This version of the page http://www.rainbow.gov.ua/news/802.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-01. The original page over time could change.
Регулярний діалог з профспілками – запорука соціальної стабільності - Рада національної безпеки і оборони України
Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом
з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.
Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює
діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.
Головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України.
Конституція України. ст. 107.
Розширений пошук
04.12.2008
Регулярний діалог з профспілками – запорука соціальної стабільності

4 грудня відбулася зустріч Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїси Богатирьової з новообраним головою  Федерації професійних спілок України (ФПУ) Василем Харою та керівниками окремих галузевий профспілок, що входять до складу ФПУ.

Учасники зустрічі привернули увагу Секретаря Ради до масових  рейдерських атак на Федерацію з боку активістів Національного форуму профспілок при потуранні з боку деяких представників місцевої влади, правоохоронних органів та суддів. Сторони наголосили на необхідності суворого дотримання законодавства щодо унеможливлення зовнішнього втручання в діяльність профспілкових організацій.

Керівники профспілок працівників авіабудівної галузі Ярема Жугаєвич, працівників агропромислового комплексу Володимир Чепур, працівників культури Людмила Перелигіна, працівників освіти Леонід Сачков, перший заступник голови ФПУ Григорій Осовий  висловилися з приводу виконання Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об'єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб'єднаннями на 2008 - 2009 роки, підписаної півроку тому.

Соціальний діалог з урядом йде надзвичайно складно. Сотні доручень на реалізацію Генеральної угоди, що виходять з Кабінету Міністрів України, залишаються невиконаними.  Думка профспілок при ухваленні урядових рішень з соціальних питань не враховується або й не вивчається. Ігноруються норми чинного законодавства щодо  своєчасного перегляду розмірів прожиткового мінімуму, що суттєво впливає на фінансове самопочуття громадян, особливо малозабезпечених.

Останнім таким прикладом називалося рішення залишити розмір мінімальної зарплати для працівників бюджетних установ    на рівні 545 грн., що суперечить чинному законодавству, адже держбюджетом на 2008 рік передбачено її підняття з 1 грудня до 605 грн.

Керівники ФПУ наголосили, що під час глибокої економічної кризи усім сторонам соціального діалогу в державі потрібно сідати за стіл переговорів і спільними зусиллями розв'язувати найгостріші соціальні проблеми - такі як  затримки з виплатами зарплати, вивільнення працівників, безробіття. Профспілки змушені будуть вживати активних заходів для відстоювання соціальних інтересів трудівників.

Керівництво Федерації профспілок України висловилося за організацію зустрічі з Президентом України задля обговорення шляхів активізації соціального діалогу в Україні і, зокрема, пожвавлення роботи Національної соціально-економічної ради при главі держави, внесення змін до її установчих документів.

Секретар РНБО України привітала Василя Хару з обрання керівником найбільш представницької профспілкової організації України і висловила впевненість, що його авторитет в профспілковому середовищі дозволить подолати кризу в ФПУ.

Сторони домовилися про проведення регулярних зустрічей у такому форматі, на яких обговорюватимуться різні аспекти соціальної безпеки.


Офіційні документи
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 7/2009
Про Положення про Міжвідомчу стратегічну групу з українсько-російських відносин
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 5/2009
Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 21 листопада 2008 року «Про виконання рішень Ради національної безпеки і оборони України з питань регулювання земельних відносин, використання та охорони земель»
Інші
Інтерв’ю та коментарі
14.01.2009
Ексклюзивне інтерв’ю Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїси Богатирьової агенції „Інтерфакс-Україна”
18.09.2008
Журнал „Огонек”: «Воевать с Россией — не политика для Украины»
Інші
Брифінги
11.02.2008
Р.Богатирьова: ''РНБО – політика консолідації''
Інші
Фотоальбом
Інші