З Новим Роком і Різдвом Христовим!

…Бережіть «одиницю»
Фоторепортаж

День «Дня»
в Луцьку
Приєднуйтесь

Звернення української інтелігенції
до російського народу
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№1, вівторок, 13 січня 2009

   понеділок, 12 січня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

Історія "Дня"
Нагороди "Дня"

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

Акція "Дня"

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
січeнь 2009
Пн 
5
12
19
26
Вт 
6
13
20
27
Ср 
7
14
21
28
Чт
1
8
15
22
29
Пт
2
9
16
23
30
Сб
3
10
17
24
31
Нд
4
11
18
25
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Чим закінчиться газовий конфлікт?





результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 13.01.09
100 доларів США 770.0000
100 євро 1031.3380
10 рублів Росії 2.4840
     
 
   
Російською
English
  версія для друку

Історія "Дня"


"День" - єдина газета не лише в Україні, а й у СНД, що виходить трьома мовами: українською, російською та англійською (тижневий дайджест The Day). Крім того, "День" - це концептуально нове явище в українській журналістиці, оскільки читачу щоденної газети пропонуються не тільки факти, а й їхні оцінки висококваліфікованими експертами, коментарі з різних поглядів, однак із чітко визначеною редакційною позицією.

Перший номер "Дня" вийшов друком 11 вересня 1996 року. До кінця 1996-го газета виходила лише українською мовою, а з січня 1997 року - й російською. У вересні того ж року по п'ятницях газета стала друкуватися на 24 сторінках. 25 січня наступного 1998 року побачив світ перший номер англомовного щотижневого дайджеста The Day. 30 листопада 2000 року вийшов ювілейний 1000-й номер газети "День".

Нині газета виходить українською та російською мовами п'ять разів на тиждень. Чотири рази - форматом А2 на восьми шпальтах, та по п'ятницях - форматом А3 на двадцяти чотирьох шпальтах із програмою телебачення. Щовівторка виходить англомовний дайджест - The Day на восьми шпальтах форматом А2.

Наклад газети "День" становить 62500 прим.

Наклад тижневика The Day - 7025 прим.

1 березня 2008 року розпочато друк українського варіанта газети "День" у друкарні "Високий Замок" (м. Львів). Завдяки цьому шанувальники газети у західному регіоні України будуть отримувати свіжий номер вчасно, а вартість одного примірника у роздрібній торгівлі зменшиться. Таким чином, видавець газети "День" ЗАТ "Українська прес-група", створює якнайкращі умови по розповсюдженню газети в Україні. Наступним кроком на шляху розвитку планується відкриття друку у східних регіонах України (м. Донецьк).

Центри друку газети "День":
• м. Київ -  комбінат "Преса України";
• м. Львів – друкарня Видавничого дому "Високий Замок".

 З весни 1999 року наша газета, перша в Україні, стала членом газетної асоциації «Синдикат». Проект «Синдикат» — міжнародна газетна асоціація, яка існує з 1994 року. На відміну від газетного синдикату в класичному розумінні цього слова, вона не складається із «центральної» газети з безліччю «дочок» у всьому світі, а об’єднує рівноправних партнерів, серед яких і такі «монстри» світової преси, як французькі «Le Figaro» і «Le Monde», австрійська «Der Standard», німецькі «Die Welt» і «Handelsblatt», британська «Guardian», італійська «Corriere della Sera» і набагато менш тиражні та відомі у світі, але завжди якісні та професійні газети.

Членство у «Синдикаті» — своєрідний «знак якості», свідоцтво відповідності рівня газети світовим тенденціям у подачі інформації, її причетності до глобального політико-аналітичного дискурсу. Саме завдяки «Синдикату» читачі «Дня» мають можливість одночасно з читачами 90 країн від Австрії й Аргентини до Швейцарії та Японії прочитати коментарі й аналітичні статті про світові події і тенденції, написані спеціально для Проекту видатними вченими і політиками. На сьогодняшній день в Україні лише дві газети входять в його склад.

На сьогодняшній день в Україні лише дві газети - "День" і "Зеркало недели" входять до складу «Синдикату».

