З Новим Роком і Різдвом Христовим!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

День «Дня»
в Луцьку
Приєднуйтесь

Звернення української інтелігенції
до російського народу
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№213, субота, 22 листопада 2008

   понеділок, 12 січня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
ІСТОРІЯ ТА «Я»
ПОШТА «Дня»

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Акція "Дня"

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
листопад 2008
Пн 
3
10
17
24
Вт 
4
11
18
25
Ср 
5
12
19
26
Чт 
6
13
20
27
Пт 
7
14
21
28
Сб
1
8
15
22
29
Нд
2
9
16
23
30
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Чим закінчиться газовий конфлікт?





результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 13.01.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 1031.3380
10 рублів Росії 2.4840
     
 
   
Російською
English
ЕКОНОМIКА
  версія для друку

Телекомунікаційний сектор України більше непопулярний?

Зарубіжні інвестори по-різному дивляться на його перспективи...


  Олексій САВИЦЬКИЙ, «День»


ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

ОПТИМІСТИ ХОРОШУ ПЕРСПЕКТИВУ ДЛЯ РОЗВИТКУ РИНКУ ВБАЧАЮТЬ У РОЗВИТКУ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ, А САМЕ, ВИСОКОШВИДКІСНОГО ДОСТУПУ В ІНТЕРНЕТ. АДЖЕ ПОКИ УКРАЇНА ПОМІТНО ВІДСТАЄ В РОЗВИТКУ МОБІЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НОВОГО ЗРАЗКА...

Днями фонд Altimo спільно з фахівцями Кембріджського університету, Лондонської бізнес-школи і Російської економічної школи опублікував індекс інвестиційної привабливості телекомунікаційних ринків мобільного зв’язку 80 найбільших економік світу, який заснований на аналізі ринкових і макроекономічних статистичних показників ринку мобільного зв’язку.

Згідно з даними індексу, інвестиційна привабливість телекомунікаційних ринків країн з розвиненими економіками і країн, що розвиваються, орієнтованих на експорт сировини, зросла. Адже, незважаючи на глобальну економічну кризу, оператори мобільної індустрії продемонстрували непогані результати за підсумками перших трьох кварталів 2008 року: споживачі поки не переоцінювали свої витрати на мобільний зв’язок. Проте динаміка індексу свідчить, що інвестори почали знижувати оцінки інвестиційної привабливості мобільних ринків країн із слабкими економіками, дуже залежними від зовнішніх чинників. Навпаки, привабливість великих телекомунікаційних ринків розвинених економік «Старого світу» і країн, орієнтованих на експорт сировини, зросла.

Так, Індонезія, Філіппіни і В’єтнам увійшли до п’ятірки лідерів індексу завдяки інтенсивному зростанню рівня проникнення, відносно високої прибутковості мобільного зв’язку і великому населенню. Телекомунікаційні ринки цих країн мають значний потенціал зростання 2009—2011 років. Завдяки постійному платоспроможному попиту мобільні ринки Китаю та Індії залишаються серед 10 найбільш привабливих у світі.

У контексті уповільнення світової економіки зростає інвестиційна привабливість телекомунікаційних ринків і розвинених країн з великим населенням, фундаментально сильними економіками і незначними політичними ризиками, але і з меншою прибутковістю і більш високою конкуренцією. Це передусім такі країни, як США, Німеччина, Франція. Навпаки, економічно слабкі й несамостійні ринки країн Східної Європи міцно закріпилися серед аутсайдерів. Зокрема, Хорватія, Румунія, Естонія демонструють високу негативну динаміку індексу протягом останніх двох років.

Сильні економіки нафтовидобувних країн, що розвиваються, також забезпечують високий рівень витрат на мобільний зв’язок. Так, ринки мобільного зв’язку Латинської Америки посідають високі місця в рейтингу. Мексика і Венесуела — серед лідерів зростання рейтингу останніх двох років. Та ж тенденція підтверджується на прикладі Африки, де Алжир, Ангола, Нігерія демонструють вражаюче зростання в рейтингу індексу.

