This version of the page http://www.minagro.kiev.ua/page/?5795 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-18. The original page over time could change.
Пріоритетні завдання Мінагроплітики на 2008 рік \ Програми розвитку АПК \ Міністерство аграрної політики України


Урядовий
портал

Українська   
English   
23:00, неділя, 18 січня 2009 
Головна / Програми розвитку АПК / Пріоритетні завдання Мінагроплітики на 2008 рік

Пріоритетні завдання Мінагроплітики на 2008 рік

08.02.2008 10:28

І. Впровадження системи збереження та ефективного використання земель сільськогосподарського призначення.
З цією метою передбачається виконання наступних заходів:
1. Внести до Кабінету Міністрів України пропозиції щодо забезпечення цільового використання коштів від сплати земельного податку в порядку визначеному чинним законодавством.
Термін виконання: протягом 2008 року.
Виконавці: Мінагрополітики за участю Мінфіну та Дерземагенства.
Показники виконання: це дасть змогу збільшити обсяги фінансування відновлення та підвищення родючості ґрунтів.
2. З метою посилення відповідальності за продуктивне використання земель сільськогосподарського призначення забезпечити доопрацювання та прийняття проектів Законів України "Про Загальнодержавну програму використання та охорони земель", "Про консервацію земель", "Про державну агрохімічну паспортизацію земель сільськогосподарського призначення".
Термін виконання: І - ІІ квартал 2008 року.
Виконавці: Мінагрополітики разом з Мінфіном, Мінекономіки, Держземагенством, ГоловКРУ, Держказначейством.
Показники виконання: прийняття вказаних законів дасть можливість відновити проведення комплексу робіт з охорони земель та підвищення родючості ґрунтів із залученням коштів державного бюджету. Вилучити з активного обробітку деградовані та малопродуктивні землі, створити умови для формування стійких агро ландшафтів, поліпшити стан навколишнього середовища. Провести в законодавчому полі моніторинг ґрунтів, ґрунтове обстеження та агрохімічну паспортизацію земель сільськогосподарського призначення, визначити якісні показники ґрунтів.
3. Створення загальнодержавного кадастру землі в електронному вигляді та відповідної земельно-інформаційної бази даних, у тому числі про наявність вільних земель для можливої оренди інвесторами.
Термін виконання: 2008 -2009 роки.
Обсяги та джерела фінансування: 2 млн. грн. коштів Державного бюджету в 2009 році.
Виконавці: Держземагенство разом з Мінагрополітики.
Показники виконання: створення в електронному вигляді земельно-інформаційної бази даних.
4. Здійснити заходи щодо створення Державної служби охорони ґрунтів.
Термін виконання: протягом року.
Обсяги та джерела фінансування: 41,1 млн. грн. Державний бюджет.
Виконавці: Мінагрополітики за участі Мінфіну та Держземагенство.
Показники виконання: Формування та реалізація державної політики у сфері раціонального використання і охорони земель. Здійснення інспекційного нагляду за використанням та охороною земель.
5. Удосконалення механізму надання державної підтримки в галузі рослинництва з метою забезпечення реалізації практичних заходів із захисту, охорони та підвищення родючості ґрунтів, раціонального розміщення виробництва за зональним принципом із дотриманням науково - обґрунтованих сівозмін, проведення робіт з хімічної меліорації ґрунтів, активізація культивування сидеральних культур.
Термін виконання: протягом року.
Обсяги та джерела фінансування: 100 млн. гривень за рахунок коштів Державного бюджету.
Виконавці: Мінагрополітики разом з Радою Міністрів АР Крим та облдержадміністраціями.
Показники виконання: поглиблення спеціалізації та концентрації виробництва, відновлення порушених у попередні роки сівозмін, підвищення продуктивності сільгоспугідь. Покращаться якісні властивості ґрунту на площі 233 тис. гектарів, що дасть змогу підвищити врожайність у середньому на 15 відсотків та сприятиме реабілітації радіоактивно забруднених земель. Вирощування сидеральних культур дозволить поповнити грунт органічною речовиною. Вирощування „зелених добрив” дасть змогу внести в середньому 30 тонн органіки на 1 гектар на площі 75 тис. гектарів.
6. Підготувати пропозиції з удосконалення законодавства щодо використання земель сільськогосподарського призначення для розширення територій населених пунктів з урахуванням генеральних планів їх забудови та компенсації при цьому власникам земельних паїв їх часток за рахунок земель запасу та резервного фонду, а також відшкодування їх вартості.
Термін виконання: протягом року.
Виконавці: Держземагенство разом з Мінагрополітики, Радою Міністрів АР Крим та облдержадміністраціями.
Показники виконання: дасть змогу вирішити вказану проблему в межах наявності земель запасу та резервного фонду, а в разі відсутності, в порядку визначеному Законом України "Про ринок земель".
Очікувані результати виконання:
В короткостроковому періоді:
