This version of the page http://www.letrodectus.te.ua/?p=669 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-02. The original page over time could change.
LetrOdectUS

1

Aug

Як запам’ятати все, що читаєш: 5 незамінних порад студенту

На вулиці літо, навчання вже давно закінчилося і, боюся, ця стаття буде не надто доречна. Але зрештою зовсім скоро у багатьох почнеться (silverok, vovanada, masterpiecer) чи продовжиться навчання в універах. Сподіваюся ви почерпнете корисні для навчання поради:

* це переклад статті How to Start Remembering Everything You Read із studenthacks.org.

1. Конспектуй прочитане

Записуючи прочитане своїми словами ти змушує розум аналізувати, синтезувати та оцінювати інформацію  набагато краще. Ти не просто пасивно читаєш, а спонукаєш мозок поєднувати ідеї та “перетравлювати” їх. Роби маленькі нотатки після кожного прочитаного параграфу, чи теми.

2. Говори про прочитане в голос.

Після 30 хвилин читання та занотовування зупинися та зроби перерву. Спробуй вголос процитувати щойно прочитаний матеріал. Уяви, що ти читаєш лекцію, і намагайся якнайчіткіше викласти матеріал.

3.Сперечайся із підручником

Суперечка із матеріалом, опублікованим у книжці це ще один чудовий шлях до запам’ятовування. Критично подумай про прочитане і постав під сумнів нові, не відомі моменти. Став знаки питання та підкреслюй ті частини, що викликають сумніви та додаткові запитання. Зашипи запитання у зошит. Ці питання можна використати на семінарі для зародження дискусії, або ж запитати викладача. Це однозначно покаже, що ти активно читаєш матеріал та зацікавлений предметом.

4. Пройди “уявний” тест

Після того, як ти закінчив вивчати розділ, напиши тестове запитання (в наших книжках такі запитання є після кожного розділу) та спробуй дати детальну відповідь на нього, як на іспиті.

5. Записуй на диктофон свої конспекти та слухай їх.

Це звучить трохи по дурному, але надиктувавши свої конспекти на плеєр їх можна слухати перед сном чи навіть у транспорті.

Ось так без надто великих зусиль можна запам’ятати цілу книжку та сміло йти здавати іспити . Успіхів!

  • lesko Says:

    пункт 6. Пиши шпаргалки! Справа не у списуванні, а під час написання завчаєш гарно матеріал, що неодноразово перевірено на досвіді. Відповідно написавши використовуєш знання (частково перекликається з 1 пунктом, хоча шпора скорш за все більш розширений конспект).

  • letrodectus Says:

    до речі надиктоване на плеєрі теж можна використати як шпору (випробувала і не раз - працює!) головне навушники підібрати маленькі та мати волосся довше за вуха

  • lesko Says:

    варіант з навушниками хороший, але це дискримінація лисих

  • SilverOK Says:

    Спасибо, будем пробивать. Особенно с диктофоном

  • Vovanada Says:

    дякую))) це ти сама перевіряла чи як?) просто інтересно)

    на рахунок шпаргалок із диктофоном, то добре, ще б добре мати норм моб і блутуз-вуха, то мені було б добре, бо волосся довге

    але взагалі планую вчитися, але різні філософії, психології мені в програмування якось не дуже потрібні, то їх можна і списати

    П.С. про вступ читай ще мою останню замітку

  • letrodectus Says:

    перевіряла сама в універі (першому) я взагалі дуже сумлінно вчилася. писала повно конспектів і т.д.
    а переказувати прочитане нас ще в школі навчили на англійській.
    тільки сперечатися ще не пробувала

  • Vovanada Says:

    аа)) а я щось і не побачив, що це переклад статті))

    сперечатися із книжкою якось ненормально)) ще з кимось, то можна, а так…

    ну що ж, коли прийде навчання, то може і буду користуватися цими порадами))) буде видно)

  • Ms. Brightside Says:

    Хм…завжди читала все вже по дорозі до універу, в маршрутці, незалежно від об’єму матеріалу:) Вдома - ніколи.

  • masterpiecer Says:

    Дякую Прийму до уваги

  • ZEOX Says:

    Ги =) Цікаво у вас тут (новачок у блогосфері)

  • LOG Says:

    5-й варіант допомагає - запамятовуєш мимоволі. а краще всього знати тільки ази і мати логічне мислення. Хоча є предмети не дуже логічні

  • chugylo Says:

    Використовувати карти розуму (по-англійськи Mind Maps). Не буду пояснювати що це таке, бо довго - хай Гугл все пояснить. У конспектах все записано лінійно, а людина думає асоціаціями - не лінійно. Через те й інформацію в конспекті, підручнику чи диктофонному записі важко знайти і сприйняти. Я, коли дописую у Вікіпедію, майже до кожної статті карту складаю.
    P.S. Є хороша програма - FreeMind.

  • letrodectus Says:

    Є ще схожа - MindMaps. Створюєш візуальні карти і запам’ятовуєш набагато легше, якщо маєш добру зорову пам’ять

  • Як покращити свою пам’ять: 8 порад студенту | LetrOdectUS Says:

    [...] з пункту 3. Чи намалювати Mind Map про яку згадував chugylo у попердньому записі. Використовуй всі свої відчуття, щоб уявити який [...]

  • Як встановити реалістичні цілі на навчальний рік | LetrOdectUS Says:

    [...] Закінчився перший місяць навчального року, у декого вже навіть розпочалася перша сесія. Саме тому я вирішила зробити переклад статті How to Set Realistic Goals this School Year, що була опублікована на блозі Student Hacks. Це вже третя стаття на цю тематику, попередні дві - Як покращити свою пам’ять: 8 порад студенту та Як запам’ятати все, що читаєш: 5 незамінних порад студе…. [...]

Останні записи

Будемо по трошки заробляти
Dec, 31

Підсумки та банероманія (на січень)
Dec, 29

Дякую!
Nov, 27

Останні коментарі

знімати легко, важче надівати :) але і цьому з досвідом навч...
jin

я собі білі куплю щоб було за пів кілометра видно)...
сейтон

хм... а як знімати?))...
сейтон