This version of the page http://www.mintrans.gov.ua/uk/alias_165/8548.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-20. The original page over time could change.
Міністерство транспорту та зв'язку України
Офіційний сайт Міністерства транспорту та зв'язку
Головна Мапа сайту Акредитація
Залізничний транспорт Авіація Морський та річковий транспорт Автомобільний транспорт Дорожнє господарство Зв’язок
Транспортні події
 Евро – 2012
Твоє майбутнє
ГоловнаРегуляторна діяльністьАналізи регуляторного впливуДо проектів актів законодавства
Мапа сайту
01135, м. Київ-135,
пр. Перемоги, 14
+38044 226-22-04
факс +38044 486-72-06

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку розподілу суб'єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері автомобільного транспорту, за ступенями ризику їх господарської діяльності

18 січня 2008 року

1. Визначення та аналіз проблем

            Статтею 3 Конституції України встановлено, що людина, її життя, здоров'я і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

            Обов’язок держави захищати життя і здоров’я людини, тому забезпечення безпеки при наданні автотранспортних послуг має важливе соціальне значення.

Проте, забезпечення безпеки дорожнього руху на сьогоднішній день є однією з найбільших проблем в Україні. При цьому ситуація, яка склалася на автошляхах України вкрай складна, оскільки щогодини у дорожньо-транспортних пригодах гине людина.

Високий рівень аварійності та надзвичайно резонансні за своїми наслідками дорожньо-транспортні пригоди допускаються під час надання послуг з перевезення пасажирів автобусами, а також на вантажному транспорті.

Саме серед заходів, направлених на подолання цих негативних процесів є забезпечення ефективного державного нагляду (контролю) за виконанням вітчизняними та іноземними перевізниками вимог національного законодавства в автомобільному транспорті, що здійснюється урядовим органом з питань контролю на автомобільному транспорті - Головавтотрансінспекцією.

Контрольно-наглядова діяльність, що забезпечується ним,  базується на здійсненні планових та позапланових перевірок виконання автотранспортного законодавства за місцем провадження господарської діяльності. Тому, на періодичність здійснення  планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері автомобільного транспорту  в значній мірі впливають стан виконання заходів щодо попередження дорожньо-транспортних пригод, і, як наслідок, на безпеку життя і здоров’я населення, і залежить від критеріїв, за якими визначається ступень ризику від здійснення цієї господарської діяльності.

На даний час у сфері автомобільного транспорту здійснюють свою господарську діяльність понад 72,6 тисяч перевізників, які експлуатують майже 250 тисяч транспортних засобів. При цьому забезпечують автотранспортну діяльність також інші суб’єкти господарювання, які надають автостанційні послуги, послуги із сертифікації транспортних засобів та робіт на автомобільному транспорті, послуги із технічного обслуговування і ремонту транспортних засобів.

Виходячи з цього, такий вид діяльності, як надання послуг з перевезення пасажирів та вантажів, а також експлуатація транспортних засобів, відноситься до однієї з найбільш небезпечних видів господарювання з підвищеною ступеню ризику для життя людей та навколишнього природного середовища.

 

2.      Визначення цілей державного регулювання

З метою регулювання організації і здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності прийнято Закон України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, Прикінцевими положеннями якого встановлено,  необхідність розробки і затвердження критеріїв розподілу суб’єктів господарювання за ступенями ризику їх господарської діяльності для безпеки життя і здоров’я населення, а також визначити періодичність здійснення заходів державного нагляду (контролю).

            На виконання зазначеного Закону Мінтрансзв'язку розробило проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку розподілу суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері автомобільного транспорту, за ступенями ризику їх господарської діяльності для безпеки життя і здоров’я населення, навколишнього природного середовища».

 

            3. Визначення та оцінка усіх прийнятих альтернативних способів досягнення встановлених цілей

Законом України „Про автомобільний транспорт” та Порядком здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, затвердженого  постановою Кабінету Міністрів України  від 8 листопада 2006 року № 1567, визначено періодичність здійснення планових перевірок автомобільних перевізників, і тому альтернативним способом досягнення встановлених цілей можливо залишити без змін діючого порядку державного контролю.