- створення належної законодавчої бази щодо раціонального використання земель, захисту їх від антропогенного впливу та несприятливих погодних умов, стабілізації та відтворення родючості ґрунтів, поліпшення їх якості та підвищення продуктивності, посилення відповідальності в разі їх нецільового та неефективного використання та доопрацювання і схвалення на цій основі довгострокових програмних документів;
- створення державної служби з охорони родючості ґрунтів;
- завершення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення і визначення економічно обґрунтованих обсягів вилучення з активного обробітку деградованих, малопродуктивних та техногенно забруднених земель, а також зміни їх цільового призначення з метою розширення меж населених пунктів;
- розробка і створення системи моніторингу стану впровадження ґрунтозахисної контурно-меліоративної системи землеробства в базових господарствах.
В середньостроковому періоді:
- забезпечення проведення в необхідних обсягах робіт із захисту, відновлення родючості, поліпшення якості та продуктивності земель сільськогосподарського призначення. Проведення робіт з хімічної меліорації ґрунтів (вапнування, гіпсування) в науково – обґрунтованих обсягах;
- забезпечення проведення робіт по вилученню з активного обробітку малопродуктивних та деградованих земель та їх консервації;
- виконання агротехнічних заходів спрямованих на збереження ґрунтів, поновлення та розширення обсягів запровадження ґрунтозахисної контурно-меліоративної системи землеробства, реалізація заходів з активного застосування нетрадиційних джерел органічних добрив, впровадження в виробництво нових видів агрохімікатів.
В довгостроковому періоді:
- створення сталих, екологічно безпечних агроландшафтів з раціональних співвідношенням ріллі, природних угідь, водойм;
- проведення комплексу робіт з відтворення родючості ґрунтів у обсягах, які забезпечують високорентабельне виробництво продукції рослинництва та позитивний баланс гумусу, припинення процесів їх деградації, що забезпечить підвищення врожайності сільськогосподарських культур в середньому на 15 відсотків та стане одним із заходів по реабілітації радіоактивно забруднених земель.
Удосконалення земельних відносин, підвищення ефективності державної політики у сфері регулювання відносин власності на землю, зняття соціальної напруги навколо земельних питань.
ІІ. Створення сприятливих умов для залучення інвестицій у агропромисловий комплекс.
З цією метою передбачається виконання наступних заходів:
1. Реалізація заходів щодо налагодження ефективного механізму взаємодії інвесторів, орендарів, органів виконавчої влади та неурядових організацій шляхом:
1.1. Проведення наради під головуванням Прем’єр-міністра України з питань організації співпраці з інвесторами, які працюють в аграрному секторі економіки.
Термін виконання: березень 2008 р.
Виконавці: Мінагрополітики, УААН.
Показники виконання: налагодження співпраці влади з інвесторами та визначення основних заходів щодо поліпшення інвестиційного клімату.
1.2. Створення Координаційної ради при Міністерстві аграрної політики України та Робочих груп при Міністерстві аграрної політики АР Крим, головних управліннях агропромислового розвитку обласних державних адміністрацій з питань залучення інвестицій в агропромисловому комплексі.
Термін виконання: лютий 2008 року.
Виконавці: Мінагрополітики разом з Радою Міністрів АР Крим, обласними та Севастопольською міською держадміністраціями.
Показники виконання: налагодження систематичного діалогу шляхом щоквартального проведення Координаційної ради при Міністерстві аграрної політики за участі інвесторів, орендарів та представників головних управлінь агропромислового розвитку обласних державних адміністрацій з актуальних питань інвестування в агропромисловому комплексі України.
1.3. Сприяння реалізації проекту Світового Банку "Розвиток конкурентоспроможності сільського господарства та забезпечення безпеки харчових продуктів: модернізація мережі ветеринарних і карантинних лабораторій та лабораторії Національного аграрного університету".
Термін виконання: протягом 2008-2009 років.
Обсяги та джерела фінансування: 30,3 млн. дол. США кредитних ресурсів Світового Банку.
Виконавці: Мінагрополітики.
Показники виконання: започаткування та реалізація спільного з Світовим Банком проекту “Розвиток конкурентоспроможності сільського господарства та забезпечення безпеки харчових продуктів: модернізація мережі ветеринарних і карантинних лабораторій та лабораторії Національного аграрного університету”.
1.4. Залучення міжнародної технічної допомоги з метою формування сприятливого середовища для інвестування аграрного сектору.
Термін виконання: протягом року.
Виконавці: Мінагрополітики.
Показники виконання: проведення переговорів з міжнародними донорськими організаціями, реалізація проектів міжнародної технічної допомоги, спрямованого на формування сприятливого середовища по інвестуванню аграрного сектору.
 
