This version of the page http://www.doba.cv.ua/index.php?all=49 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-10-24. The original page over time could change.
Громадсько політичний тижневик Доба
Про нас
Контакти
Пишіть нам

№42 (622), 23 жовтня 2008 року


СВОЄ МІСЦЕ

ГУНІТ КОР, ДІВЧИНА З ІНДІЇ,


ЯКА ПОЛЮБИЛА У ЧЕРНІВЦЯХ ВАРЕНИКИ І НАВЧИЛАСЯ РОЗМОВЛЯТИ УКРАЇНСЬКОЮ

До іноземних студентів, їх кількості, невластивих для краю мови, стилю, поведінки, кольору шкіри у традиційно толерантних Чернівцях уже звикли. За словами декана медичного факультету №2 Буковинського державного медуніверситету Володимира Глубоченка, нині у вузі навчається понад 350 юнаків та дівчат – вихідців з Тунісу, Марокко, Йорданії, Сомалі, Ефіопії, Пакистану, Індії тощо. Вражає тут інше, коли, приміром, заходить до магазину студент з Нігерії і майже чистою українською звертається до продавщиці: "Дайте, будь ласка, хліб". А у відповідь чує: "Вам какой – бєлий ілі чорний?"
докладніше...

ТЕМА ТИЖНЯ

WOZU?


АБО "ФАНТАЗІЇ ПРО РІЗНІ СОЮЗИ Й ПОЛІТИКУ БЕЗПЕКИ"

Європа стурбована "некерованістю" в Україні. Про це заявив державний міністр федерального міністерства закордонних справ ФРН Гернот Ерлер під час відеомосту Москва-Берлін "Кавказький конфлікт. Що далі? Геополітичні наслідки". "… Ми знову маємо справу з практично некерованістю України, де третій раз за два роки виникає питання нових виборів", – сказав держміністр, якого цитує УНІАН.
докладніше...

БЕЗ НП, ЯК БЕЗ РУК

ЗІГРІТИЙ ЗМЕРЗЛОГО НЕ РОЗУМІЄ?

Ситуацію з початком нового опалювального сезону на Буковині, що зазвичай стартував 15 жовтня, інакше як анекдотичною не назвеш. З традиційної безпорадності місцевих чиновників, нездатних розрулити ситуацію та раз і назавжди вирішити проблему наповнення батарей теплом, а не безглуздими поясненнями, чому комунальники неспроможні це зробити, справді можна було б лише добряче потішитися. Можна було б, якби не прикре відчуття дежа вю й вже зовсім недобре передчуття того, що виходу з цього замкненого кола радянської безгосподарності не буде ні у наступному, ні в тому, що прийде йому на зміну році.
докладніше...

СКАЗАНО — ЗРОБЛЕНО

"МЕНІ ЩЕ Й ДОСІ СНИТЬСЯ, ЩО ХАТА У ВОДІ"


У НОВОСЕЛИЦЬКОМУ РАЙОНІ ДЛЯ ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД ПОВЕНІ ЗБУДУВАЛИ ТРИ НОВІ БУДИНКИ

Таку масштабну, руйнівну цьогорічну повінь буковинці, як війну, пам'ятатимуть довго. Як і шок від того, що вода залишила їх без даху над головою. Опинившись на руїнах, які ще вчора були будинками, люди не вірили ні Президенту, ні депутатам, ні мерам, ні губернаторам, які запевняли, що не залишать їх наодинці з бідою – влада на місцях і в столиці вже не раз багато чого обіцяла людям, але слів не дотримувала.
докладніше...

ВІГ ВАМ

"ВИМОГИ ПЕРЕКЛАДУ – СПЕКУЛЯЦІЯ РОСІЙСЬКОЇ СТОРОНИ"

ЗАЯВИВ ПЕТРО ШЕГДА — ПРЕДСТАВНИК НАЦІОНАЛЬНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕЛЕБАЧЕННЯ ТА РАДІОМОВЛЕННЯ ЩОДО КОНФЛІКТУ З РОСІЙСЬКИМИ ТЕЛЕКАНАЛАМИ, ЯКІ ТРАНСЛЮЮТЬСЯ НА ВІТЧИЗНЯНИЙ КАБЕЛЬНИЙ ТЕЛЕЕФІР

За словами Петра Шегди, причина конфлікту в тому, що оператори кабельного телебачення, отримуючи ліцензію Національної ради з питань телебачення і радіомовлення знехтували пунктом, в якому йшлося про те, що програми країн, які не входять до Європейського союзу, повинні адаптовувати транслювання до вимог українського законодавства протягом трьох місяців.
докладніше...

