This version of the page http://www.letrodectus.te.ua/?p=839 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-02. The original page over time could change.
LetrOdectUS

10

Sep

Deir El-Bahri, Карнак, Люксор, Долина Царів (дубль ІI)

Під час відпустки ми як завжди з’їздили на декілька екскурсій. Цього разу, це були виснажливі повноденні екскурсії, що вимагали тривалого транспортування до місця призначення.

На екскурсію до Люксору (місто у верхньому Єгипті та східному березі Нілу) ми відправилися літаком із місцевого аеропорту у Шармі. Переліт на Dash 7 тривав всього годину. В план екскурсії входило відвідини 3 найбільш важливих храмів Люксору та долини царів із гробницями.

Екскурсія виявилася надзвичайно виснажливою (температурі повітря +45, а місцями і +48, мінімальна вологість). Навкруги лише сонце, спека і ні міліметру тіні. Запаси води обмежені, ціни на воду (та й будь-які інші більш-менш охолоджені напої) нереально фантастичні ($2-5 за пів літра).

Deir El-Bahri

Тим не менше, велич пам’яток архітектури вражає. Першим ми відвідали храм Хазепсут (Hatshepsut) також відомий як Deir El-Bahri. Видовбаний в скелі, він розташований на західному березі Нілу навпроти міста. Храм має три поверхи (тераси), кожен з них відповідав певному класу населення. Дві нижні тераси раніше були засаджені деревами.

На огляд храму було виділено трохи менше години, екскурсовод як завжди розповівши декілька фактів пустив нас ходити по храму самотушки.

Карнак

Наступним нас чекав Карнак - найбільший за прощею храм у Єгипті, що сполучений алеєю сфінксів із Люксором. Всі періоди єгипетської історії XVI—XI вв. до н.е. залишили тут сліди; кожен фараон намагався увіковічити тут своє ім’я. На території храму також розташоване священне озеро. На жаль, завдяки французькому археологу, який вирішив буквально помити храм водою із Нілу, храм виглядає наполовину зруйнованим.

Статуя скоробею. Обійдеш навколо 3 рази, доторкнешся і твоє бажання збудеться. Стандартна маячня. Тим не менше три рази обійшла

Сфінкси із головами баранів

Люксор

Останнім із храмів ми відвідали Люксор. Це руїни центрального храму Амона-Ра на правому березі Нілу. Храм богів Амона, Мут і Хонсу являє собою найбільш повне втілення архітектурних особливостей Нового Царства. Храм збудований Amenhotep III, який правив у 1390-1353 роках до нашої ери.

Алея сфінксів у склі окулярів

Долина Царів

Ще одним пунктом призначення (окрім всіляких магазинчиків, парфумерних лавок і тому подібного куди туристів силою затягують “відпочивати”) була Долина Царів - комплекс гробниць з похованням фараонів часів Нового царства. Гробниці вирубані в скелях та опускаються під землю. Стандартна схема гробниці - це вузький коридор (чи система коридорів) та кінцева кімната. “По дорозі” у кінцеву кімнату іноді присутні додаткові бічні кімнати.

Фотографувати гробниці із середини заборонено, тому фотографій із цієї частини екскурсії дуже мало.

Загалом екскурсія до Люксору варта тих грошей. На жаль із хорошими екскурсоводами у нас поки що туго, кожен намагається впарити товари у різноманітних магазинах, де наперед про все домовлено із власниками. А найгірше це те, що за 10 метрів - все можна купити як мінімум в два рази дешевше. Але вже нехай буде, хай впарюють, головне щоб розповідали нормально. Але і з цим у них погано. На National Geographic можна куди більше дізнатися.

Про Ізраєль якось іншим разом, цей запис вже і так мега довгий.

  • Павел Друзьяк Says:

    Дуже цікаво, чекаю продовження

  • letrodectus Says:

    продовження буде не скоро. фотографій дуже багато, я ще навіть всі не передивилася

  • Dyak Says:

    Були, бачили, памятаємо.

    Нарахунок скарабєя, нам казали 7 разів обійти по часовій, чув як інший екскурсовод, казав 4 рази проти часової. І саме головне шо то так смішно коли купа народу ходить кругом….

  • letrodectus Says:

    може і 7, може і 30 хто його зна були пару років тому в Чехії - так там теж щось треба було терти і бажання загадувати. Все це просто “завлікалочки” для туристів

  • Leen Says:

    А я завжди хотіла в Єгипет поїхати, а тепер передумала. Особиво мене вразила фраза про мін запаси води і 48 градусів тепла =)

  • letrodectus Says:

    не обов’язково їхати літом
    зимою або восени там набагато приємніше (в районі +28)

  • dv Says:

    letrodectus згоден краще за все це весна та осінь для Єгипту.

    П.С. дівчина гарненька на фотках )))))

  • The Lex Says:

    А турки планують заборонити швендяти своїми вулицями у такому “непристойному вигляді”…

  • letrodectus Says:

    і буде не Турція, а Емірати

  • Toss Says:

    Ухти, просто клас, хочу туди. Цікаво хто б не хотів (:

  • podarok Says:

    гм… а топлес?

  • Rostyslav Says:

    Фотографії класні. Проте мене зацікавила одна деталь. Коли я був в Египті (березень)людей на екскурсіях було дуже багато. Так хотілось зробити фото без “посторонніх”, та мало що з цього вийшло. Чи ти була сама по собі?

  • letrodectus Says:

    ми були в кінці серпня, початок вересня. людей було мало через неймовірну спеку

Останні записи

Будемо по трошки заробляти
Dec, 31

Підсумки та банероманія (на січень)
Dec, 29

Дякую!
Nov, 27

Останні коментарі

знімати легко, важче надівати :) але і цьому з досвідом навч...
jin

я собі білі куплю щоб було за пів кілометра видно)...
сейтон

хм... а як знімати?))...
сейтон