This version of the page http://www.rainbow.gov.ua/news/807.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-01. The original page over time could change.
Інформація щодо стану виконання рішення РНБО України від 16 травня 2008 року «Про заходи щодо забезпечення розвитку України як морської держави» - Рада національної безпеки і оборони України
Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом
з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.
Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює
діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.
Головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України.
Конституція України. ст. 107.
Розширений пошук
11.12.2008
Інформація щодо стану виконання рішення РНБО України від 16 травня 2008 року «Про заходи щодо забезпечення розвитку України як морської держави»

Апаратом РНБОУ підготовлено і надіслано відповідь на лист Першого заступника міністра юстиції Є. Корнійчука щодо аналізу виконання рішення РНБО України від 16 травня 2008 року «Про заходи щодо забезпечення розвитку України як морської держави». Цей лист № 8033-0-26-08-39 від 18.11.08 року був підготовлений за дорученням Першого віце-прем'єр-міністра України О. Турчинова.  Слід зазначити, що в процесі опрацювання листа, було з'ясовано, що наведена в запиті інформація суттєво відрізняється від результатів міжвідомчої наради, проведеної під головуванням заступника Секретаря РНБО України Б. Соболєва 18 листопада ц.р. за участю представників Мінприроди, Мінфіну, Мін'юсту, МЗС, Генеральної прокуратури, СБУ.  

Так згідно наведеної в зазначеному листі інформації, замість підготовки комплексної програми освоєння вуглеводневого потенціалу української частини континентального шельфу Чорного та Азовського морів вже понад шість місяців Уряд не може схвалити хоча б концепцію цієї програми. Неприйнятними є викладені в листі пояснення щодо багаторічної затримки із розробкою Кабінетом Міністрів України підзаконних актів, необхідних для належного виконання діючого Закону України «Про угоди про розподіл продукції». Аналіз виконання сторонами положень Угоди про розподіл вуглеводнів замінюється повідомленням, що триває розгляд конституційного подання України щодо конституційності розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.05.08 р. №740-р про припинення участі держави в Угоді про розподіл вуглеводнів у Конституційному суді України. При цьому не враховано «дрібницю», що Президент України своїм Указом від 18.06.08 року № 566 призупинив дію зазначеного розпорядження Уряду, тому сторони Угоди повинні виконувати свої зобов'язання в повному обсязі.

Проте, справжнім викликом є положення зазначеного листа, що органи державної влади, включаючи РНБО України, мають не тільки утримуватись від будь-яких коментарів та рекомендацій з питань, невирішеністю яких створюються загрози національній безпеці України, у тому числі, пов'язаних із виконанням положень зазначеної Угоди, а також вчинення дій, спрямованих на їх позасудове врегулювання, без попереднього узгодження з Міністерством юстиції.

Із цього можна зробити висновок, що Рада національної безпеки і оборони приймаючи рішення про визнання дії Кабінету Міністрів України із створення системних бар'єрів при залученні інвестицій в освоєння  вуглеводневого потенціалу українського частини шельфу, зокрема, пов'язані із невиконанням Кабінетом Міністрів своїх зобов'язань за Угодою про розподіл вуглеводнів, та припинення участі держави в цій Угоді, такими, що не відповідають національним інтересам України та створюють загрозу національній безпеці в економічній сфері, вийшла за рамки своїх конституційних повноважень, не узгодивши його із Міністерством юстиції.

Що стосується дій, направлених на ведення переговорів, також не узгоджених попередньо із заступником Міністра юстиції, то слід зазначити, що утворена рішенням РНБО Міжвідомча комісія з підготовки пропозицій щодо врегулювання спірних питань, які виникли в зв'язку із Угодою, до складу якої також входили члени Кабінету Міністрів, одностайно прийшла до висновку, що єдиним прийнятним механізмом врегулювання є негайне започаткування прямих переговорів між сторонами Угоди. Проте, що ця рекомендація, підтримана членами Уряду, зокрема, Міністром юстиції, Міністром охорони навколишнього природного середовища, Міністром закордонних справ, Генеральним прокурором України, так і не була реалізована Урядом, який протягом встановленого положеннями Угоди двомісячного терміну навіть не відповів на запит інвестора щодо початку таких переговорів.

В результаті, здійснено сценарій, про небажаність і небезпеку якого йдеться в Указі Президента №566 від 18 червня 2008 року «Про зупинення дії розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 травня 2008 року №740-р». Відмовившись від позасудового врегулювання питань навколо Угоди та початку найбільшого в Україні інвестиційного проекту, який передбачає видобуток 264 млн. т вуглеводнів, що значно зменшило б залежність держави від поставки імпортних ресурсів, Уряд довів справу до розгляду в Арбітражному інституті Стокгольмської торгівельної палати, де Україна в разі програшу буде змушена сплатити за рахунок бюджету або закордонної власності десятки мільярдів гривень. Можливо представник Уряду, уповноважений на проведення від імені Кабінету Міністрів України переговорів із компанією «Венко Прикерченська лтд», Є. Корнійчук, який паралельно  відповідає за розгляд в закордонних судах 18 (!) справ за позовом іноземних інвесторів до держави Україна на суму понад десяти мільярдів гривень вирішив перевести справу у більш зрозумілу і звичну площину ніж кімната переговорів. Проте, ще одним результатом  припинення зазначеної Угоди, за попередніми підрахунками буде втрата реального джерела диверсифікації постачання в Україну вуглеводнів обсягом більш ніж 10 млн. т на рік, що є загрозою національній безпеці держави в економічній сфері.

Таким чином, пропозиція уповноваженого представника Уряду Раді національної безпеки і оборони України утримуватись від оцінок конкретних загроз національній безпеці країни виглядають юридично необґрунтованою та абсолютно неприйнятною.

 

 


Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Раді національної безпеки і оборони України.


Офіційні документи
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 7/2009
Про Положення про Міжвідомчу стратегічну групу з українсько-російських відносин
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 5/2009
Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 21 листопада 2008 року «Про виконання рішень Ради національної безпеки і оборони України з питань регулювання земельних відносин, використання та охорони земель»
Інші
Інтерв’ю та коментарі
14.01.2009
Ексклюзивне інтерв’ю Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїси Богатирьової агенції „Інтерфакс-Україна”
18.09.2008
Журнал „Огонек”: «Воевать с Россией — не политика для Украины»
Інші
Брифінги
11.02.2008
Р.Богатирьова: ''РНБО – політика консолідації''
Інші
Фотоальбом
Інші