Інвестиційно привабливими залишаються і телекомунікаційні ринки країн Близького Сходу: Іран, Єгипет і Туреччина рік у рік зміцнюють свої позиції в рейтингу, і входять до десятки найбільш привабливих телекомунікаційних ринків.

А ось привабливість ризикованих інвестицій на таких невеликих або слаборозвинених ринках, як Шрі-Ланка, Бангладеш, Південна Корея, в більшості Африканських країн знижується в очікуванні скорочення витрат на мобільний зв’язок в найбідніших країнах під впливом кризи.

Але, мабуть, найбільш цікавим виявився результат країн СНД. Тут підтвердився статус одного з найбільш інвестиційно привабливих регіонів у сфері телекомунікацій. Але, проте, як уточнюється в індексі, «зростає розрив між багатими ринками з розвиненою і добре регульованою економікою (наприклад, Росія), і мобільними ринками слабких, дуже залежних від зовнішніх чинників економік, наприклад, України, рейтинг якої істотно знизився за останні півроку».

«Індекс наочно демонструє зростання інвестиційної привабливості низькоризикованих мобільних ринків розвинених і ресурсовидобувних економік в контексті глобальної економічної кризи. Ми очікуємо, що в найближчі місяці інвестори будуть ще більш консервативні у своїх оцінках, і лідерами з привабливості залишаться великі, передбачувані ринки, зокрема — великі ринки країн Азії, що розвиваються», — додає генеральний директор фонду Altimo Кирило Бабаєв.

Тобто, телекомунікаційний сектор України більше непопулярний і є гірким винятком серед країн СНД?

«Динаміка негативна... Слабкість фундаментальних показників Української економіки, високий рівень проникнення мобільного зв’язку і залежності економіки від зовнішніх ризиків примусили інвесторів переглянути оцінки привабливості телекомунікаційного сектору України. Індекс засвідчує відносно низьку інвестиційну привабливість. І в контексті світової економічної кризи ми не очікуємо, що в найближчий рік станеться перелом цього негативного тренда», — коментує це питання прес-служба фонду Altimo.

Але, на щастя, для іміджу українського телекомунікаційного ринку, не всі інвестори мають такий песимістичний настрій... Так, представництво Telenor в Україні прокоментувало «Дню», що їх прогнози щодо вітчизняного ринку загалом позитивні.

«Так, тут також помітна криза, але ми не вважаємо, що вона сильно позначиться на телекомунікаційному ринку. Ми також віримо, що цей ринок має великий потенціал для подальшого зростання. Звичайно ж, якщо ви обмежуєтеся простим аналізом і підраховуєте кількість абонентів мобільного зв’язку, то складно побачити можливості для зростання. Але потрібно враховувати, що рівень використання послуг мобільного зв’язку в Україні є одним з найнижчих в Європі, а тому залишається багато можливостей для зростання рівня користування мобільними послугами», — говорить голова представництва Telenor в Україні Тронд Мое.

У компанії також твердо переконані в майбутньому успіху нового покоління технологій в Україні, а саме, високошвидкісного доступу в інтернет. Проникнення широкосмугового доступу в інтернет у країні на сьогоднішній день становить всього 4%. «А ми віримо, що в Україні розвиток цього виду послуг відбуватиметься такими ж швидкими темпами, як і на інших схожих ринках», — запевняє Мое. За його словами, як це звичайно відбувається в телекомі, початкове зростання використання цієї послуги буде досить повільним, але коли проникнення високошвидкісного інтернету досягне критичної маси, зростання різко прискориться. У цьому прогнозі експерти Telenor технологічно нейтральні й віримо, що зростання використання широкосмугового доступу в інтернет відбуватиметься як за допомогою мобільних, так і фіксованих рішень.

№213, субота, 22 листопада 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Велика «Ахілія»
  • Необхідна програма на заміщення природного газу!
  • Країні потрібні винахідники!
  • Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English