У лютому 1997-го "День" одним із перших серед українських газет розмістив свій сайт в Інтернеті. Нині він - найвідвідуваніший серед сайтів українських періодичних видань. Характеристика нашої інтернет-аудиторії є такою. Середня кількість відвідувань україномовної, російськомовної версій та англомовного дайджеста - 1300 - 1500 на день (відповідно, на місяць 40300 - 46500 відвідувань). Найбільше звернень до нашого сайту надходить із:

США - 48%, України - 25,4%, Канади - 7%, Німеччини - 3%, Росії -2%, Польщі -2% Великої Британії - 2%, країн СНД, Балтії (в сумі) - 16,2%.

На відомому сайті www.inosmi.ru використано понад 550 статей, надрукованих в "Дні"

 "День" - єдина всеукраїнська газета, яка регулярно організовує міжнародні фотоконкурси, починаючи з 1999 р. Вони стали найпрестижнішими з тих, які проводяться в Україні щорічно. За  цей період надійшло понад 2000 фотографій від більш ніж 500 любителів та професіоналів, з яких 74 стали призерами. Кращі роботи, які надходили до журі за 5 років проведення Міжнародних фотоконкурсів газетою "День", увійшли до підсумкового фотоальбому, названого "День-2003".

Підсумки щорічного конкурсу підбиваються у вересні на святкуванні чергової річниці "Дня". На урочистості запрошуються представники політичної та ділової еліти України, дипкорпусу, провідних електронних та друкованих ЗМІ. Після цього виставка починає мандрувати містами України, де вона експонується в кращих виставкових залах. За цей час фотовиставки, сформовані з кращих робіт, які надходили на фотоконкурси "Дня", побували в 26 містах майже всіх областей України.

Однією з "візитівок" нашої газети є серія "Бібліотека газети "День" - збірки історичних нарисів про білі сторінки історії, які виходять під загальною редакцією головного редактора Лариси Івшиної. Перша книга "Україна Incognita" була презентована 2002 року на святкуванні 6-ї річниці нашої газети. Це історії життя яскравих особистостей - як всесвітньо визнаних, так і маловідомих, - чиї імена уславили Україну й нерозривно пов'язані з нею. Історія духовних звершень українців - будівничих нетлінних соборів, живописців, композиторів, воїнів, поетів... Історія тисячолітньої боротьби людей за свободу й гідне життя. Усе це увійшло до цього збірника статей про актуальні проблеми стародавньої, середньовічної, нової та новітньої історії України, опублікованих газетою "День" у 1997 ­ 2002 рр. під рубрикою "Україна Incognita" та на сторінці "Історія та Я". 

Друга книга з серії "Бібліотека газети "День", видана 2003 р., отримала назву "Дві Русі". Україна і Росія... Країни такі близькі одна одній (настільки, що й досі живе і "процвітає" міф про одну країну, один народ, одну спільну історію і, отже, логічно продовжуючи, спільну державу) - проте водночас такі різні! Чи все ми знаємо про їхнє минуле - "спільне" й не зовсім? Чи всі історичні міфи, стереотипи й просто забобони подолано у свідомості українців та росіян?

Серед авторів 68 статей цієї книги, присвяченої контраверсійним сторінкам російсько-українських відносин, багато знайомих імен, які постійно з'являються на сторінках газети - історики, філософи, філологи, культурологи, журналісти, краєзнавці: Юрій Шаповал, Ліна Костенко, Віктор Горобець, Сергій Кримський, Володимир Панченко,  Петро Кралюк...
Обидві книги 2004-го року перевидані російською мовою.

У вересні 2004 року вийшла друком третя книга з серії "Бібліотека газети "День" - "Війни і мир", українською та російською мовами. Модерний погляд істориків, філологів, філософів, письменників на процеси непростого порозуміння народів має допомогти читачам скласти більш виразне уявлення про історичну творчість українців і поляків.

Четверта книга з серії "Бібліотека газети "День", видана в серпні 2005 року - це "День і вічність Джеймса Мейса", надрукована українською та англійською. Книжка складається із трьох основних розділів: статті та колонки Джеймса Мейса і спогади про нього Катерини Ющенко, Станіслава Кульчицького, Юрія Шаповала, Володимира Панченка, Наталії Федущак, Євгена Сверстюка, Клари Гудзик, Юрія Щербака та інших.

