З Новим Роком і Різдвом Христовим!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

День «Дня»
в Луцьку
Приєднуйтесь

Звернення української інтелігенції
до російського народу
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№213, субота, 22 листопада 2008

   понеділок, 12 січня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
ІСТОРІЯ ТА «Я»
ПОШТА «Дня»

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Акція "Дня"

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
листопад 2008
Пн 
3
10
17
24
Вт 
4
11
18
25
Ср 
5
12
19
26
Чт 
6
13
20
27
Пт 
7
14
21
28
Сб
1
8
15
22
29
Нд
2
9
16
23
30
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Чим закінчиться газовий конфлікт?





результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 13.01.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 1031.3380
10 рублів Росії 2.4840
     
 
   
Російською
English
ДЕНЬ УКРАЇНИ
  версія для друку

Сімейна сага

Франківці відзначатимуть ювілей Нечуя-Левицького


  Тетяна ПОЛІЩУК, «День»


ФОТО МАРІЇ МАСИЧ

МАРУСЯ-КАЙДАШИХА (НАТАЛІЯ СУМСЬКА) — УСІМ СВЕКРУХАМ СВЕКРУХА

До 170-річчя з дня народження українського класика артисти Театру ім. І. Франка запросять глядачів на виставу «Кайдашева сім’я», яку покажуть 26 листопада. Цю постановку здійснили: режисер Петро Ільченко, сценограф Андрій Александрович-Дочевський і Людмила Нагорна (костюми), які допомогли відтворити на сцені антураж сільської родини Кайдашів. Знану ще із шкільних років повість, франківці зуміли не просто прочитати заново, а показати, як непросто складаються стосунки між близькими людьми, як спочатку невеличкі чвари, непорозуміння невісток зі свекрухою можуть вирости до фронтальних сімейних боїв. Актори грають так переконливо, створюючи таких колоритних персонажів, і здається, що родину Кайдашів і їхніх сусідів глядачі дуже добре знають (майстерно перевтілюються у свої ролі: Наталія Сумська, Володимир Коляда, Олександр Форманчук, Назар Задніпровський, Олена Медведєва і Анжеліка Савченко). Цікаво, щоб подивитися цю виставу приходить багато молоді, яка жваво реагує на побачене на сцені і не шкодують долоней, аплодуючи франківцям. А найбільшим компліментом артистам може слугувати фраза одного з глядачів: «Не хотів би я, щоб мою дружину вчила жити така Кайдашиха, яку зіграла Наталія Сумська. От свекруха — всім свекрухам свекруха! Всі артисти так класно грали, що я навіть забув, що це театр — так переживав за героїв»...

Сила класики в тому, що вона актуальна на всі часи. Здавалось би, повість «Кайдашева сім’я» написана письменником ще у далекому 1876 році, а історія, описана Іваном Семеновичем, немов про нас із вами. І байдуже, де ви живете: у селі чи місті, бо проблеми, хто у сім’ї голова, а хто шия; як правильно вибудовувати стосунки невістки і свекрухи або зятя і тещі; як поділити нажите добро між дорослими дітьми — обов’язково колись у вас теж виникнуть. Тож нехай приклад Кайдашів (Омелька, Марусі, Карпа, Лавріна, Мотрі й Мелашки) стане нам уроком, щоб не рубати по живому грушу і ніколи не ставати близьким людям запеклими ворогами.

ДОВIДКА «Дня»

Іван Семенович Левицький (літературні псевдоніми — І. Нечуй-Левицький, І. Нечуй тощо) народився 25 листопада 1838 р. в м. Стеблеві Київської губ. Канівського повіту (нині — Черкаська обл., Корсунь-Шевченківський район). Змалку цікавився звичаями і побутом селян, пізнавав скарби українського фольклору та поезії Шевченка, що згодом яскраво відбилося в його творчості.

Навчався Нечуй-Левицький в Богуславському училищі, потім у Київській семінарії та Київській духовній академії. Перед ним відкривалася духовна кар’єра, але юний магістр богослов’я рішуче від неї відмовився, пориваючи з сімейними традиціями. Він викладав російську мову, літературу, історію, географію, логіку в Полтавській семінарії, гімназіях Каліша, Седлеця та Кишинева. Коли письменник вийшов у відставку, то оселився в Києві і, ведучи досить замкнене життя, цілковито віддався літературній праці.

У 1870-ті роки художник створює класичні твори з народного життя: «Не можна бабі Парасці вдержатись на селі», «Благословіть бабі Палажці скоропостижно вмерти», «Микола Джеря», «Кайдашева сім’я», «Бурлачка». Перу Нечуя-Левицького належать комедії з міщанського побуту («На Кожум’яках» та «Голодному й опеньки м’ясо»), які містять цікаві характеристики типів торговців, дрібних чиновників, їх звичаїв, моралі й психології. Найбільш вдалою є перша п’єса, яка у переробці М. Старицького під назвою «За двома зайцями», набула більшої сценічності й досі живе в українському театрі.

Під час Першої світової війни Нечуй-Левицький бідував і навіть голодував. Коли Київ окупували кайзерівські війська, письменник тяжко захворів. Він потрапив до Дегтярівської богадільні (будинок для людей похилого віку), де й скінчив своє життя 2 квітня 1918 р. Похований Іван Семенович у Києві на Байковому цвинтарі.

№213, субота, 22 листопада 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Косіора демонтували
  • Магічне значення рукавичок
  • Керівники «Дніпрогазу» вийшли із СIЗО під заставу
  • Коротко / УКРАЇНА

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English