З Новим Роком і Різдвом Христовим!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

День «Дня»
в Луцьку
Приєднуйтесь

Звернення української інтелігенції
до російського народу
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№213, субота, 22 листопада 2008

   понеділок, 12 січня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
ІСТОРІЯ ТА «Я»
ПОШТА «Дня»

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Акція "Дня"

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
листопад 2008
Пн 
3
10
17
24
Вт 
4
11
18
25
Ср 
5
12
19
26
Чт 
6
13
20
27
Пт 
7
14
21
28
Сб
1
8
15
22
29
Нд
2
9
16
23
30
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Чим закінчиться газовий конфлікт?





результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 13.01.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 1031.3380
10 рублів Росії 2.4840
     
 
   
Російською
English
ДЕНЬ УКРАЇНИ
  версія для друку

Керівники «Дніпрогазу» вийшли із СIЗО під заставу


  Вадим РИЖКОВ, «День»


Жовтневий райсуд Дніпропетровська випустив з-під варти трьох керівників компанії «Дніпрогаз», які опинилися на лаві підсудних у справі про вибух побутового газу в багатоквартирному будинку на вулиці Мандриковській, 127. Генерального директора Ігоря Іванкова, його першого заступника Максима Сорокіна та головного інженера Сергія Бачуріна затримали невдовзі після того як дощового ранку 13 жовтня 2007 року під руїнами житлового будинку загинули 23 людини, десятки отримали поранення, а півтори сотні сімей залишилися без даху над головою і свого майна. Відтоді керівники «Дніпрогазу», яких обвинувачують у службовій недбалості, вимушені були провести цілий рік у камерах дніпропетровського СІЗО. Незважаючи на те, що попереднє слідство з кримінальної справи було проведене обласною прокуратурою в стислі терміни, сам судовий процес триває вже дев’ятий місяць. Спочатку влада міста ніяк не могла визначитися з відповідною залою для проведення відкритого процесу. Потім у судовому засіданні почалося опитування п’яти сотень свідків і постраждалих, більшість із яких вимагають компенсації матеріального та морального збитку. У день, коли випустили з-під варти керівників «Дніпрогазу», суддя Сергій Пойда, представники обвинувачення та захисники сторін опитували голову експертної групи Володимира Кисельова. Судячи з його пояснень, які він під час перерви дав журналістам, передумовою трагічних подій стало різке похолодання. У багатьох квартирах і приватних будинках мешканці не лише почали активніше користуватися газом, але й спробували включити системи індивідуального опалювання, що набули останнім часом широкого поширення. Однак через розбір газу, тиск у системі знизився, і для того, щоб його підвищити, на житломасиві почали підкручувати вентилі. Як вважає В. Кисельов, нічого б страшного в цьому не було, якби автоматика газорозподільних пунктів працювала безвідмовно. Однак, як виявили експерти, обладнання на них часто відслужило подвійний термін, а обслуговування, незважаючи на регулярні записи в журналах, проводилося далеко не на належному рівні. Крім того, з метою економії приблизно на половину був скорочений штат технічного персоналу.

Захисники керівників «Дніпрогазу» в ході процесу намагаються поставити під сумнів компетентність самих експертів. Судячи з їхніх висловлювань, експертні висновки після аварії робилися поспіхом, а сама причина вибуху, що зруйнував житловий будинок, до кінця так і не з’ясована. Тим часом руїни під’їздів, де був епіцентр вибуху, а разом із ними й газові комунікації, давно вивезені на звалище — на їхньому місці на кошти власників «Дніпрогазу» в рекордні терміни побудована церква. Битися власникам компанії є за що. Буквально днями Господарський суд Дніпропетровської області, задовольнивши позов обласної прокуратури, зобов’язав ВАТ «Дніпрогаз» відшкодувати Кабміну України 96,6 млн. гривень, витрачені на ліквідацію наслідків аварії. Довівши в районному суді невинність керівників компанії, можна буде переглянути не лише подібні рішення.

Різко відреагували на звільнення з-під варти керівників «Дніпрогазу» постраждалі. «Моє ставлення до цього дуже негативне, — зауважила Дарина Костарьова, в якої під час вибуху загинули чоловік та дочка. — Бо наступним кроком може стати визнання підсудних невинними. Знаєте, є така стара приказка — хто в суд сам приходить, той сам і піде. До речі, одним із аргументів, який прозвучав у залі засідання, було те, що постраждалі припинили ходити на судові засідання. Це дійсно так, але люди не можуть цілий рік ходити замість роботи в суд. Крім того, постійне перебування в суді абсолютно нестерпне через психологічні причини. Ймовірно, на це розраховують ті, хто хоче уникнути відповідальності».

№213, субота, 22 листопада 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Косіора демонтували
  • Сімейна сага
  • Магічне значення рукавичок
  • Коротко / УКРАЇНА

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English