This version of the page http://www.consumerinfo.org.ua/index.php?ID=7511 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-16. The original page over time could change.
Відкритість українських компаній. Результати дослідження споживчо-орієнтованих бізнесів.
Інформація - перша лінія захисту
українська / english
Споживчі новини
Форум


5 популярних статей

Где бесплатно слушать музыку в Интернете?

Четверка самых вредных продуктов питания

Крабовые палочки – вредны ли они?

Вся правда про найпопулярніші у світі сніданки для дітей

Хороший пуховик – недорогой пуховик


Головна : Новини

Відкритість українських компаній. Результати дослідження споживчо-орієнтованих бізнесів.

20.05.2008

20 травня, 2008 р. спільний проект ЄС та ПРООН «Спільнота споживачів та громадські об'єднання» під час прес-конференції в прес-центрі «Український час» презентував результати дослідження «Кращі світові бізнес практики, дружні до споживачів. Досвід українських компаній».

Метою дослідження було вивчення бізнес практик, орієнтованих на задоволення потреб споживачів. Об'єктом дослідження стали 9 00 українських та транснаціональних компаній, що працюють в Україні та реалізують товари або послуги кінцевим споживачам. Експерти на чолі з екс-президентом Світової Конфедерації Споживчих Організацій Консьюмерз Інтернешнл (Consumer International) паном Джуліаном Едвардсом планували вивчити наступні сектори українського споживчого ринку товарів та послуг:

  • банки, що обслуговують фізичних осіб;
  • оператори мобільного зв'язку;
  • страхові компанії;
  • супермаркети;
  • товаровиробники;
  • імпортери / авто-дилери; та
  • виробники харчової продукції

Польова стадія дослідження проводилася з листопада 2007 по лютий 2008 року шляхом телефонних контактів та заповнення електронних анкет, які містили питання щодо базової інформації про види послуг/товарів, що надаються компанією, систем реагування на скарги споживачів, спеціальні умови та програми лояльності та інші кроки, які робить виробник або надавач послуг назустріч споживачу задля підвищення споживчої лояльності та іміджу компанії. Загалом, було встановлено контакти з біля 900 представниками бізнес-компаній з відділів маркетингу та зв'язків з громадськістю.

На превеликий подив, 2 з 7 секторів вибули в процесі проведення дослідження через повну відсутність зворотного зв'язку. Це сектори операторів мобільного зв'язку та імпортерів / авто-дилерів.

«Найбільш потужним враженням, яке ми отримали в процесі дослідження, було небажання більшості компаній надавати взагалі будь-яку інформацію про свою діяльність», - коментує пан Джуліан Едвард с, Конс'юмерз Інтернешнл.

На думку експерта, відсутність зворотного зв'язку в даних секторах може бути обумовлена або загальною картельною домовленістю між гравцями ринку цих секторів послуг, або, що є більш вірогідним, відсутністю зацікавленості компаній в підвищенні якості своїх послуг та наданні можливості споживачу вибрати найбільш економічно оптимальний для себе варіант.

«На превеликий жаль, ми вимушені зробити висновок, що надто велика кількість бізнес-компаній в Україні, особливо в галузях телекомунікацій та імпорту та продажу авто, так само як і в інших бізнес-секторах, не вбачають необхідність в кращому інформуванні свого споживача про те, що він купляє, що він може очікувати від купівлі, та як співвідносяться товари та послуги різних виробників та постачальників. Це погана новина для українського споживача, яка не сприятиме підвищенню конкурентноздатності українських бізнесів» , - резюмує пан Едвардс.

Ця думка підтверджується невтішною статистикою, з більш ніж 9 00 компаній, яким було запропоновано взяти участь в дослідженні, лише 38 фактично надали необхідну інформацію. Загальний огляд компаній показав, що споживча орієнтованість бізнесу не є прерогативою великий компаній – профіль учасників дослідження варіювався від 2 точок роздрібного продажу продукції до 6000 відділень державної банківської установи.

Директор Інституту економічних досліджень пан Ігор Бурковський зазначає, що: «За умовами приєднання до СОТ, на український ринок прийдуть філії закордонних банків та страхових компаній, а це – конкуренція за клієнта, нові стандарти обслуговування. Розширення імпорту – це можливості для споживача знайти різноманітні товари за прийнятними цінами».

