This version of the page http://www.rainbow.gov.ua/news/661.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-05. The original page over time could change.
Заява Секретаря РНБОУ Р.Богатирьової щодо забезпечення особистої безпеки миротворців - Рада національної безпеки і оборони України
Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом
з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.
Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює
діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.
Головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України.
Конституція України. ст. 107.
Розширений пошук
21.03.2008
Заява Секретаря РНБОУ Р.Богатирьової щодо забезпечення особистої безпеки миротворців

Універсальною та суверенною основою політики України, засновниці Організації Об'єднаних Націй, є миротворення та консолідація зусиль із Європейським Союзом, США, Росією та іншими членами ООН по забезпеченню миру та спокою в регіонах існуючих конфліктів. Цю місію відповідально і професійно, згідно мандату ООН, несуть українці і в Косово.

Політичне керівництво України проводить зобов'язальну і прогнозовану політику, направлену на продовження та розширення миротворчої місії військових і міліцейських сил за рішеннями Ради Безпеки ООН для запобігання конфліктам, підтримання миру і безпеки, забезпечення реалізації населенням кризових регіонів прав та свобод.

Рада національної безпеки і оборони України завжди виходила з того, що Україна і надалі буде виконувати взяті на себе ще у 1999 році такі зобов'язання. Сучасний світ стабільно тримається переконання, що за ці роки наші миротворці зробили вагомий внесок у зміцнення миру та стабільності на Балканах і в Європі в цілому.

Особливо це проявилося 17 березня цього року в Косовській Митровиці. Наші миротворці - міліціонери не тільки не піддалися на очевидну провокацію, не застосували вогнепальної зброї проти місцевого населення, але й, навіть, під загрозою власному життю, продемонстрували особливу витримку, вірність мандату ООН і надзвичайну професійну честь і підготовку. Це є свідченням їх особливого гуманізму, високих моральних якостей і здатності до самопожертви задля миру і майбутнього тих жінок і дітей, цивільного населення, яких використовували проти наших миротворців.

Загинув старший лейтенант Ігор Кіналь, поранено 54 українських, польських та французьких миротворців. РНБОУ висловлює свої глибокі співчуття родині загиблого героя, а також сім'ям поранених українських, польських і французьких миротворців, які самовіддано виконували покладену на них місію.

Суспільство підтримує наших миротворців, і споріднено з ними. З почуттям гордості за мужність і силу духу, з біллю ми сприймаємо їх бойові рани та смерть їх товариша. Це надзвичайно важка ціна миру на Балканах. Але вона засвідчує зрілість і відповідальність української нації за майбутнє Європи та солідарність із європейськими народами у спільному плані розбудови нового, стабільного безконфліктного континенту. Це свідчить, що Україна по своїй місії, фактичній ролі у формуванні нової безпеки у Європі володіє не тільки європейською перспективою, але й є вагомою частиною життя Європейського Союзу.

На їх основі РНБО України прийняло сьогодні рішення по укріпленню позиції нашої миротворчої місії у Косово .            

Ми звертаємось до Секретаріату ООН щодо проведення ретельного та об'єктивного розслідування усіх аспектів планування, управління та здійснення операції з повернення під контроль ООН будівлі суду в Косовській Митровиці, у тому числі вжиття заходів щодо забезпечення особистої безпеки миротворців та організації їх взаємодії з підрозділами KFOR.

Нам рішуче потрібна позиція ООН і НАТО щодо більш тісної співпраці із державною владою в Україні по координації дій участі українських миротворчих контингентів та чіткого визначення їх правового статусу в поліцейських та бойових операціях.

Трагічні події у Косовській Митровиці не можуть, і не мають права вплинути на виконання своїх обов'язків Україною, як члена ООН, у справі підтримання миру та безпеки у світі.


Офіційні документи
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1134/2008
Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 7 листопада 2008 року «Про стан виконання заходів, спрямованих на нормалізацію умов життєдіяльності населення в місцевостях, які були оголошені зонами надзвичайної екологічної ситуації»
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1127/2008
Про Міжвідомчу стратегічну групу з українсько-російських відносин
Інші
Інтерв’ю та коментарі
18.09.2008
Журнал „Огонек”: «Воевать с Россией — не политика для Украины»
06.07.2008
Стаття Секретаря РНБОУ Раїси Богатирьової у тижневику „Дзеркало тижня”: "Політика Уряду в освоєнні українського морського шельфу створює загрозу національній безпеці в енергетичній сфері”
Інші
Брифінги
11.02.2008
Р.Богатирьова: ''РНБО – політика консолідації''
Інші
Фотоальбом
Інші