З Новим Роком і Різдвом Христовим!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

День «Дня»
в Луцьку
Приєднуйтесь

Звернення української інтелігенції
до російського народу
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№213, субота, 22 листопада 2008

   понеділок, 12 січня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
ІСТОРІЯ ТА «Я»
ПОШТА «Дня»

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Акція "Дня"

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
листопад 2008
Пн 
3
10
17
24
Вт 
4
11
18
25
Ср 
5
12
19
26
Чт 
6
13
20
27
Пт 
7
14
21
28
Сб
1
8
15
22
29
Нд
2
9
16
23
30
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Чим закінчиться газовий конфлікт?





результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 13.01.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 1031.3380
10 рублів Росії 2.4840
     
 
   
Російською
English
ЕКОНОМIКА
  версія для друку

Велика «Ахілія»

Уряд схвалив створення вільної зони на острові Зміїний


  Наталія БІЛОУСОВА, «День»


ФОТО АНДРІЯ НЕСТЕРЕНКА

АКТИВІЗАЦІЯ РОБІТ ІЗ ОСВОЄННЯ ЗМІЇНОГО ПОКЛИКАНА ДОДАТИ УКРАЇНІ БАЛІВ У БОРОТЬБІ ЗА НЬОГО. ПЕРЕМОЖЕЦЬ ОТРИМАЄ НЕ ПРОСТО ОСТРІВ У МОРІ, А Й ШЕЛЬФ, БАГАТИЙ НА НАФТУ ТА ГАЗ

Це закріплено законопроектом «Про спеціальну (вільну) економічну зону «Ахілія» на острові Зміїний». Якщо парламент поставить під документом свою візу, то країна отримає можливість залучати великі інвестиції для освоєння острова. Експерти ж сумніваються у цьому до завершення розгляду судової справи про визначення приналежності острова Україні чи Румунії. Натомість появу законопроекту вони пояснюють бажанням української сторони набрати додаткових балів у цьому судовому спорі.

У офіційній урядовій інформації про вільну економічну зону «Ахілія» головною метою її створення названо «залучення інвестицій і ефективне їх використання для розвитку туристично-рекреаційної сфери, збереження і ефективного використання природних ресурсів, охорони, дослідження і збереження визначних пам’яток і об’єктів культурної спадщини, розвитку інфраструктури, активізації господарської діяльності, на острові Зміїний». За урядовими розрахунками, від створення «зони» за перші 10 років її існування країна отримає майже чотири мільйони євро інвестицій. Всього ж до центрального і місцевого бюджетів прогнозується надходження 17 мільйонів гривень.

Однак на шляху створення вільної зони існує суттєва перепона. Нагадаємо, що зараз у Міжнародному суді ООН в Гаазі розглядається справа про острів Зміїний. Позивач — Румунія, а відповідач — Україна. Суддям належить з’ясувати, у кого більше прав на острів, і на шельф довкола нього, який багатий на нафту.

«Через всі ці рішення проглядається намір України показати, що ця територія (острова. — Авт.) перебуває у активному вжитку. Там розбудовуються різні соціальні об’єкти, і не тільки. Таким чином Україна намагається опосередковано вплинути на вердикт міжнародного суду в Гаазі», — говорить співробітник Iнститут економiчних дослiджень та полiтичних консультацiй Євген Раздорожний.

На думку заступника директора з наукової роботи науково-технічного центру «Психея» Геннадія Рябцева, хоч який статус нададуть острову урядовці, але доки в Україні не буде на нього юридично закріплено права, доти всі інвестиції, спрямовані на розвиток острова, знаходитимуться у зоні ризику. А значить, в один прекрасний момент вони можуть просто зникнути. Тому, щоб не було собі дорожче, «спочатку потрібно вирішити всі юридичні проблеми».

Раніше сумніви у доцільності розвитку туризму на острові Зміїному висловлював і міністр транспорту й зв’язку Йосип Вінський. «У мене не так багато часу, щоб займатися розглядом різних «прожектів». Вінський не розуміє, навіщо на острів потрібно возити туристів і що вони там будуть робити. Мовляв, кому це потрібно, нехай організовує.

Такий підхід засмучує економіста Віктора Лисицького. «Острів належить Україні, й рано чи пізно румунам це доведуть, — говорить він. Питання в іншому: — У нас практично немає вільних економічних зон. І це погано. Досвід країн, які піднялися за останні 30—40 років (Туреччина, Китай) показує, що саме створення вільних економічних зон, спеціальних регуляторних просторів, детальних правил для різних видів економічної діяльності на певних територіях, як правило, дає позитивний результат». А у нас, відмічає експерт, все, що не можуть правильно зрозуміти та організувати, просто відкидають.

№213, субота, 22 листопада 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Телекомунікаційний сектор України більше непопулярний?
  • Необхідна програма на заміщення природного газу!
  • Країні потрібні винахідники!
  • Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English