нашими партнерами, ми шукали можливість отримання контрактів для України за найнижчими цінами, які були можливі в таких умовах, і ми досягали домовленостей. Ми були надійними партнерами в Європі, і Європа в це повірила.

Я неодноразово зустрічався на різних рівнях з європейським керівництвом, і я чув і відчував, що ця довіра вже була до України. Зараз, безумовно, коли робляться такі заяви, це не йде на користь іміджу України. Це перше.

Друге: після таких заяв, безумовно, будуть дії. Будь-який перерозподіл газового ринку в Україні обов'язково буде вести до погіршення цінової ситуації, платіжної, тому що треба, щоб за газ споживачі платили своєчасно. Я знаю, адже я проходив це вже неодноразово і тут, в уряді, і в регіоні. Будь-яка дестабілізація одразу веде до погіршення платіжної дисципліни.

Журналіст: Скажіть, будь ласка, а сьогодні компанія "Нафтогаз" як структура готова до прямих газових відносин з "Газпромом"?

Віктор Янукович: Це дуже непросте питання. Ми пішли шляхом оздоровлення цього підприємства, ми відробили план заходів для того, щоб "Нафтогаз України" вивести зі складного економічного становища, і ви про це добре знаєте. І ми йшли цим шляхом. Тільки після того, як ми це могли зробити, тільки після цього можна говорити, що "Нафтогаз" спроможний працювати в цьому напрямку самостійно.

На жаль, в той час такої можливості не було. Зараз її також немає. Тобто, це все гасла, а на практиці зовсім виглядає інакше. І, безумовно, такі дії дестабілізують ситуацію як на внутрішньому ринку, так і в стосунках з нашими стратегічними партнерами, з постачальниками газу. Наводити порядок треба зараз негайно, тому що якщо йде несанкціонований відбір газу, за це хтось повинен відповідати. Такого не було, я не пам'ятаю взагалі коли таке було. Це сором.

Журналіст: Кілька років тому Росія звинувачувала Україну...

Віктор Янукович: Це – безвідповідальні дії. І, на жаль, це може призвести до суттєвого погіршення ситуації на газовому ринку для України і, безумовно, стосунків з Європою та Росією. Але ми це вже проходили. Зараз ця риторика – газові питання і так далі – все це призведе до значного охолодження стосунків України з Росією. З економічної точки зору це нам не потрібно.

Журналіст: Зараз планується візит Віктора Ющенка до Москви, і там будуть вирішуватися саме газові питання з Росією, буде візит і Юлії Тимошенко. Скажіть, будь ласка, хто з цих державотворців – президент чи прем'єр – сьогодні здатен вирішити це питання? Чи, можливо, вони разом здатні це питання вирішити однозначно сьогодні і на подальші дні?

Віктор Янукович: Знаєте, я повинен казати так, як це виглядає зараз. Я не знаю глибини зараз стосунків саме в цих питаннях між президентом і прем'єр-міністром, не знаю. А ззовні воно виглядає так: президент сьогодні виглядає значно прагматичніше, ніж прем'єр в цих питаннях. А як вони домовляться – працювати разом в цих питаннях чи ні – відповісти дуже важко.

Але я хочу сказати одне: вони зобов'язані і змушені будуть домовлятись, треба тільки, щоб це відбулось якомога скоріше. Якщо цього не буде, буде страждати від цього країна, і постраждають, я впевнений в цьому, виконавці, які сьогодні несуть відповідальність і роблять кроки, що порушують сьогодні і контракти, і домовленості. І я впевнений в тому, що тут буде і порушення закону.

Люди, які безпосередньо працюють в цій газовій сфері, ті, хто несуть відповідальність, повинні завжди пам'ятати, що політика політикою, а виробникам гратись в політику завжди небезпечно, тому що вони будуть відповідати за це.




версия для печати










Официальный информационный сервер

Copyright © 1999-2009 Партия регионов
Использование материалов, размещенных на сайте разрешается
с условием размещения ссылки на сайт Партии