2. Вдосконалення національного законодавства та діючої нормативно-правової бази з метою створення сприятливих умов для залучення інвестицій в агропромисловий комплекс та підвищення відповідальності орендарів земельних ділянок шляхом підготовки пропозицій до проектів законів України щодо:

    • запровадження механізму залучення інвестицій в економіку депресивних територій шляхом створення інвестиційних зон на умовах надання необхідних економічних стимулів для організації експортоорієнтованих виробництв.

Термін виконання: протягом року.
Виконавці: Мінагрополітики разом з УААН.
Показники виконання: внесення пропозицій до проекту закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку регіонів”.

    • визначення мінімального строку дії договорів оренди сільськогосподарських угідь на період ротації основної сівозміни згідно з проектом землеустрою, підвищення рівня орендної плати та посилення відповідальності орендарів перед власниками земельних ділянок, де здійснюються інвестиційні проекти.

Термін виконання: ІІ квартал 2008 року.
Виконавці: Мінагрополітики разом з Держземагенством та УААН.
Показники виконання: проект закону про внесення змін до Закону України "Про оренду землі"

    • запровадження можливості застосування застави майнових прав на земельні ділянки для одержання інвестицій та кредитів, у тому числі довгострокових.

Термін виконання: ІІ квартал 2008 року.
Виконавці: Мінагрополітики разом з Держземагенством та УААН.
Показники виконання: проект змін до Законів України "Про іпотеку" та "Про оренду землі".

    • унормування розвитку органічного землеробства, створення системи його сертифікації для стимулювання виробництва органічної (екологічно чистої) продукції, яка користується підвищеним попитом на продовольчих ринках.

Термін виконання: травень 2008 року.
Виконавці: Мінагрополітики, УААН.
Показники виконання: пропозиції до другого читання проекту Закону "Про органічне виробництво".

    • створення інноваційних парків на базі існуючих аграрних науково-дослідних установ та навчальних закладів.

Термін виконання: протягом року.
Виконавці: Мінагрополітики разом з УААН.
Показники виконання: підготовка проектів нормативно-правових актів з створення та вдосконалення діяльності інноваційних парків.
 
