З Новим Роком і Різдвом Христовим!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

День «Дня»
в Луцьку
Приєднуйтесь

Звернення української інтелігенції
до російського народу
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№213, субота, 22 листопада 2008

   понеділок, 12 січня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
ІСТОРІЯ ТА «Я»
ПОШТА «Дня»

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Акція "Дня"

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
листопад 2008
Пн 
3
10
17
24
Вт 
4
11
18
25
Ср 
5
12
19
26
Чт 
6
13
20
27
Пт 
7
14
21
28
Сб
1
8
15
22
29
Нд
2
9
16
23
30
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Чим закінчиться газовий конфлікт?





результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 13.01.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 1031.3380
10 рублів Росії 2.4840
     
 
   
Російською
English
1-а ШПАЛЬТА
  версія для друку

Розсекречена пам’ять

Українські та польські науковці представили унікальні документи про Голодомор


  Інна ФІЛІПЕНКО, «День»


ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

УПОРЯДНИКИ ВИДАННЯ, СЕРЕД ЯКИХ І НАШ ПОСТІЙНИЙ АВТОР ПРОФЕСОР ЮРІЙ ШАПОВАЛ, ОТРИМАЛИ ВІД ПОВНОВАЖНОГО ПОСЛА ПОЛЬЩІ В УКРАЇНІ ЯЦЕКА КЛЮЧКОВСЬКОГО ЦІННІ НАГОРОДИ — ОФІЦЕРСЬКІ ХРЕСТИ ОРДЕНА ЗАСЛУГИ ПОЛЬСЬКОЇ РЕЧІ ПОСПОЛИТОЇ. «День» ВІТАЄ ВЧЕНИХ

Нові факти на підтвердження того, що голод був геноцидом проти українського народу, наводить збірник розсекречених Службою безпеки України документів «Голодомор в Україні 1932—1933 років», презентація якого відбулася вчора. До нього ввійшло 230 документів з Галузевого державного архіву СБУ, Центрального військового архіву в Варшаві, а також матеріали радянських органів безпеки, польської розвідки, дипломатів, поліції та адміністрації.

Готували видання українські та польські науковці протягом семи місяців. Це вже сьомий том спільного українського-польського проекту «Польща та Україна у 30—40-х роках ХХ століття. Невідомі документи з архівів спеціальних служб», який розпочався в 1996 році.

— Унікальність цього збірника насамперед у тому, що крім радянських документів про механізм реалізації злочину проти українського народу, тут опубліковані відомості польських служб, які описували у своїх листах та зверненнях до керівництва усе те, що бачили в Україні в роки Голодомору, — розповів начальник Галузевого державного архіву СБУ Володимир В’ятрович. — Також до збірника увійшли документи про роботу НКВС, служб безпеки тодішньої Польщі та інформація італійських, німецьких, французьких дипломатів до своїх служб. Усі вони в один голос заявляли про те, що український народ страждає від голоду, спричиненого радянською владою.

На 1200 сторінках видання чимало місця займають мемуари очевидців тих подій, а також документи про допомогу голодуючим регіонам від мешканців сучасної Західної України та Польщі. Про це йдеться у зверненнях українських організацій до своїх представників та населення, відповідних листівках та звітах органів безпеки. Наразі ці та інші матеріали опубліковані у збірнику двома мовами — українською та польською.

— Нині Україна та Польща знаходяться на тому етапі розвитку, коли треба говорити про нову історичну правду. Частково цю мету реалізує співпраця нашого інституту та Інституту національної пам’яті України, — розповів голова Інституту національної пам’яті Польщі Януш Куртик. — Але для того щоб розповісти світу про велику трагедію українського народу і показати, що голод — це уособлення більшовицької системи для України, потрібне грунтовне документальне підтвердження, чим і є наше спільне видання. Його англомовну версію ми будемо розповсюджувати у європейській спільноті, адже без правдивої інформації про цю сторінку історії неможливо будувати міжнародні відносини ХХІ століття.

Наразі до друку готуються ще два томи українсько-польського проекту — про репресії проти населення України та Польщі, що здійснювались радянською владою у 1937—1939 роках, та про діяльність ОУН та УПА на території сучасних південно-східних регіонів Польщі.

№213, субота, 22 листопада 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • «Той, хто перший ударив у дзвін...»
  • Початок нашого звільнення
  • Чи не найбільша гуманітарна катастрофа
  • Запали свічу
  • ЩОДЕННИК
  • ЦЕЙ ДЕНЬ В IСТОРIЇ

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English