Проте є певна кількість українських компаній, які усвідомлюють необхідність вже сьогодні йти назустріч інтеграційним процесам, що відбуваються в економіці України. Ці компанії проявили відкритість своїх намірів не тільки постачати якісні товари та послуги українським споживачам, але й надавати інформацію про свою діяльність задля покращення інформаційного поля на споживчому ринку України (Додаток 1).

Продовжуючи тему нагальності споживчої орієнтації для бізнес-компаній, пані Клавдія Максименко наголошує, що: « Україна повинна бути готова прийняти нові ринкові правила разом з великою кількістю нових компаній та їх продуктів, які зайдуть на ринок вже найближчим часом. Відсутність орієнтації на споживача може надзвичайно негативно вплинути на конкурентоспроможність українських компаній зі вступом України до СОТ. Зокрема, європейський торговий простір вже звик до того, що голос споживача має потужний вплив на економічні процеси, та компанії, які до нього не прислухаються з часом не витримують конкуренції з компаніями для яких задоволеність споживачів є пріоритетом».

За подальшою інформацією, будь ласка, звертайтеся до Марії Савченко, за тел: (044) 253 67 05; 253 67 32, Факс: (044) 253 6679

- Презентацiя

Назва

Логотип

1

АВК

2

"Акваріус сістем менеджмент" ТОВ

3 

"Альфа-Банк" ЗАО

4

"Бучацький сирзавод" ЗАТ

 

5

"Видавництво Стодола" ТОВ

 

6

СП "Витмарк-Украина" ООО

7

"Гайсинський молокозавод" ТОВ

 

8

"Експрес-Банк" Акціонерний банк

9

"Єврокорм сучасна годівля" ТОВ

10

«Індустріальні та дистрибуційні системи» ЗАТ («ІДС»)

11

Торговий дім «ІСТА», ТОВ

12

Торговий Дім "Клуб Сиру"

13

"Компанія Май" ТОВ

14

"КРЕДОБАНК" ВАТ

15

"Куреневка" ООО

 

16

"ЛIСКОМ" ВАТ

 

17

"Молочный Дом" ООО

 

18

"Оболонь" ЗАТ

19

"Обухівський молокозавод" АТЗТ

 

20

«ОТП Банк» ЗАТ

21

"Ощадбанк" ВАТ

22

"ПроКредит Банк" ЗАТ

23

ПРОСТО-страхування

24

"Роменський завод продовольчих товарів" ТОВ

25

"Росинка" ВАТ КЗБН

26

"РоСт" ООО

 

27

"САВСЕРВІС-ЦЕНТР" ТОВ

 

28

„Страхова Група „ТАС” ЗАО

29

Страхова компанія "Статус"

30

"Торгова компанія "ІНТЕРМАРКЕТ" ТзОВ

31

Українська асоціація хутровиків

32

Укрсоцбанк

33

Страхова компанія "Універсальна"

34

Група компаній "Фокстрот"

35

"Cocа-Cola Beverages Ukraine Ltd."

36 

Ericsson Ukraine

37

Kraft Foods

38

VAB Банк

 


Попередня Снижение цены на проезд в метро могут отложить


 Назад у розділ  Обговорити на форумi 


Версія для друку
Пошук по сайту

Авторизація
запам'ятати мене на цьому комп'ютері
Забули свій пароль?

С шуткой по жизни...

- Вчера опять играл с компом в преферанс. Здорово играет, зараза! Уже на третий апгрейд себе зарабатывает!

Проект фінансується
Європейським Союзом

© 2007

Спільнота споживачів та громадські об'єднання
Спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй

Цей вебсайт створено в рамках виконання спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвиту ООН «Спільнота споживачів та громадські об’єднання». Думки, висновки чи рекомендації належать авторам та упорядникам цього вебсайтy і не обов’язково відображають погляди Європейської Комісії та/або ПРООН.
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, можливе без попереднього узгодження з Порталом Споживача, але посилання на джерело інформації обов'язкове (для електронних ЗМІ - на www.consumerinfo.org.ua).

Останнє оновлення: 15.01.2009