Проте, без уваги залишились ті суб’єкти господарювання, які забезпечують діяльність автомобільного транспорту, і впливають  безпосередньо на безпеку автомобільних перевезень шляхом надання супутніх послуг автомобільним перевізникам.

Тому, запропонований проектом постанови підхід до встановлення ступеню ризику від здійснення господарської діяльності суб’єктів господарювання, які провадять свою діяльність у сфері автомобільного транспорту, є одним із способів вирішення питання безпеки перевезень пасажирів та вантажів на цьому виді транспорту шляхом проведення планових заходів державного нагляду (контролю) за їх діяльністю.

 

            4. Механізми та заходи для розв'язання проблеми

Відповідно до градації, встановленої Законом України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, щодо критеріїв розподілу суб’єктів господарювання у проекті постанови пропонується нижчеописаний підхід до визначення ступеню ризику здійснення господарської діяльності та періодичності здійснення планових заходів.

Так, до найбільш високого ступеню ризику від здійснення господарської діяльності відносяться автоперевізники, що надають послуги з перевезення пасажирів та вантажів, а також суб’єкти господарювання, які здійснюють перевезення пасажирів для власних потреб, тому їх необхідно перевірятися не рідше одного разу на рік.

Це випливає з того, що зазначені суб’єкти господарювання відповідають за організацію перевезень, відбір кваліфікованих водіїв, їх медичний стан та належний технічний стан транспортних засобів, що в свою чергу впливає на безпеку автоперевезень.

Діяльність суб’єктів господарювання, що надаютьавтостанційні послуги, диспетчерські послуги, послуги із сертифікації транспортних засобів та робіт на автомобільному транспорті,  доцільно віднести до середнього ступеню ризику, тому що вони впливають  на безпеку автоперевезень  не безпосередньо, а через механізми, які забезпечують загальний стан безпеки транспортного засобу, його відповідності нормам та стандартам безпеки дорожнього руху, а також організації  процесу, пов’язаного  з  проїздом пасажирів автобусними маршрутами, в тому числі з їх своєчасним відправленням та прибуттям, продажем квитків згідно норм пасажиромісткості, регулярністю здійснення рейсів тощо. Періодичність проведення планових зазначених суб’єктів господарювання пропонується встановити, виходячи із ступеню ризику від здійснення їх діяльності, один раз на три роки.

До незначного ступеню ризику відноситься діяльність інших суб’єктів господарювання, що можуть надавати такі послуги, як оформлення паспортів маршрутів, схем маршрутів, організації курси підвищення кваліфікації керівних кадрів, спеціалістів, що відповідять за експлуатацію, безпеку, здійснення водіями окремих видів перевезень (міжнародні перевезення, небезпечні перевезення тощо).Цю діяльність доцільно перевіряти один раз на п’ять років.

 

            5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей

            Прийняття регуляторного акта дозволить вдосконалити підхід до здійснення державного нагляду (контролю) у сфері автомобільного транспорту при проведенні планових заходів за додержанням суб’єктами господарювання вимог законодавства та інших нормативно-правових актів щодо забезпечення безпеки перевезень автомобільним транспортом.

 

            6. Визначення очікуваних результатів прийняття регуляторного акта

Запропонований регуляторний акт стосується інтересів держави, суб’єктів господарювання, населення (споживачів послуг).

Пропонується застосувати текстовий спосіб вираження вигод та витрат.

 

 

Сфера регулювання

Вигоди

Витрати

Держава

Реалізація державної політики щодо покращення стану безпеки автомобільних перевезень, зменшення кількості аварій на автошляхах України за участю автомобільного транспорту.

розвиток конкуренції та обмеження монополізму при наданні послуг з перевезення пасажирів та/чи вантажів автомобільним транспортом

Витрати на оплату праці працівників органу виконавчої влади, що здійснює нагляд (контроль) на автомобільному транспорті

Збільшення штатної чисельності посадових осіб органу державного нагляду (контролю) у сфері автомобільного транспорту

Суб’єкти підприємницької діяльності

Збільшення прибутків автомобільних перевізників внаслідок виходу з ринку автоперевезень осіб, що надавали послуги поза межами діючого законодавства, або з його порушенням.

Відсутні

Громадяни

Покращення стану безпеки автомобільних перевезень.

Створення умов для уникнення випадків завдання шкоди життю та здоров’ю громадян.

