Тема «Дня»

Свічка
у вікні
Пам'ятаємо

Дні скорботи
Топ-net

Мій Голодомор
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№213, субота, 22 листопада 2008

   субота, 22 листопада 2008 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер

Сторінка головного редактора

Головні теми

Фотоконкурс "Дня"

X Ювілейний міжнародний фотоконкурс "День-2008"
Умови фотоконкурсу
Історія проекту
Відгуки відвідувачів
Переможці Х Ювілейного фотоконкурсу "День-2008"

Бібліотека "Дня"

Острозький клуб

Гості "Дня"

Фоторепортаж "Дня"

Віртуальний музей

ТОП-"net"

Україна і світ

Потрібна допомога

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
листопад 2008
Пн 
3
10
17
24
Вт 
4
11
18
25
Ср 
5
12
19
26
Чт 
6
13
20
27
Пт 
7
14
21
28
Сб
1
8
15
22
29
Нд
2
9
16
23
30
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Як ви вшановуєте день пам’яті жертв Голодомоу 1932-33 рр.?




результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 24.11.08
100 доларів США 617.1700
100 євро 777.7576
10 рублів Росії 2.2388
     
 
   
Російською
English
  версія для друку

Історія проекту


Закономірно, що щорічні газетні фотоконкурси в Україні започаткувало саме наше видання. Першопричиною стало, безумовно, ставлення головного редактора Лариси Івшиної до фотоілюстрацій на сторінках газети. Фотографія не повинна повторювати текст, вона має бути самостійним елементом, що відображає не тільки текст, а й підтекст і контекст події або явища. А вже разом текст і фотографія створюють "картину", що максимально повно відображає дійсність...

А щодо безпосередньо фотовиставок, то все почалося під час підготовки святкування другої річниці "Дня" 1998 р. Обмірковували, як це зробити. Вирішили прикрасити виставковий зал в Українському домі найкращими фотографіями, які друкувалися на сторінках газети. А також випустити їх каталог, який отримав назву "...І понад вік триває день". Цей крок був сприйнятий гостями і друзями "Дня" на ура. Після київської презентації проекту фотовиставка почала свій тріумфальний тур по Україні. Першими з нею ознайомилися львів'яни. Пізніше експозиція відвідала Суми, і так сподобалася цінителям якісного фото, що зробила повторне турне Київ-Львів-Суми і попрямувала далі на схід - до Луганська. Відтоді фотовиставки-"мандрівники" стали невід'ємною складовою наших фотоконкурсів.

Наступною ідеєю було організувати фотоконкурс, переможців якого нагородити на святкуванні чергової річниці "Дня". У січні 1999 р. на сторінках газети з'явилося оголошення про І Міжнародний фотоконкурс "У світлі дня...". Одразу було сказано, що участь у ньому можуть брати як професіонали, так і аматори. Головним спонсором виступила фірма "Кодак Україна". Першу премію - за роботу "Крок у бізнес" - здобув фотомайстер із Житомира Сергій Глабчук. Призи переможцям урочисто вручили у редакції "Дня".

2000 рік був останнім роком другого тисячоліття. Саме це і визначило назву ІІ Міжнародного фотоконкурсу: "Обличчя. Долі. День. Століття". Цього разу дещо змінили форму його проведення. Чотири слова, які увійшли до назви фотоконкурсу, стали одночасно найменуваннями чотирьох номінацій, у яких проводився конкурсний відбір робіт. Головний приз - професійну фотокамеру від "Промінвестбанку" - здобув фотограф-аматор із Вінниччини Олександр Свистунов за роботу "Льонька-політика".

Назва ІІІ Міжнародного фотоконкурсу, що проводився у 2001 р., говорить сама за себе - "День нового Тисячоліття". Головний приз - відеокамеру від фірми "Кодак Україна" - було присуджено Миколі Лазаренку ("День") за роботу "П'ятірка". Виставку презентували в Українському домі і найбільшим подарунком для нас стали відгуки школярів про неї. Але без своєї уваги експозицію не залишили і високі мужі.

Наступний, IV Міжнародний фотоконкурс, "Новий день. Світло і тіні" відрізнявся однією новацією. В 2002 р. номінації замінили темами: "Подія", "Наш сучасник", "Прихована камера", "Стиль "Дня". Це, по-перше, надавало авторам більшої творчої свободи, а по-друге - тема "Подія" давала змогу відзначити найпомітнішу подію, яка сталася протягом року. На превеликий жаль, нею виявилася трагедія на Скнилівському летовищі влітку 2002 р. Львівський фотожурналіст Євген Кравс за знімок "Остап Хміль. Скнилів" був відзначений Гран-прі - депозитним договором від банку "НРБ - Україна". Нагородження переможців відбулося в Українському домі. Гості, як завжди, залишилися задоволеними рівнем робіт. А пізніше фото "Дня" оцінила професіональний фотограф Грейс Кеннан Варнеке.

Коли фотоконкурс проводився вп'яте, головним суддею майстерності фотографів став глядач. Цього разу експозиція презентувалася в Будинку художника. Як завжди ми не розчарували своїх шанувальників. А головне, що ми встановили рекорд відвідуваності. Глядач у свою чергу вибрав кращу для народу фотографію.

З того часу фотоконкурси стали доброю традицією, супроводжуючою річниці нашої газети. І ось в цьому році ми проводимо Ювилейний Х фотоконкурс.

Фотоконкурс "Дня", на нашу думку, створює якісне конкурентне середовище, добрі стандарти для української фотожурналістики. Читайте "День", перемагайте у наших фотоконкурсах!

 
 
Російською
English