3. Застосування сучасних інноваційних технологій у сільськогосподарському виробництві та переробці продукції шляхом:
3.1 Розробки типових інвестиційних бізнес-проектів в розрізі галузей з урахуванням технологічних та регіональних особливостей.
Термін виконання: протягом 2008 року
Обсяги та джерела фінансування: кошти Держбюджету передбачені на науково-дослідницькі розробки.
Виконавці: Мінагрополітики разом з УААН.
Показники виконання: розроблені бізнес-проекти.
3.2 Удосконалення механізмів підтримки виробників та інвесторів по будівництву тваринницьких комплексів, системи заходів по меліорації земель та закупівель складної сільськогосподарської техніки на умовах фінансового лізингу, пільгового кредитування та часткового здешевлення вартості техніки, а також дотацій на підтримку виробництва продукції аграрного сектора.
Термін виконання : протягом року.
Обсяги та джерела фінансування: кошти Державного бюджету в обсязі 100 млн. грн. для часткової компенсації вартості техніки та 233,6 млн. грн. на фінансовий лізинг, кошти Державного бюджету в обсязі 1 млрд. грн.. передбачені
на часткове здешевлення кредитування (до 40%) кредитів для стимулювання інвестиційних проектів, зокрема будівництва тваринницьких комплексів, системи заходів по меліорації земель закупівель сільськогосподарської техніки та інших ресурсів.
Виконавці: Мінагрополітики, УААН разом з НАК "Украгролізинг".
Показники виконання: активізація діяльності з залучення кредитів для будівництва тваринницьких комплексів та меліоративних систем. Використання придбаної сучасної техніки сприятиме дотриманню технологічних термінів виконання польових робіт, зменшить втрати при збиранні сільськогосподарської продукції, сприятиме зростанню доходів сільгоспвиробників та підвищенню продуктивності праці, поліпшенню матеріальної бази сільськогосподарських товаровиробників.
4. Державне інвестування розвитку сільських територій, зокрема: забезпечення житлом працівників освіти, культури, охорони здоров’я, працівників бюджетних установ та організацій агропромислового комплексу, які проживають у сільській місцевості, розвитку комунального господарства сільських територій, виконання регіональних програм підтримки індивідуального житлового будівництва "Власний дім".
Термін виконання: протягом року.
Обсяги та джерела фінансування: 1145,9 млн. грн. за рахунок коштів
Державного бюджету, коштів місцевих бюджетів.
Виконавці: Мінагрополітики, Рада Міністрів АР Крим, обласні та Севастопольська міська держадміністрації.
Показники виконання: дасть можливість поліпшити демографічну ситуацію через спрямування коштів на будівництво 380 тис. кв. м житла для працівників бюджетних установ, які працюють та проживають на селі, заохочуватиме молодих спеціалістів для роботи та проживання в сільській місцевості;
дозволить створити додатково 20 підприємств сільської комунальної служби, довівши їх загальну кількість до 715 одиниць, здійснити реконструкцію та капітальний ремонт 100 одиниць опалювальних котелень, артезіанських свердловин та очисних споруд, довівши їх загальну кількість до 800, забезпечити обслуговування 17,4 тис. км водопровідних і каналізаційних мереж;
покращити житлово – побутові умови сільського населення шляхом надання пільгових кредитів індивідуальним забудовникам, що дасть можливість ввести в дію 125 тис. кв. м житла та газифікувати 7,6 тис. садиб.
5. Запровадження постійного моніторингу здійснення інвестиційної діяльності в агропромисловому комплексі та поглибленого аналізу статистичної інформації з питань залучення та використання іноземних інвестицій.
Термін виконання: протягом року.
Виконавці: Мінагрополітики разом з УААН та Держкомстатом.
Показники виконання: створення системи моніторингу підприємств з іноземними інвестиціями, періодичне видання інформаційних матеріалів щодо найбільш успішніших інвестиційних проектів.
6. Проведення заходів іміджевого характеру шляхом:
6.1. Організації презентаційних та виставкових заходів (інвестиційних форумів, конференцій, семінарів, презентацій, виставок) з метою
демонстрації інвестиційних можливостей галузі, сприяння реалізації важливих інвестиційних проектів.