Покращення комфортності автомобільних перевезень.

Розширення можливостей вибору якісних автотранспортних послуг

 

Відсутні

           

 

7. Обґрунтування строку дії регуляторного акта

            Постійно з дня набрання чинності регуляторного акта.

           

            8. Визначення показників результативності регуляторного акта

Вдосконалення системи державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання автомобільного транспорту та посилення відповідальності не тільки автомобільних перевізників, а й суб’єктів господарювання, що приймають участь у забезпеченні транспортного процесу,  сприятиме підвищенню якості та безпеки автомобільних перевезень, зниженню рівня аварійності та підвищить рівень відповідальності держави за життя та здоров’я громадян.

Показниками результативності регуляторного акта буде рівень аварійності на автошляхах України.

Кількість проведення планових заходів здійснення державного нагляду (контролю) в залежності від критеріїв розподілу суб’єктів господарювання за ступенями ризику від здійснення їх господарської діяльності.

 

            9. Визначення заходів з відстеження результативності регуляторного акта

Базове відстеження регуляторного акту здійснюється Головною державною інспекцією на автомобільному транспорті до набрання чинності цим актом на підставі аналізу та систематизації інформації, яка  надходитиме від зацікавлених громадян, установ та організацій з метою оцінки ефективності запропонованого підходу до визначення критеріїв розподілу суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері автомобільного транспорту, від ступеню ризику їх діяльності.

Повторне відстеження результативності дії регуляторного акту  проводитиметься через рік після набрання чинності регуляторного акта з метою оцінки ефективності проведення планових заходів здійснення державного нагляду (контролю) з урахуванням запропонованого підходу до визначення ступеню ризику та критеріїв розподілу суб’єктів господарювання; аналізу рівня аварійності на автомобільному транспорті.

Періодичне відстеження результативності дії регуляторного акту планується здійснювати один раз на три роки з метою, що передбачена у повторному відстеженні.

 

            Аналіз регуляторного впливу підготовлено Головною державною інспекцією на автомобільному транспорті.

 

 

 

 

Міністр транспорту

та зв'язку України                                                                           Йосип Вінський

 

 

Новини
20 січня 2009 року, 19:51
Зв'язок та транспорт забезпечили загальне зростання ВВП у державі за 2008 рік, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:48
Впровадження системи єдиного електронного квитка дасть можливість отримати додаткові ресурси, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:41
За динамікою зростання зарплати галузь транспорту та зв’язку України займає лідируючу позицію, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:37
Профспілки подякували Міністру транспорту та зв’язку України Йосипу Вінському за продуктивний діалог та «поставлену на рейки співпрацю»
20 січня 2009 року, 19:36
Верховна Рада України схвалила Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг»
20 січня 2009 року, 19:35
Комітет з питань транспорту і зв'язку рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект Повітряного кодексу України
20 січня 2009 року, 19:35
«Ми зараз спрямовуємо усі зусилля на напрацювання перспективи розвитку української авіації та створення чіткої системи роботи у цьому напрямку», – Міністр транспорту та зв’язку Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:33
За ініціативою Міністра Йосипа Вінського Укрзалізниця відновлює контрейлерні перевезення
20 січня 2009 року, 19:27
Планові перевірки додержання ліцензіатами Ліцензійних умов здійснюються відповідно до затвердженого Головавтотрансінспекцією плану на I квартал 2009 року, погодженого у Держкомпідприємництва
20 січня 2009 року, 19:26
На новорічні та різдвяні свята Донецька залізниця перевезла 152 групи пасажирів
Усі новини
 
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 

Публічні громадські обговорення
11 грудня 2008 року
Розроблено проект Інструкції про порядок використання маркувальних машин у новій редакції
10 грудня 2008 року
Розроблено проект наказу Міністерства “Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою”
10 грудня 2008 року
Головавтотрансінспекція розробила проект щодо відносин у сфері ліцензування
9 грудня 2008 року
Закінчується термін подачі зауважень та пропозицій до проекту Технічного регламенту щодо радіообладнання і телекомунікаційного кінцевого (термінального) обладнання та підтвердження їх відповідності
Усі обговорення

Контакти  |  Адміністратор  |  Мапа сайту
© 2008 Міністерство транспорту та зв'язку України