This version of the page http://www.rainbow.gov.ua/news/596.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-06. The original page over time could change.
РНБОУ вважає недостатньою макроекономічну обґрунтованість проекту Державного бюджету на 2008 рік - Рада національної безпеки і оборони України
Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом
з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.
Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює
діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.
Головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України.
Конституція України. ст. 107.
Розширений пошук
24.09.2007
РНБОУ вважає недостатньою макроекономічну обґрунтованість проекту Державного бюджету на 2008 рік

За висновками експертів Апарату Ради національної безпеки і оборони України, проект Державного бюджету України на 2008 рік, представлений Урядом 20 вересня 2007 року, не відповідає рішенню РНБОУ від 4 вересня 2007 року "Про основні напрями фінансового забезпечення заходів щодо підвищення життєвого рівня населення у 2008 році", введеному в дію Указом Президента України від 12 вересня 2007 року N 849.

Рішенням Ради із зазначеного питання Кабінету Міністрів України, окрім іншого, доручено забезпечити макроекономічну стабільність та реальність Державного бюджету, зокрема шляхом визначення доходів Державного бюджету України на основі реальних прогнозних макропоказників економічного та соціального розвитку держави.

Саме ця вимога, на думку Апарату РНБОУ, проігнорована при підготовці проекту бюджету на 2008 рік. Наслідком цього є недооцінка потенціалу розвитку економіки і, відповідно, заниження доходів бюджету.

Так, у проекті Державного бюджету на 2007 рік Урядом було враховано обсяг ВВП 594,1 млрд. грн. Протягом 2007 року прогнозні показники економічного і соціального розвитку України переглядалися вже двічі, внаслідок чого прогноз обсягу ВВП на 2007 рік було збільшено спочатку до 636,6 млрд. грн., а пізніше до 679,5 млрд. грн. Таким чином, при затвердженні Державного бюджету на 2007 рік у доходній частині не було враховано близько 20 млрд. грн. Затвердженими змінами до Державного бюджету на 2007 рік додатково враховано вже 9,4 млрд. грн.

Також експертами зафіксовано, що динаміка змін темпу зростання номінального ВВП у поточному році дозволяє стверджувати, що обсяг ВВП на рівні 679,5 млн. грн. є також заниженим. Таке припущення ґрунтується на стабільності темпу зростання номінального ВВП (до відповідного періоду попереднього року) та маловірогідності уповільнення інфляційних процесів до кінця року.

За обґрунтованими очікуваннями, в будь-якому випадку номінальний ВВП 2007 року не буде нижче 700 млрд. грн. (в основу розрахунків проекту бюджету на 2007 рік покладено цифру 679,5 млрд. грн.).

Отже, запропонований методологічний підхід до оцінки динаміки номінального ВВП призвів до недооцінки його обсягу і на 2008 рік.

За словами заступника Секретаря РНБОУ Андрія Пишного: "Недооцінений обсяг потенційних доходів Державного бюджету на 2008 рік складає щонайменше від 15 до 20 млрд. грн. В умовах, коли поданий проект Державного бюджету передбачає граничний обсяг дефіциту на рівні 2,37%, що в свою чергу порушує іншу вимогу рішення РНБОУ, що обмежила цей показник двома відсотками, неврахування Урядом реального макроекономічної прогнозу видається нелогічним. Реалістичний підхід до прогнозування надасть відповідь на питання щодо джерел фінансування реалізації у 2008 році соціальних ініціатив, що зафіксовані в рішенні Ради національної безпеки і оборони України "Про основні напрями фінансового забезпечення заходів щодо підвищення життєвого рівня населення у 2008 році". Окремо слід наголосити на обов'язковості виконання рішень РНБОУ, що введені в дію Указами Президента України, та неприпустимість невиконання приписів Указу Президента України за рішенням РНБОУ від 4 вересня".


Офіційні документи
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1134/2008
Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 7 листопада 2008 року «Про стан виконання заходів, спрямованих на нормалізацію умов життєдіяльності населення в місцевостях, які були оголошені зонами надзвичайної екологічної ситуації»
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1127/2008
Про Міжвідомчу стратегічну групу з українсько-російських відносин
Інші
Інтерв’ю та коментарі
18.09.2008
Журнал „Огонек”: «Воевать с Россией — не политика для Украины»
06.07.2008
Стаття Секретаря РНБОУ Раїси Богатирьової у тижневику „Дзеркало тижня”: "Політика Уряду в освоєнні українського морського шельфу створює загрозу національній безпеці в енергетичній сфері”
Інші
Брифінги
11.02.2008
Р.Богатирьова: ''РНБО – політика консолідації''
Інші
Фотоальбом
Інші