This version of the page http://www.autopilotnews.com/?SectionID=27 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-11-07. The original page over time could change.
Автопілот-Новини

ПОШУК ПО САЙТУ









Згідно WHO (Всесвітня Організація Здоров'я), більше 170 000 європейців гине у дорожніх пригодах щороку, а ще 5 мільйонів отримує травми. Очевидячки, покращення безпеки автомобілів лежить у основі підвищення рівня безпеки дорожньо-транспортного руху. Крім того, безпека стала дуже потужним фактором продажу нових машин. European New Car Assessment Program (Euro-NCAP), або Європейська Програма Оцінки Нових Автомобілів – це консорціум агенцій, серед яких Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e V (ADAC), Alliance Internationale de Tourisme (AIT), Bundesministerium fur Verkehr, Bau- und Wohnungswesen, Department for Transport, Local Government and the Regions (DTLR), Dutch Ministry of Transport, Public Works and Water Management, European Commission (EU), Fe'de'ration Internationale de l'Automobile (FIA), Generalitat de Catalunya, International Consumer Research and Testing, Ministe`re de l'Equipement та Swedish National Road Administration. Цей консорціум публікує результати тестів і у такий спосіб дає споживачеві точні відомості, що базуються на глибокому аналізі рівня безпеки конкретної моделі автомобіля під час лобового та бокового зіткнення.

З жовтня 1998 року, усі нові автомобілі, що було продано у Європейському Союзі мали відповідати новим стандартам тестів. Нові стандарти замінили старий тест на симетричний фронтальний удар, затверджений ще у 1974 році (лобовий удар в бетонний блок на швидкості 50 км на годину). Перший звіт Euro-NCAP опубліковано у лютому 1997 року.

 
Зсунутий лобовий удар

Під час зсунутого лобового удару (на відміну від симетричного), рухомий автомобіль з манекенами на місцях водія та пасажира врізаються на швидкості 64 км на годину у бар'єр, що деформується, для того щоб оцінити удари головою, грудьми та ногами, а також (на відміну від тестових протоколів 1974 року), щоб оцінити пошкодження автомобіля. Цей тест є відображенням типового лобового зіткнення двох автомобілів однакової ваги на швидкості 64 км на годину. Через те що тільки частина автомобіля зазнає удару, вплив на манекени менший, у порівнянні з симетричним лобовим, але через більш значні пошкодження автомобіля, набагато легше оцінювати травми, завдані водієві та пасажирам чужорідними предметами.



Кольорова схема оцінки удару
 Результат лобового зіткнення 80-100%
 Результат лобового зіткнення 60-79%
 Результат лобового зіткнення 40-59%
 Результат лобового зіткнення 20-39%
 Результат лобового зіткнення 0-19%

Під час тесту на зсунутий лобовий удар, тестовий автомобіль врізається не у монолітний блок, а у структуру, що деформується (алюмінієві листи), і за своїми властивостями дуже нагадує передню частину іншої машини. Інші машини не поводяться як монолітні об'єкти під час зіткнення: їхня передня частина "піддається", а отже у тестах використовують стільниковий алюмінієвий блок. Удар у 40% площину передньої частини автомобіля імітує зіткнення з іншим автомобілем аналогічної ваги та розміру. Лобове зіткнення автомобілів досі є найпоширенішим видом аварії і зазвичай у ньому страждає тільки частина машини. Тест на зсунутий лобовий удар завжди проводять з боку водія, оскільки саме він ризикує отримати травми від керма та педалей. Надзвичайно важливим є гарантувати, що передня частина машини спроектована для ефективного та реалістичного поглинання енергії. Автомобілеві набагато важче пройти такий тест, ніж той, де зіткнення з монолітним блоком відбувається по усій його ширині. Тест Euro-NCAP відбувається на швидкості 64 км на годину.
 
Боковий удар

Бокові удари стоять на другій сходинці в рейтингу причин загибелі водія та переднього пасажира - 33% усіх фатальних аварій. Приблизно 50% від цього показника є прямим наслідком травм голови. Тести Euro-NCAP демонструють переваги бокових подушок безпеки.


Бокові удари трапляються на дорогах не так часто, як лобові, але їх наслідки зазвичай набагато серйозніші. Під час тесту на боковий удар, у нерухомий автомобіль із манекенами на сидіннях водія та переднього пасажира, на швидкості 50 км на годину спрямовують візок (із структурою з алюмінієвих листів). Візок спрямовують точно у водія.
 
Захист пішохода

За ініціативою EEVS, Euro-NCAP почала реалізовувати тестову програму з оцінки захисту пішоходів на дорогах. Під час зіткнення, вони набагато уразливіші за тих, хто знаходиться всередині машини. Саме ця частина тестів Euro-NCAP є найскладнішою для усіх автомобілів і зіткнення імітують саме з огляду на найстрашніші за наслідками ситуації. Отже, манекеном дорослого та дитини стріляють у автомобіль і у такий спосіб імітують зіткнення на швидкості у 40 км на годину. Удар в голінь завдає бампер, у стегно – передня кромка капоту, а голова (дорослого та дитини) спрямована у капот. Тест на удар головою проводять у шести різних точках, а кінцівок – у трьох. Загальна кількість ударів – 18. Вимірювальний пристій всередині манекену вимірює жорсткість удару.


Досі жоден автомобіль не виконав усі норми захисту пішоходів. Тим не менше Euro-NCAP мотивує автовиробників робити для захисту пішоходів якомога більше.
 
Зірки

Перед публікацією першого результату тестів у 1997 році, Euro-NCAP вирішила скористатись ідеєю US NHTSA і використовувати зірки. На щастя, у European Enhanced Vehicle Safety Committee було розроблену нову систему оцінки на базі чотирьох категорій (Добре, Прийнятно, Посередньо і Погано).

Донедавна автомобіль міг отримати тільки 4 зірки. Тепер є додатковий тест на бокове зіткнення, який виробник може провести за власні кошти. Якщо автомобіль проходить цей тест, він отримує 5 зірок.

ПІДПИСКА НА РОЗСИЛКУ





Завантаження ...



Редакція Автопорталу:
Тимур Чілачава
webmaster@autopilotnews.com

Контактна інформація







Реклама на сайті


Створено в Студії Дмитра Бабича