ІМПРЕЗА

"ПОМАРАНЧА-SIZE" ПО-БУКОВИНО-АМЕРИКАНСЬКИ


ЮЛІЯ КОСІВЧУК ПРЕЗЕНТУВАЛА У ЧЕРНІВЦЯХ СВОЮ ДРУГУ ПОЕТИЧНУ ЗБІРКУ

Минулого четверга біля Будинку культури творчої молоді "Автограф" у Чернівцях була найбільша в області концентрація поетів та відвідувачів з гітарами за плечима. Тут поетеса з Чернівців, яка наразі живе в США і яку люди вже багато років знають-величають Юлею Косівчук (див. фото), представляла примхливому буковинському читачеві свій новий доробок – книгу "Помаранча-SIZE".
докладніше...

ГАРЯЧА ДОБА

У Чернівцях вже вдруге цього року підвищать тарифи на воду

З 1 грудня цього року послуги на водопостачання та водовідведення для населення становитимуть 5 гривень за 1 куб. Така ж вартість цих послуг встановлена для МКП "Чернівцітеплокомуненерго" та котелень інших підприємств, що забезпечують теплопостачання житлових будинків, а також двох комунальних лазень – "Нептун" та "Дельфін".
докладніше...

Ратуша оплатить заміри електромагнітного випромінювання у Чернівцях

Міськвиконком прийняв рішення перерахувати кошти для проведення замірів електромагнітного випромінювання фахівцями Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва із застосуванням спеціального приладу.
докладніше...

Виплату допомоги підприємцям "Калинки" майже завершено. З незгідними попрацюють податківці

До реєстру на виплату адресної допомоги відповідно до п'яти рішень міськвиконкому було внесено 2030 фізичних осіб підприємців, які здійснюють торговельну діяльність на ринках і зазнали збитків від стихії.
докладніше...

Кожен мешканець області за місяць проїдав 400 гривень

За даними вибіркового опитування домогосподарств Буковини щодо оцінки ними власного матеріального добробуту, яке проводилося в січні 2008 року, до бідних віднесли себе 63,4% домогосподарств області (по Україні – 59,2%). У сучасних дослідженнях одним з критеріїв визначення бідності є витрати населення на харчування: якщо питома вага витрат на харчування в сукупних витратах домогосподарства складає понад 60%, то таке господарство вважається бідним.
докладніше...

Режисер з Буковини змагається за 10000 доларів Міжнародного кінофестивалю "Молодість"

18 жовтня у Києві розпочався 38-ий Міжнародний кінофестиваль "Молодість", який триватиме до 26 жовтня. Конкурс фестивалю складається з трьох категорій – студентські роботи, короткометражні та повнометражні кінодебюти. Зокрема, у студентській номінації заявлено участь стрічок з Південної Кореї, Німеччини, Китаю, Хорватії, Великої Британії, Польщі, Бразилії, Швейцарії, Бельгії, Чехії, США, Аргентини, Франції, Росії, Казахстану.
докладніше...

Іноземці вклали в кожного з нас по 73 долари

Станом на 1 жовтня прямі іноземні інвестиції в Буковину здійснили нерезиденти із 45 країн світу, повідомляє головне управління статистики у Чернівецькій області. Найвагоміші внески капіталу в економіку краю зробили нерезиденти зі Швеції, Кіпру, Італії, Віргінських островів, Туреччини, Ізраїлю та Німеччини.
докладніше...

Сміття – переможець!

Днями з Києва надійшло ще одне приємне повідомлення: Глибоцька районна рада визнана переможцем Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.
докладніше...

Школа № 18 стане ліцеєм № 4

Чернівецьку загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №18 з 1 січня 2009 року буде реорганізовано у Чернівецький багатопрофільний ліцей №4. Таке рішення прийняв міськвиконком. Всіх працівників реорганізованої школи буде працевлаштовано відповідно до чинного законодавства.
докладніше...

У місті вирахували тарифи на утримання кожного будинку

З 1 грудня у Чернівцях вступають у дію нові розміри тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, які визначені для кожного будинку окремо.
докладніше...

А ми до вас, у вечірній час...

Робочі групи у складі працівників МКП "Чернівцітеплокомуненерго" та представників районних рад з 21 жовтня з 16.00 до десятої години вечора здійснюватимуть поквартирний обхід боржників за послуги теплопостачання. У під'їздах будинків буде вивішено перелік квартир споживачів, які мають борги за тепло.
докладніше...

Відкриття монумента румунським воїнам у Чернівцях відкладено

Візит до Чернівецької області вищих посадових осіб Румунії для участі в урочистостях з відкриття Почесної ділянки румунських героїв на Єврейському кладовищі у Чернівцях відкладено на невизначений термін. Під час зустрічі заступника голови ОДА Бориса Баглея і в. о. Генерального консула Румунії в Чернівцях Доріна Попеску, сторони не змогли узгодити дату та формат проведення церемонії.
докладніше...

Священики попросили Філарета повернути владиці Данилові старий титул

Під час перебування на Буковині Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета молоді священики Кіцманщини висловили Його Святості наболіле за багато років: зокрема, про принизливі маніпуляції над титулами владики Данила, про знущання з боку киян над його священиками, яких всіляко пригнічують, презирливо кличучи "данилівцями" як на філософсько-теологічному факультеті ЧНУ, так і в Патріархії, обмежують їх не тільки в праві на захист дисертацій, а навіть у праві переночувати в київських монастирях.
докладніше...