Термін виконання: протягом року.
Обсяги та джерела фінансування: Державний бюджет України, проведення державних виставкових заходів у сфері АПК - 8 млн. гривень.
Виконавці: Мінагрополітики разом з УААН та Мінпромполітики.
Показники виконання: формування привабливого інвестиційного іміджу галузі.
6.2. Запровадження практики розміщення в мережі Інтернет та засобах масової інформації роз’яснень щодо положень нормативно-правових актів стосовно умов інвестиційної діяльності, відомостей щодо інвестиційної привабливості регіонів, пропозицій з реалізації інвестиційних проектів, відповідей та запитань інвесторів і підприємців стосовно умов провадження інвестиційної діяльності тощо.
Термін виконання: протягом року.
Виконавці: Мінагрополітики.
Показники виконання: підвищення рівня обізнаності інвесторів, зокрема іноземних, стосовно перспектив та умов інвестування в Україні.
Очікувані результати виконання:
- налагодження конструктивної співпраці з інвесторами, удосконалення законодавчої бази для залучення інвестицій, розширення застосування сучасних інноваційних технологій;
- удосконалення земельно-орендних відносин та створення умов для більш ефективного використання земель сільськогосподарського призначення та захисту прав орендодавців і орендарів, а також зняття соціальної напруги навколо питання оренди земель інвесторами;
- дасть змогу поліпшити демографічну ситуацію через спрямування коштів на будівництво 380 тис. кв. м житла для працівників бюджетних установ, які працюють та проживають на селі, покращити житлово – побутові умови сільського населення шляхом надання пільгових кредитів індивідуальним забудовникам, що дасть можливість ввести в дію 125 тис. кв. м житла та газифікувати 7,6 тис. садиб;
- зростання обсягів залучених вітчизняних та іноземних інвестицій в агропромисловий комплекс, розробка та впровадження інвестиційних проектів, у першу чергу, для розвитку крупнотоварного виробництва в галузі тваринництва і рослинництва, сучасних інноваційних технологій у сільськогосподарському виробництві та переробці продукції.
ІІІ. Забезпечення розвитку інфраструктури аграрного ринку.
З цією метою передбачається виконання наступних заходів:
1. Удосконалення роботи біржового аграрного ринку, зокрема:
1.1. Підготувати та внести до розгляду проект Закону України "Про товарну біржу" (у новій редакції), передбачивши створення умов для запровадження операцій з похідними (деривативами) та торгівлі товарними деривативами для впровадження механізму страхування (хеджування) цінових ризиків на сільськогосподарську продукцію.
Виконавці: Мінагрополітики, УААН разом з Мінекономіки.
Термін виконання: червень 2008 року.
Очікувані результати: вдосконалення координації товарного біржового ринку.
1.2. Запровадити державні форвардні закупівлі зерна, як засіб кредитування товаровиробників з використанням оптимальної системи гарантованого виконання зобов’язань за відповідними контрактами.
Виконавці: Мінагрополітики, УААН разом з Мінекономіки.
Термін виконання: грудень 2008 року.
Очікувані результати: збільшення обсягів держпродрезерву за рахунок державних форвардних закупівель на 150 тис. тонн.
1.3. Консолідувати роботу бірж, що працюють у аграрному секторі шляхом впровадження єдиної електронної торгової площадки та створення на базі Аграрної біржі єдиної спеціалізованої зернової біржі.
Виконавці: Мінагрополітики, УААН разом Мінекономіки.
Термін виконання: липень 2008 року.
Очікувані результати: вдосконалення координації товарного біржового ринку.
2. Забезпечення умов для створення та розбудови оптових ринків сільськогосподарської продукції, зокрема:
2.1 Забезпечити розробку та прийняття законопроекту "Про оптові ринки сільськогосподарської продукції", передбачивши законодавче закріплення за ними функцій щодо надання послуг з реалізації, транспортування, складування та зберігання, пакування та перероблення продукції, фінансового обслуговування операторів ринку, сприяння здійсненню контролю за якістю сільськогосподарської продукції, моніторингу аграрного ринку, а також державної підтримки зазначених напрямків.
