Рус      Eng 
Главная
Знакомьтесь ближе
Законотворчество
Гражданская позиция
Прямая речь
Дайджест
Проекты
Интернет-конференция
Обратная связь
Фотоархив
Аудио/Видео




поиск на сайте











Прямая речь


Также в разделе:

Віктор Янукович: Від Президента і голови уряду народ врешті-решт сподівається почути правду



Віктор Янукович: «Те, що трапилося в країні, це все наслідки безвідповідальної, непрофесійної і авантюрної політики цієї влади в цілому»



Виступ Лідера опозиції В.Ф.Януковича на засіданні парламенту 13 січня 2009 року



Віктор Янукович: Ми будемо вимагати відставки уряду, і, безумовно, початку процедури імпічменту Президента

Інтерв'ю Лідера Партії регіонів "Подробицям тижня" на телеканалі "Інтер"


Віктор Янукович: Ми готові запропонувати суспільству антикризову програму, яка буде розписана щодо часу і щодо дій, як ми це робили в минулі роки, коли були при владі





Віктор Янукович: Ми не можемо стояти осторонь всіх найболючіших питань, які є в нашій країні. Ми повинні діяти




19.12.2008, 14:17

вернуться в раздел

Сьогодні відбулося засідання Опозиційного уряду України, на якому розглядалася економічна ситуація в державі. У вступному слові Лідер Партії регіонів Віктор Янукович наголосив на необхідності рішучих кроків щодо наведення порядку в країні і обов'язкової відповідальності влади за недолугу економічну та соціальну політику.

- Сьогодні на розгляд Опозиційного уряду ми виносимо три питання. Перше – про загострення кризових явищ в економіці держави та відсутність адекватних заходів Кабінету Міністрів України. Друге питання – про незадовільний стан виконання Кабінетом Міністрів Державного бюджету за 11 місяців 2008 року. І третє питання – про системні недоліки у сфері виховання та охорони здоров'я дітей.

Перед тим, як розпочати розгляд цих питань, я хотів би зупинитись на останніх подіях, які зараз відбуваються в країні. Перш за все, це, безумовно, вибори Голови Верховної Ради. Це позитив, який дав можливість розпочати роботу парламенту. Я вважаю, що наша фракція братиме участь в розгляді всіх питань, які на сьогодні є найбільш важливими. Перш за все, це питання подолання економічної кризи, соціальної кризи, та всі питання, які пов'язані з цими напрямками.


Шановні колеги!



Ми з вами вже дали оцінку минулих подій у Верховній Раді. Але я хотів би зробити наголос на тому, що для того, щоб Верховна Рада працювала, потрібен тісний зв'язок уряду і більшості у парламенті. Тільки в такому випадку можна створити ефективний механізм співпраці уряду і парламенту.



Те, що проголошено про існування коаліції, є черговою авантюрою. Ми добре розуміємо, що їх надовго не вистачить. Навіть незважаючи на те, що фракція комуністів в окремих випадках голосує так само, як і так звана демократична чи помаранчева коаліція. Комуністи оголосили себе в опозиції, і за фракцією комуністів стоять виборці, яким буде незрозумілою така позиція політичної сили, яку вони свого часу підтримали. Вважаю, що таких випадків буде обмаль, і нашими колегами буде зайнята позиція, яка відповідає програмі Комуністичної партії.

Якщо подивитись на це голосування, то можна зробити висновок, що зараз у Верховній Раді немає більшості, а отже немає і коаліції. Це означає, що Верховна Рада знову не буде працювати ефективно.



Програму уряду ще ніхто не бачив. Ми вимагали з початку цього року, щоб уряд переглянув бюджет на 2008 рік, як це і передбачалось при прийнятті бюджету на цей рік. Це питання не вирішується ще з першого кварталу. В другому кварталі бюджет не переглянуто, в третьому – також. І наслідки цього відчуває вся країна.

Сьогодні Україна не готова до подолання, перш за все, внутрішньої економічної кризи. Безумовно, на це наклалася і світова фінансова криза.

Почувши вчорашній виступ Прем'єр-міністра України, я зрозумів лише одне: в черговий раз вона намагається перекласти відповідальність на будь-кого. При цьому залишаючись "в білому" і ні за що не несе відповідальності.

Ми вже звикли до того, що уряд у нас не працює ефективно. Це дуже погана звичка!

Що буде далі з країною? На це питання треба дати відповідь. І, на жаль, те, що проглядається на найближчий час, це майбутнє погане. Якщо не гірше – жахливе. Адже промисловість все більше скидає обсяги виробництв. Податку на прибуток практично більше немає, адже багато підприємств різних галузей працюють безприбутково. Внаслідок цього бюджет не має відповідних доходів, що означає відсутність відповідної заробітної плати, відсутність відповідної пенсії, невирішення соціальних питань.

