This version of the page http://www.apsu.org.ua/ua/news/resurs/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-29. The original page over time could change.
Законодавчє забезпечення інтеграції дослідницької і освітньої складових діяльності вищої школи України :: Академія педагогічних наук України
 
   Про Академію
   Президія
   Структура АПН
   Члени АПН
   Новини
   Наукова діяльність
   Рада з координації
   Докторантура, аспірантура
   Оголошення
   Інформаційні ресурси
 
 
 

   Тема  законодавчого забезпечення інтеграції дослідницької і освітньої складових діяльності вищої школи України була порушена на «круглому столі», що відбувся 27 травня 2008 року в Академії педагогічних наук України. В його роботі взяли участь: президент АПН України Василь Кремень, Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Володимир Полохало та його заступник Дмитро Табачник, члени Ради ректорів Київського регіону, академіки НАН і галузевих академій України.

Президент АПН України Василь Кремень зауважив , що нова редакція Закону України "Про вищу освіту" має першочергове значення в процесі адаптації системи української вищої школи до європейських стандартів
 у зв’язку з європейськими інтеграційними процесами та напрямками входження до Болонського процесу.

Виступаючи перед присутніми з доповіддю, віце-президент АПН України, директор Інституту вищої освіти Володимир  Луговий серед іншого назвав чинники, які сприяють інтеграції  вищої освіти і досліджень в Україні , а саме : більше, ніж 12, 5 тис. докторів і 72 тис. кандидатів наук зосереджені у вищій школі, 80 відсотків докторантів і аспірантів готується у внз, науково-педагогічні працівникі прирівняні до наукових. Серед чинників, що не є сприятливими, він виокремив такі:  невідповідність структурної організації вищої освіти стандартам МСКО (5 рівень) нормам Болонського процесу (3-й цикл), невизначеність статусу аспірантури і докторантури та відсутність у докторантурі навчання, недостатнє фінансування досліджень і розробок у вищій школі.

    Учасники заходу обговорювали  також різноманітні проблеми щодо адаптації українського законодавства в галузі освіти і науки в руслі Болонського процесу та Лісабонської стратегії. Зокрема, говорили про розвиток науково-дослідницького та інноваційно-творчого потенціалу вищої школи,  трициклову організацію вищої освіти, критерії якості освітньої та наукової діяльності у вищій школі, її автоматизацію та демократизацію, вдосконалення підготовки наукових та науково-педагогічних кадрів, оптимізацію фінансового забезпечення освітньої і наукової діяльності у вищій школі  тощо. Обговорення  цих актуальних питань під час ”круглого столу” є одним із найважливіших заходів, що передує  підготовці до комітетських слухань18 червня на тему "Удосконалення законодавчого забезпечення розвитку вищої освіти в Україні в контексті підготовки нової редакції Закону України "Про вищу освіту". Під час комітетських слухань передбачається  всебічне обговорення проекту нової редакції Закону України, розробленого Міністерством освіти і науки України.
          Голова Комітету  науки і освіти Володимир Полохало підкреслив, що ліквідувати негативні тенденції в галузі вищої освіти слід не змінюючи стару термінологію новою, а наповнюючи законодавство новим змістом. "Одна лише назва нічого не змінює" сказав він. 

               Інтеграційні процеси мають як великі переваги, так і ризики втрати національних культур і традицій. Банальне запозичення іншого досвіду, тільки погіршить ситуацію. Ми безперечно маємо враховувати кращий досвід, бути в контексті Болонського процесу, але при цьому не втратити свої власні здобутки - зауважили присутні.
    Учасники круглого столу зазначили, що  наголос слід поставити на підвищення значущості національної освіти шляхом її модернізації, а цього можна досягнути лише за наявності належної законодавчої бази. Тому рекомендації та правки щодо нової редакції Закону України "Про вищу освіту", які прозвучали на круглому столі,   будуть внесенні народними депутатами України.

Лілія Долганова, керівник прес-служби АПН України, фото Елеонори Золотарьової


© Академія педагогічних наук України, 2007
вул. Артема, 52-А,
Київ, 04053, Україна
тел./факс (044) 226-31-80