This version of the page http://www.apsu.org.ua/ua/news/8576888/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-29. The original page over time could change.
«ДИВОСВІТ» В МАЛІЙ БІЛОЗЕРЦІ :: Академія педагогічних наук України
 
   Про Академію
   Президія
   Структура АПН
   Члени АПН
   Новини
   Наукова діяльність
   Рада з координації
   Докторантура, аспірантура
   Оголошення
   Інформаційні ресурси
 
 
 

«ДИВОСВІТ» В МАЛІЙ БІЛОЗЕРЦІ

 

1-3 жовтня 2008 року  відбулася Міжнародна науково-практична конференція  «Професійно-мистецька школа в системі національної освіти». Її ініціаторами та організаторами виступали Міністерство освіти і науки України, Академія  педагогічних наук України, Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих АПН України, Інститут професійно-технічної освіти АПН України, Управління освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Малобілозерська обласна гімназія інтернатного типу «Дивосвіт». Конференція відбувалася на базі  обласної естетичної гімназії-інтернату «Дивосвіт», яка  знаходиться у селищі Мала Білозерка Василівського району Запорізької області і є експериментальним майданчиком відділу педагогічної естетики і етики  Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих (керівник проекту – докторант відділу педагогічної естетики і етики ІПООД АПН України, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник С.О. Соломаха).

«Дивосвіт» є учасником Міжнародного проекту «Асоційовані школи ЮНЕСКО» за напрямом «Інші країни та культури». Це навчальний заклад, що не тільки надає обдарованим дітям рідкісну спеціальність виробника художніх виробів з кераміки, відроджує традиції українського народного гончарства, а й  послідовно розвиває, духовно збагачує  дитячу особистість.  Автором і «мотором» перетворення сільської неповної середньої школи в інноваційний навчальний заклад є його директор, Заслужений працівник освіти України, Відмінник освіти України, вчитель-методист Я. М. Овсієнко.

Широка палітра напрямів роботи конференції дала можливість взяти в ній участь великій кількості науковців, практичних педагогів та психологів, митців, народних майстрів, навіть студентів педагогічних та мистецьких вузів. Свідченням зацікавлення  може слугувати й те, що  в збірнику матеріалів конференції вміщено понад сто  тез та статей. Принагідно  висловлюємо  велику вдячність видавництву «Зелена Буковина» та особисто А.Т. Квасецькому  за оперативність та високу поліграфічну якість видання.

Серед учасників та почесних гостей конференції були відповідальні працівники МОН України, директори та  провідні науковці Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих та Інституту професійно-технічної освіти АПН України, ректори мистецьких вищих та середніх спеціальних навчальних закладів, представники державної адміністрації, що свідчить про її високий рівень. Рушійною силою засідань, що скеровувала їх плин  в належне русло, стала заступник директора ІПООД АПН України, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член АПН України  Н.Г. Ничкало.

Під час виступів учасники  конференції ділилися думками щодо  розвитку професійної мистецької освіти та обговорювали шляхи її удосконалення.  Найбільш запам’яталися виступи головного спеціаліста департаменту загальної, середньої та дошкільної освіти МОН України О.В. Корнилової, завідувача відділу педагогічної естетики та етики ІПООД АПН України  О.М. Отич, доктора психологічних наук, професора В.В. Рибалки. Особливого акценту надали дискусії гості з Польщі, які познайомили зі своєю точкою зору на роль християнських цінностей  у творенні культури, естетичному та морально-духовному вихованні молоді.

Під час конференції науковий співробітник Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих, завідувач бібліотекою Л.Н. Штома познайомила присутніх з книжковими новинками. Багато гостей, що є авторами книг з питань мистецької та педагогічної освіти, культури та мистецтва поповнили  фонди методичної   літератури в гімназичній бібліотеці, подарувавши свої  твори. Особливим подарунком для викладачів гімназії стало те, що кожний з них особисто з рук автора отримав двотомник І.А. Зязюна «Педагогічна майстерність».

Треба відзначити, що в деяких моментах конференція суттєво відрізнялася від наших уявлень про суто академічний науковий захід. Іноді вона нагадувала велике мистецьке свято, овіяне високою духовністю. Наприклад, окрасою її став  майстер-клас директора Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих, доктора філософських наук, професора, дійсного члена АПН України  І.А. Зязюна, присвячений  питанням виховання педагогічної майстерності, особистості педагога. Мова йшла про високий артистизм, що має бути притаманний педагогу взагалі, а педагогу-митцю – в особливому ступені.

Іншою «родзинкою» стали   відкриті двері творчих  майстерень викладачів гімназії. Їх  уроки не тільки дали можливість обмінятися досвідом роботи, але й стали джерелом натхнення для багатьох викладачів-учасників конференції. Ще одним з найцікавіших заходів стали майстер-класи за участю заслуженого майстра України О.О. Вільчинського та скульптора, члена Національної спілки художників  О.С. Жолудя, на яких учасники конференції могли  не просто подивитися на процес виникнення глиняної іграшки або горщика, а й  спробувати зробити це власноруч.

Результатами конференції стали  плани ще більш  тісного методичного та практичного співробітництва між  Інститутом  педагогічної освіти і освіти дорослих, зокрема, відділом педагогічної естетики та етики, та гімназією «Дивосвіт». Планується видавати праці викладачів, що відображують методичні та практичні надбання колективу гімназії. В свою чергу, академічний інститут запропонував  допомогу в підвищенні рівня  викладачів гімназії. Конференцію було організовано  і проведено  на надзвичайно високому рівні, за що слід висловити особливу подяку гостинним хазяям -  Управлінню освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізькому  обласному інституту післядипломної педагогічної освіти, і, безперечно, всьому колективу Малобілозерської гімназії. Вони зробили все можливе, щоб ця  конференція пройшла успішно і залишилася для  її учасників приємним спогадом. 

                        

                                                         Відділ педагогічної естетики і етики

Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих АПН України


© Академія педагогічних наук України, 2007
вул. Артема, 52-А,
Київ, 04053, Україна
тел./факс (044) 226-31-80