Того ж року видана і п"ята книга - "Апокрифи Клари Гудзик". Проблеми духовності –– основна тематична спеціалізація Клари Гудзик. "Повернення нашої історії, включення української культури в широкий європейський контекст, –– зазначає у своїй передмові до книжки головний редактор „Дня” Лариса Івшина, –– та риса, яка зробила Клару Гудзик улюбленим автором не лише вітчизняних інтелектуалів. Усе написане нею об’єднує щира зацікавленість тим, що діється навколо. „А також бажання, мабуть, наївне, –– пише  Клара Пилипівна, –– зробити хоча б мікроскопічний внесок у Велику справу”.

Книга Лариси Івшиної "Мої університети", що вийшла в серпні 2006 року, стала шостою в серії "Бібліотека газети "День". Ця книжка може бути путівником, якоюсь мірою, навіть візитною карткою декількох університетів України. Всі теми, так чи інакше, мають суспільний чи громадський інтерес. У своїй сукупності вони творять віртуальний університет — спільноту людей, котрі знаходять спільну мову на теми, які є гідні їхньої уваги.

Альбом Анатолія Казанського, надрукований у вересні 2006 року - це сьома книга в серії "Бібліотека газети "День".

У 2007 році під загальною редакцією Лариси Івшиної вийшла книжка Станіслава Кульчицького "Почему он нас уничтожал?". У книзі друкуються статті з історії українського Голодомору, опубліковані в газеті «День»  2005 - 2007 років. Автор використав своєрідний жанр наукової публіцистики, щоб найбільш доказово викласти читачам підсумки 20-річної дослідницької роботи з цієї тематики. Аналіз досягнень вітчизняної і світової історіографії, документальних публікацій і архівних джерел здійснюється з погляду найбільш актуальної в наші дні проблеми: Голодомор як геноцид.

З початку 2004 року щономера (крім п'ятниці) виходить шпальта "Економіка", на якій друкуються статті провідних економічних журналістів та аналітиків, огляди ринків, новини діяльності провідних компаній, коментарі до законодавчих актів... Для людей, які приймають важливі економічні рішення, значний інтерес становить і тематика інших шпальт: оперативна інформація про події в Україні та світі, оперативні аналітичні матеріали з політики та економіки, новини столичного життя, соціальні проблеми... Цільова група нашого видання, до якої входять представники ділових кіл, постійно виявляє підвищену цікавість до публікацій у нашій газеті.

У газети сформувалося своє коло читачів: політики та державні діячі Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента, Київської міської адміністрації, бізнесмени, керівники підприємств, представники політичної та економічної еліти в регіонах - люди, які реально впливають на політику і бізнес у нашій країні. Крім того, керівники та співробітники великих українських і міжнародних компаній, банків, страхових, рекламних і туристичних фірм. Постійними передплатниками "Дня" та англомовного дайджесту The Day є усі акредитовані в Україні посольства та переважна частина представництв провідних іноземних компаній.

Успіх газети в цієї категорії читачів пояснюється її виваженим підходом до висвітлення складних проблем внутрішньо-  та зовнішньополітичних проблем. "День" перший серед українських ЗМІ створив спеціалізовану соціологічну службу, яка відіграла помітну роль при визначенні популярності політиків та політичних партій під час президентських та парламентських виборів. Фірмовий стиль "Дня" - миттєва політична та економічна аналітика, оперативність якої не позначається негативно на аргументованості та аналітичній глибині аналізу. Досягнуто це завдяки широкому колу висококваліфікованих експертів, формування якого продовжується всі роки існування газети. Це такі визнані фахівці у своїх галузях як Станіслав Кульчицький, Євген Головаха, Юрій Шаповал, Олександр Левада, Джеймс Мейс, Володимир Панченко, Вадим Карасьов, Андрій Єрмолаєв, Сергій Кримський, Микола Слюсаревський, Володимир Паніото...

За час роботи на ринку друкованих видань "День" став яскравим представником якісної преси і має стійкий високий рейтинг в Україні і за кордоном. Адже це щоденна всеукраїнська респектабельна газета  з глибокою аналітичною й об'єктивною інформацією про політичне та економічне життя України і світу. Видання неодноразово посідало призові місця на різноманітних конкурсах, зокрема визнано "Газетою року" загальнонаціональної програми "Людина року-97".

 
 
Російською
English