З Новим Роком і Різдвом Христовим!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

День «Дня»
в Луцьку
Приєднуйтесь

Звернення української інтелігенції
до російського народу
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№213, субота, 22 листопада 2008

   понеділок, 12 січня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
ІСТОРІЯ ТА «Я»
ПОШТА «Дня»

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Акція "Дня"

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
листопад 2008
Пн 
3
10
17
24
Вт 
4
11
18
25
Ср 
5
12
19
26
Чт 
6
13
20
27
Пт 
7
14
21
28
Сб
1
8
15
22
29
Нд
2
9
16
23
30
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Чим закінчиться газовий конфлікт?





результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 13.01.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 1031.3380
10 рублів Росії 2.4840
     
 
   
Російською
English
ЕКОНОМIКА
  версія для друку

Країні потрібні винахідники!

А винахідникам — країна...


  Сергій СОКОРЕНКО, спеціально для «Дня»


Питання енергоефективності є одним із ключових в запобіганні енергетичної кризи для усіх країн світу, і Україна тут не виняток. Чим швидше ми розпочнемо заходи по його вирішенню, тим менше негативних наслідків в майбутньому буде для народного господарства та економіки нашої країни...

Утім, для будь-якої справи потрібні спеціалісти-фанати, котрі на всі 100% віддаватимуться професії, часом навіть просто за ідею. Тож потрібно ростити не лише економних нащадків-користувачів благами цивілізації, а й енергоекономномислячих винахідників, які будуть спроможні пришвидшити прогрес в альтернативній енергетичній сфері.

На щастя, певні кроки на цьому шляху Україна вже робить, щоправда, не без помічі з-за кордону. Зокрема, рухатися в даному напрямку нам допомагає Організація Об’єднаних Націй. За словами координатора з питань енергетики та енергоефективності Програми розвитку ООН в Україні Олексія Пащенка, вже зараз проводиться відповідна робота в освітньому секторі України. Тут можна виділити такі позиції, як видання підручників для загальноосвітніх закладів та створення серверу навчальних взаємодій для забезпечення зв’язку з тими, хто несе знання, та тими, хто прагне їх отримати. Також ведеться розробка методики підручника для вчителів з викладання енергоефективності в навчальних закладах.

Ставка на підростаюче покоління не випадкова, адже Україна має багатий інтелектуальний потенціал — це молоді вчені, обдаровані учні та студенти, і саме від них в майбутньому залежатиме розвиток енергетики і України в цілому, відзначає Пащенко.

Так, доказом великого енергоефективного потенціалу українців є наукова діяльність студента Київського політехнічного інституту Максима Дмитренка. Ще зі школи його просте хобі переросло у плідну працю над ефективними винаходами. Вже розроблено багато пристроїв та обладнання, серед яких можна виділити дві нові конструкції з вітрової енергії. Це нові вітряні двигуни з вертикальною віссю. Автор ефективність їх роботи визначає наступними критеріями: в процесі роботи вітряка тепер може відбиратися значно більше енергії. Також серед розробок є нові моделі генераторів, що відрізняються від своїх аналогів малою вагою та простішою, а значить і дешевшою та надійнішою конструкцією. Колеги Максима теж не відстають — працюють над ще одним перспективним напрямком енергетики — енергією морських та річкових хвиль.

У цьому сенсі гарним орієнтиром для хлопців є Данія, що має найкращі показники використання ресурсів: за двадцять років збільшення внутрішнього валового продукту об’єми споживання енергії майже не змінились. Це свідчить про високу ефективність енергетичної галузі та продуктивну роботу в напрямку підвищення енергоефективності споживання.

За словами директора Малої академії наук учнівської молоді Оксена Лісового, піти шляхом тієї ж Данії Україні по силам, адже інтелектуальний ресурс молоді може компенсувати дефіцит ресурсів в майбутньому. Проте для цього треба працювати над удосконаленням умов для винахідників. А вони, зокрема, скаржаться на досі не відпрацьований метод впровадження проектів через недосконалість законів про інтелектуальну власність на винаходи, а також на відсутність матеріальних засобів для їхньої реалізації...

№213, субота, 22 листопада 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Телекомунікаційний сектор України більше непопулярний?
  • Велика «Ахілія»
  • Необхідна програма на заміщення природного газу!
  • Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English