Все, що ми зараз маємо – це лише "квіточки". Криза поглиблюється, і нам не потрібні розрізнені закони, які не вирішують подолання економічної кризи в цілому. Нам потрібна цілісна антикризова програма, яку треба перш за все підготувати, а потім розглянути в парламенті.



Криза прийшла в Україну не сьогодні, а набагато раніше. Де той "прорив", який був обіцяний 18 грудня минулого року? Замість організації п'яти мільйонів нових робочих місць, ми бачимо дуже швидке скорочення наявних. На жаль, сьогодні людей звільняють не тільки з непрацюючих підприємств. На сьогодні величезна кількість підприємств перейшла на скорочений робочий день, а це означає, що не буде виплачена заробітна плата. Є багато підприємств, які відпустили своїх робітників у відпустки, і невідомо, коли вони їх покличуть повернутися до роботи. Це означає наявність в країні прихованого безробіття.

Можна перелічувати безліч проблем, які існують сьогодні в нашій країні. Є питання, на яких немає відповіді. І коли ми чуємо ці "колискові", що все буде гаразд, то крім здивування це нічого не викликає.

Я здивований тим, що уряд не намагається згуртувати суспільство навколо подолання кризи, а весь час шукає винних. Кого завгодно...

Шановні колеги, ми не можемо стояти осторонь всіх найболючіших питань, які є в нашій країні. Ми повинні діяти. Що робиться сьогодні в державній казні, ми не знаємо. Найбільша фракція в парламенті не має жодної інформації! Тому що вона приховується. Сьогодні ні Президент, ні уряд не кажуть правду громадянам країни.

Сьогодні ми фактично залишилися одні в опозиції, і ми повинні поставити питання закріплення бюджетного комітету за фракцією Партії регіонів. По-перше, ми повинні відчувати, як сьогодні витрачаються державні кошти. І по-друге, як їх можна раціонально використовувати. Бюджетний комітет має таку можливість. Тому вже завтра в парламенті ми будемо ставити це питання в порядок денний і вимагати, щоб бюджетний комітет був негайно відданий фракції Партії регіонів. На цю посаду я буду пропонувати Миколу Азарова, який має найбільший досвід в фінансах.

Вважаю, що ті балачки, які ми почули в виступах керівництва держави щодо скорочення видатків на Секретаріат Президента, на Кабінет Міністрів, на Верховну Раду, на інші державні установи, так і залишилися тільки балачками. Відбулось фіктивне скорочення лише вакантних посад. Ми не отримали фінансових результатів, і не почули звіту уряду в парламенті.

Тому ми будемо ставити питання щодо скорочення видатків на Секретаріат Президента, на Кабінет Міністрів, на Верховну Раду, на усі міністерства без виключення. Безумовно, до цього потрібно підходити диференційовано. Але в цілому треба скоротити видатки в 10 разів. Тоді це буде відчутно. І це необхідно робити в кожному регіоні, на рівні всіх державних установ. А кошти бюджету спрямувати на своєчасну виплату пенсій, стипендій, на допомогу з безробіття та інші соціальні програми. Це конкретне питання, і ми будемо його завтра ставити в парламенті, вимагати від влади, щоб вона приймала рішення.

Якщо влада не буде виконувати наші вимоги, ми запросимо сюди людей. Щоб люди прийшли до державних установ, і разом з нами вимагали від влади конкретних дій, а не казок і балачок. Оце будуть наші вимоги. Хай вони готуються до цих "проривів". Завтра ми розпочинаємо цей процес у Верховній Раді.

Ми переконалися в тому, що в парламенті так звана "більшість" не хоче розглядати нашу антикризову програму. Вони в черговий раз ігнорують пропозиції найбільшої фракції у Верховній Раді. Це означає, що нас знову намагаються з цього процесу виключити.

Що ми будемо робити в цьому випадку? Пропоную, якщо влада в черговий раз бере на себе відповідальність, і не хоче дослухатись до нас, то ми їй визначимо термін. Якщо в цей термін не буде наведено порядок (а цей термін може бути не більшим, ніж 100 днів), то через 100 днів ми піднімемо усю Україну. Ось така наша відповідь

Терпіти далі цей безлад, цю відверту брехню і цинізм по відношенню до країни і до суспільства далі не можна.




версия для печати










Официальный информационный сервер

Copyright © 1999-2009 Партия регионов
Использование материалов, размещенных на сайте разрешается
с условием размещения ссылки на сайт Партии