Виконавці: Мінагрополітики, УААН разом з Мінекономіки, Мінфіном, Мін’юстом, Держінвестицій, Держпідприємництвом.
Термін виконання: липень 2008 року.
Очікувані результати: створення нормативно-правової бази для розбудови та функціонування оптових ринків сільськогосподарської продукції.
2.2 Забезпечити розробку та прийняття Державної цільової програми розвитку оптових ринків сільськогосподарської продукції.
Виконавці: Мінагрополітики, УААН разом з Мінекономіки, Мінфіном, Мін’юстом, Держінвестицій, Держпідприємництвом.
Термін виконання: серпень 2008 року.
Очікувані результати: створення сприятливих умов для розбудови та функціонування оптових ринків сільськогосподарської продукції через державну підтримку.
3. Створення умов для формування на кооперативних засадах системи заготівлі та збуту сільськогосподарської продукції, виробленої в особистих селянських, фермерських та інших господарствах, зокрема:
3.1 Забезпечити внесення змін до Закону України "Про сільськогосподарську кооперацію" (в частині врегулювання нормативно-правової бази щодо створення, функціонування, оподаткування, заснування Фонду підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів тощо).
Виконавці: Мінагрополітики, УААН разом з Мінекономіки, Мінфіном, Мін’юстом, Держінвестицій, Держпідприємництвом.
Термін виконання: вересень 2008 року.
Очікувані результати: створення сприятливих умов для розвитку та функціонування сільськогосподарської обслуговуючої кооперації (прискорення реєстрації, удосконалення умов діяльності та визначення обсягів і форм державної підтримки розвитку таких кооперативів) з метою скорочення маркетингового ланцюга збуту продукції, виробленої в особистих селянських, фермерських та інших господарствах.
Очікувані результати виконання:
В короткостроковому періоді - вдосконалення координації товарного біржового ринку, формування Державного продовольчого резерву в обсязі 1,2 млн. тонн, в тому числі за рахунок державних форвардних закупівель 150 тис. тонн, прискорення створення оптових ринків сільськогосподарської продукції, створення передумов для скорочення маркетингового ланцюга сільськогосподарської продукції. Розробити державну цільову програму розвитку оптових ринків сільськогосподарської продукції.
В середньостроковому періоді - запровадження ф’ючерсної торгівлі, збільшення обсягів біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією до 15 відсотків, будівництво оптових ринків сільськогосподарської продукції поблизу міст з населенням понад 1 мільйон жителів (5 одиниць) та 4 ринків в місцях найбільшого виробництва сільськогосподарської продукції, формування кооперативних каналів збуту сільськогосподарської продукції, виробленої в особистих, селянських, фермерських та інших господарствах, як основи створення сприятливого конкурентного середовища в сфері відносин розподілу, альтернативи посередницьким комерційним каналам.
В довгостроковому періоді - стабільно функціонуючий ринок товарів та деривативів, розбудова національної мережі оптових ринків сільськогосподарської продукції, створення на їх базі регіональних аграрно-маркетингових центрів, активізація заготівлі та збуту сільськогосподарської продукції переважно через кооперативні канали.
ІV. Створення сучасної селекційної бази аграрного виробництва.
З цією метою передбачається виконання наступних заходів:
1. Внесення змін до Закону України "Про насіння і садивний матеріал" щодо ліцензійних відрахувань власникам сортів за використання їх інтелектуальної власності.
Термін виконання: І квартал 2008 року.
Виконавці: Мінагрополітики разом з УААН, Мінфіном, Мінекономіки, Мінприроди.
Показники виконання: позитивно вплине на сортозаміну та сортопоновлення, збільшення виробництва сільськогосподарської продукції та підвищить рівень конкурентоспроможності сортів та гібридів вітчизняної селекції. Держава щорічно отримуватиме близько 1,4 млн. гривень податкових надходжень від виробників насіння і садивного матеріалу.
2. Проведення акредитації державної насіннєвої лабораторій в системі Міжнародної асоціації по контролю за якістю насіння (ISTA).
