This version of the page http://www.rainbow.gov.ua/news/800.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-01. The original page over time could change.
Секретар РНБОУ Р. Богатирьова очолила Міжвідомчу стратегічну групу з українсько-російських відносин - Рада національної безпеки і оборони України
Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом
з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.
Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює
діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.
Головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України.
Конституція України. ст. 107.
Розширений пошук
02.12.2008
Секретар РНБОУ Р. Богатирьова очолила Міжвідомчу стратегічну групу з українсько-російських відносин

З метою оптимізації конструктивної співпраці з Російською Федерацією та для розвитку партнерських взаємовигідних стосунків Президентом України ухвалено рішення про створення Міжвідомчої стратегічної групи з українсько-російських відносин. Згідно відповідних Указів Президента № 1127 та № 1128 керівником цієї групи призначено Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїсу Богатирьову, заступником керівника - Першого заступника Секретаря РНБО України, Надзвичайного і Повноважного Посла України в Російській Федерації Костянтина Грищенка. До того ж, з метою оперативного вирішення актуальних питань відносин з Росією комплексного характеру, та для ефективного залучення до цього процесу всіх можливостей відповідних міністерств та відомств, Костянтину Грищенко надано статус Спеціального Уповноваженого з розвитку відносин між Україною і Російською Федерацією.

Цій темі, а також питанням інтенсифікації російсько-українських відносин був присвячений спільний брифінг Секретаря РНБО України Раїси Богатирьової, Першого заступника Секретаря РНБО України, Надзвичайного і Повноважного Посла України в Російській Федерації Костянтина Грищенка та заступника Глави Секретаріату Президента Андрія Гончарука.

Підкреслюючи важливість виданих Указів,  заступник Глави Секретаріату Андрій Гончарук наголосив: «Сьогодні здоровий економічний прагматизм повинен домінувати у двосторонніх взаєминах, а суб'єктивні політичні емоції необхідно прибрати з нашого шляху. Глава держави переконаний, що для ефективного просування у розвитку двосторонніх відносин і досягнення конкретних результатів існує потенціал, а поглиблення українсько-російської взаємодії на всіх напрямках відповідає національним інтересам наших країн.». Зокрема, мова йде про оптимізацію українсько-російських відносин в економічній сфері, особливо щодо подолання наслідків світової фінансової кризи, у проведенні консультацій по безпекових питаннях, у співпраці в гуманітарній та енергетичній сферах.

У свою чергу Секретар РНБОУ Раїса Богатирьова  відзначила, що у жовтні цього року Україна та Росія продовжили дію Великого договору про дружбу, співробітництво і партнерство на наступні 10 років, не змінивши змісту основного договору та взаємних зобов'язань. «Сьогодні ми не маємо права ні перед громадянами, ні перед нашими зовнішніми політичними партнерами відволікатися на дріб'язкові з'ясування стосунків. Наступне десятиліття, яке гарантоване Великим договором, має бути періодом стабільності, чесності і взаємовигідних відносин», - підкреслила Богатирьова. 

За словами Секретаря РНБОУ, робота Міжвідомчої групи буде спрямована на напрацювання пакету ініціатив, які створять договірну базу для виконання основних статей Великого договору, зокрема розробку довготривалої програми економічної співпраці на 2009 та наступні роки. Також групою буде розроблено пропозиції щодо ефективного вирішення низки конфліктних або «незручних» питань. «У нас багато проблемних питань, які вважаються багатьма політиками незручними у двосторонніх стосунках. Ці питання нам треба буде вирішувати і пропонувати, як вийти в практичну площину. Стратегічна група мусить розробити такий механізм, який має працювати, як годинник», - додала Богатирьова. З цією метою було запропоновано додатково створити експертну раду.

На думку Богатирьової, позитивні зрушення у двосторонніх відносинах України та Росії, відбудуться в результаті активного переговорного процесу, з початком запровадження «діалогу постійної дії». Мова йтиме про пошук аргументів на захист власних національних інтересів та  взаємоприйнятних рішень для обох народів і країн. «Як Секретар РНБО України вважаю неприпустимим, коли нашого стратегічного партнера по факту іноді називають чи вважають загрозою національній безпеці. Принципово наполягаю, що загроза національній безпеці виявляється тоді, коли реальна робота підмінюється політичними деклараціями і спекуляціями», - сказала Богатирьова.

Секретар РНБОУ підкреслила, що завдання, поставлені перед Міжвідомчою стратегічною групою, будуть реалізовані лише в умовах, коли обидві сторони діють інформаційно прозоро, мають політичну волю до порозуміння та вибудовуватимуть свої відносини незалежно від політичної кон'юнктури. 

Під час брифінгу заступник керівника Міжвідомчої стратегічної групи з українсько-російських відносин Костянтин Грищенко зачитав склад робочої групи, до якої увійшли: заступник Глави Секретаріату Президента Андрій Гончарук, керівник НАК "Нафтогаз Україна" Олег Дубина, Міністр оборони Юрій Єхануров, Міністр закордонних справ Володимир Огризко, його заступник Юрій Костенко, голова Держмитслужби Микола Литвин, керівник Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж, в.о. голови СБУ Валентин Наливайченко, Міністр промислової політики Володимир Новицький та Міністр фінансів Віктор Пинзеник. За словами Костянтина Грищенка, результатом роботи цієї групи має стати єдина позиція всіх відомств, міністерств та органів влади у відношеннях з Росією, аби в подальшому концентрувати увагу на позитивних моментах двосторонніх відносин. Це, безумовно, сприятиме подоланню обома країнами наслідків фінансової кризи та дозволить мінімізувати можливі втрати обох країн.


Офіційні документи
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 7/2009
Про Положення про Міжвідомчу стратегічну групу з українсько-російських відносин
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 5/2009
Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 21 листопада 2008 року «Про виконання рішень Ради національної безпеки і оборони України з питань регулювання земельних відносин, використання та охорони земель»
Інші
Інтерв’ю та коментарі
14.01.2009
Ексклюзивне інтерв’ю Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїси Богатирьової агенції „Інтерфакс-Україна”
18.09.2008
Журнал „Огонек”: «Воевать с Россией — не политика для Украины»
Інші
Брифінги
11.02.2008
Р.Богатирьова: ''РНБО – політика консолідації''
Інші
Фотоальбом
Інші