На Буковині народжуваність вперше перевищила смертність?

Протягом 2008 року в ряді регіонів зафіксовано перевищення народжуваності над смертністю. Якщо в попередні роки така тенденція фіксувалася здебільшого лише на Закарпатті, то, наприклад, протягом третього кварталу поточного року народжуваність перевищувала смертність у кількох регіонах: у Волинській – на 122%, Закарпатській – на 145%, Івано-Франківській – на 116%, Рівненській – на 124%, Чернівецькій областях – на 107%, м. Києві – на 127%, – повідомили в прес-службі Міністерства юстиції України.
докладніше...

Буковинці зможуть вчитися у середніх та вищих навчальних закладах Саскачевану (Канада)

Між головним управлінням освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації та Міністерствами освіти, вищої освіти, зайнятості та праці Саскачевану підписано меморандум щодо співробітництва в галузі науки і освіти.
докладніше...

В області подешевшали кури, але чомусь значно подорожчали їх яйця

За даними Держінспекції з контролю за цінами в Чернівецькій області, в другій декаді жовтня у магазинах знизилися ціни на кури на 5,8% та на крупу гречану на 2,5%.
докладніше...

Середній розмір хабара в краї складає 23 тисячі

Середній розмір одержаного в цьому році хабара на Буковині складає 23 тисячі гривень на одного хабарника. Як повідомили у секторі зв'язків з громадськістю УМВС України в Чернівецькій області, загальна сума даних і отриманих хабарів складає 320 тис. грн.
докладніше...

Тепла ще не дають, а тарифи уже підвищують

Незважаючи на те, що опалювальний сезон через борги за газ для мешканців Буковини ще не розпочався, тарифи на послуги теплопостачання обіцяють найближчим часом підвищити, – заявив на прес-конференції начальник управління ЖКГ ОДА Георгій Леонтій.
докладніше...

А У НАС...

У ЧЕРНІВЦЯХ З'ЯВИЛОСЯ БЕЗПЛАТНЕ ІНВАЛІДНЕ ТАКСІ

Чернівецький міський комунальний центр "Турбота" зробив доступними пасажирські перевезення для людей з обмеженою або відсутньою рухомою активністю та незрячих. Тепер потенційні користувачі першого та другого ступенів інвалідності матимуть змогу скористатися транспортними послугами безплатного інватаксі.
докладніше...

АКТУАЛЬНО!

ЗАХИСТ ВІД ДОЩУ ПО-ПРЕЗИДЕНТСЬКИ

Однією з особливостей осені є часті дощі. Тому парасоля за такої погоди стає не просто потрібною, а життєво необхідною. Ця зовсім звична річ має доволі давню історію. Придумали парасолю китайці десь зо три тисячі років тому. Тоді вона була не засобом захисту від непогоди, а уособлювала символ влади.
докладніше...

ГІРКО

ДИВНИЙ "ФЕНОМЕН" БУКОВИНСЬКОГО ФУТБОЛУ

17 жовтня чернівецька "Буковина" грала на виїзді в Миколаєві з однойменним клубом і, як то вже стало звичним останнім часом, з нічим повернулась в рідні стіни – знову поразка 1:3 і відставання від лідера на екваторі змагань становить 11 очок. Хоча ще донедавна ми писали про першолігові амбіції місцевої команди. Четверта поспіль поразка, команда – на 6 місці, а серед футбольних фанатів ходять чутки про постійні "здачі" командам суперникам і плачевне фінансове становище колективу.
докладніше...

ЗНАЙ НАШИХ!

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ "ЛІДЕР" – ВІН І В ЄВРОПІ ЛІДЕР

Знову нещодавно відзначилися на міжнародному рівні юні каратисти із чернівецького клубу "Лідер" (тренери Олександр Пікулін й Андрій Лазоренко). Так, наприклад, у Будапешті (Угорщина) на дитячому чемпіонаті світу з карате Budapest Open змагалися 1200 учасників з 22 країн світу. Почесні бронзові нагороди у віковій категорії 8-9 років здобули Родіон Ончуленко і Віктор Стефанюк.
докладніше...

ВИСОТА

БУКОВИНЦІ ДОЛУЧИЛИСЬ ДО НАГОРОД НАЦІОНАЛЬНОЇ ЗБІРНОЇ

Дві нагороди здобули українські лучники на кадетсько-юніорському чемпіонаті світу в Анталії (Туреччина). І до обох безпосередньо причетні вихованці чернівецької школи лучників. Учениця школи №27 Лідія Січенникова стала бронзовою призеркою у престижних особистих змаганнях.
докладніше...

© 1998-2007. Усі права застережено.
Інформація www.doba.cv.ua є інтелектуальною власністю редакції газети "Доба".
Передрук чи будь-яке інше поширення інформації www.doba.cv.ua – лише з посиланням на першоджерело.