Термін виконання: IV квартал 2008 року.
Виконавці: Мінагрополітики разом з МЗС, Мінфіном, Мінекономіки, Мін’юстом.
Показники виконання: усунення перешкод для руху насіння між державами та надасть змогу вітчизняним виробникам інтегруватися до Європейської маркетингової сітки насіння на рівних умовах.
3. Збереження, раціональне використання племінних (генетичних) ресурсів в селекційному процесі – виробництво, придбання або реалізація (використання) для подальшого відтворення племінних (генетичних) ресурсів вітчизняного походження - тварин (велика рогата худоба, свині, вівці, кози, коні, птиця, риба, бджоли, шовкопряди, хутрові звірі), сперми, ембріонів, яйцеклітин, інкубаційних яєць.
Термін виконання: 2008 рік.
Обсяги та джерела фінансування: у 2008 році 125 млн. грн. за рахунок коштів Державного бюджету.
Виконавці: Мінагрополітики.
Показники виконання: підвищення продуктивності корів в племінних заводах та племінних репродукторах молочного напряму продуктивності на 70 кг, інших видів сільськогосподарських тварин – на 2 - 3%, збільшення чисельності поголів'я перспективних вітчизняних порід - на 8 – 10% щорічно, питомої ваги племінних чистопородних тварин в сільськогосподарських підприємствах на 2% та удосконалення існуючих і створення нових генотипів сільськогосподарських тварин.
4. Формування та функціонування єдиної системи селекції в тваринництві шляхом розроблення проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо племінної справи у тваринництві" та Закону України "Про охорону прав інтелектуальної власності на породи сільськогосподарських тварин"
Термін виконання: 2008 рік.
Обсяги та джерела фінансування: за рахунок коштів Державного бюджету.
Виконавці: Мінагрополітики та УААН.
Показники виконання: створення системи управління та контролю в сфері племінної справи у тваринництві, в тому числі Головної державної племінної
інспекції як самостійного структурного підрозділу Мінагрополітики, для забезпечення державного контролю за дотриманням законодавства про племінну справу у тваринництві та забезпечення функціонування єдиної системи селекції у тваринництві.
Очікувані результати виконання:
В короткостроковому періоді:
- відпрацювання необхідної законодавчої бази щодо проведення атестації суб’єктів господарювання на право виробництва та реалізації насіння і садивного матеріалу", Порядку ведення польової інспекції в Україні, надання дозволів на ввезення в Україну насіння і садивного матеріалу сортів (гібридів) рослин, не занесених до Реєстру сортів рослин України, придатних для поширення в Україні";
- усунення перешкод для виходу вітчизняних виробників на Європейський та світовий ринки насіння;
- збереження та забезпечення стабілізації чисельності поголів’я тварин у племінних господарствах, раціональне використання племінних (генетичних) ресурсів, підвищення їх продуктивності, розроблення нормативно-правової бази для створення вітчизняної системи оцінки племінних тварин та функціонування єдиної системи селекції в тваринництві.
У середньостроковому періоді:
- приведення нормативно-правової бази галузі насінництва до вимог Європейського Союзу;
- приєднання України до Схем сортової сертифікації насіння, що дасть можливість впровадження в Україні схем сортової сертифікації насіння на внутрішньому ринку дасть змогу підвищити сортову чистоту вітчизняного насіннєвого матеріалу, забезпечити підвищення врожайності основних сільськогосподарських культур на 20-30 відсотків та експортувати насіння української селекції на світові ринки;
- поліпшення генетичної якості тварин, підвищення їх продуктивності в господарствах громадського сектору, створення вітчизняної системи оцінки племінних ресурсів – формування мережі контролер-асистенської та експерт-бонітерської служб, комплектація та налагодження роботи лабораторій з оцінки якості продукції тваринного походження.
У довгостроковому періоді:
- створення сучасної селекційної бази насінництва;
- розвиток селекції і насінництва сільськогосподарських культур, у якій передбачити оновлення матеріально-технічної бази державних селекційних установ;
- створення нового покоління сортів і гібридів сільськогосподарських культур, які відповідають світовим стандартам, збільшення валових зборів сільськогосподарських культур та зростання експорту зерна і насіння;
- функціонування єдиної системи селекції у тваринництві, створення високопродуктивного поголів’я тварин в господарствах усіх форм власності, підвищення економічної ефективності та конкурентоспроможності галузі, продовження робіт із створення нових генотипів.
V. Політика щодо альтернативних видів палива.
З цією метою передбачається виконання таких заходів:
1. Підготовка нормативно-правових актів з питань регулювання виробництва та обігу біологічних видів палива, створення інших сприятливих умов щодо розширення використання біологічних видів палива.
Термін виконання : ІІ кв. 2008 року.
Виконавці: Мінагрополітики за участю Мінпаливенерго, НАЕР, Мінфіну, Мінекономіки.
Показники виконання: законодавче та нормативно-правове забезпечення виробництва та обігу біологічних видів палива.
2. Розробка стандартів на біопаливо.
Термін виконання: протягом 2008 року.
Обсяги та джерела фінансування: 0,3 млн. грн., кошти Державного бюджету.
Виконавці: Мінагрополітики.
Показники виконання: розробка національних стандартів на біопаливо з метою нормативно-правового забезпечення виробництва біопалива.
3. Створення умов для розвитку виробництва біопалив (біоетанолу, біогазу, біодизелю), інших відновлюваних джерел енергії та сировини.
Термін виконання: 2008 рік.
Обсяги та джерела фінансування: приватні інвестиції.
Виконавці: Мінагрополітики разом з Радою Міністрів АР Крим, облдержадміністраціями.
Показники виконання:
сприяння створенню нових підприємств агропромислового комплексу з виробництва біогазу і біодизелю та реконструкція спиртових заводів на виробництво біопалива, в тому числі через механізм компенсації довгострокових кредитів, залучених підприємствами АПК для розвитку виробництва біопалива та часткової компенсації вартості обладнання для технологічних ліній виробництва біопалива;
забезпечення гарантованого ринку збуту сільськогосподарської сировини підприємствам з виробництва біопалива;
удосконалення дотування виробників рослинної сировини для виробництва біопалива.
4. Проведення наукових досліджень щодо розвитку виробництва та споживання біопалива
Термін виконання: 2008 та подальші роки.
Обсяги та джерела фінансування: 1,5 млн. грн., кошти Державного бюджету.
Виконавці: Мінагрополітики.
Показники виконання: відпрацювання науково обґрунтованих економічних, технічних, екологічних розробок щодо забезпечення впровадження біопалив.
Очікувані результати виконання:
В короткостроковому періоді – визначення стратегії розвиту виробництва біопалива в Україні, підготовка нормативно-правових актів щодо створення умов для забезпечення виробництва біопалива, розвиток сировинної бази, в тому числі шляхом дотування вирощування продукції рослинництва, придатної для виробництва біопалива.
В середньостроковому періоді – надання державної підтримки щодо технічного переоснащення державних підприємств спиртової галузі на випуск біоетанолу; сприяння створенню нових виробництв та реконструкції діючих підприємств агропромислового комплексу з виробництва біогазу, біодизелю, біоетанолу, в тому числі через механізм компенсації довгострокових кредитів, залучених підприємствами агропромислового комплексу для розвитку виробництва біопалива та часткової компенсації вартості обладнання для технологічних ліній виробництва біопалива.
В довгостроковому періоді – покращення стану забезпечення сільгосптоваровиробників пальним; забезпечення гарантованого ринку збуту сільськогосподарської сировини, нарощування експортного потенціалу, зменшення залежності держави від імпорту енергоносіїв, покращення стану довкілля.
 
© 1997–2009 Міністерство аграрної політики України
01001, м.Київ, вул. Хрещатик, 24           


Усі права на матеріали, що знаходяться на даному сайті, охороняються відповідно до чинного законодавства України. При будь-якому використанні матеріалів сайта, гіперпосилання на www.minagro.gov.ua обов'язкове