This version of the page http://dialogs.org.ua/dialog.php?id=30 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-10-01. The original page over time could change.
ДИАЛОГ.ua / Яку Україну пропонують Україні чи Програми та реальні практики політичних партій України

цитата:
У знаменитого художника середньовіччя Босха є картина під назвою "Корабель дурнів". Враховуючи те, наскільки нерозумно ми витрачаємо колосальні резерви - інтелектуальні, технічні, природні - які Господь дарував українській нації, іноді мені здається, що Босх списав її з теперішніх українських реалій.
Михайло СИДОРЖЕВСЬКИЙ
rus ukr English version
Средний класс в Украине: мифы и реальность
Новое украинское Просвещение
„Внутрішня геополітика” України.
ТЕКУЩИЙ ДИАЛОГ

Яку Україну пропонують Україні чи Програми та реальні практики політичних партій України

Проведення у 2006 році виборів до парламенту на пропорційній основі, концентрує увагу суспільства та ЗМІ на діяльності політичних партій. Нажаль, виборча кампанія 2006 року є вкрай персоніфікованою. Виборці, як і під час президентських виборів, продовжують орієнтуватись не стільки на партії та їх програми, скільки на фотогенічність та ораторські якості політичних лідерів.

Водночас, політична монополія, яку авансом отримали політичні партії, спонукає нас поставити питання про громадський аудит політико-програмного забезпечення політичних сил, що претендують на входження до вищого законодавчого органу країни. Попри всю декларативність та кон'юнктурність політичних програм вони містять в собі багато цікавої фактичної, а інколи і концептуальної інформації. Відтак, ми пропонуємо Вам прийняти участь у обговоренні наступної теми „Яку Україну пропонують Україні?”.

Ми переконані, що в будь-якому випадку, аналіз, оцінка та узагальнення інтелектуального багажу представленого в передвиборчих програмах українських політичних партій є необхідним та корисним кроком для розвитку політичної свідомості, культури та демократії в Україні. Зокрема було б цікаво з'ясувати низку питань.

Оцінити стиль мислення, масштаб та рівень амбіцій політичних еліт. Визначити горизонт цілей та запропоновані образи майбутнього, які пропонують своїм виборцям політичні партії.

Визначити наскільки ідеологічно ангажованими є програми політичних партій. В рамках яких політико-ідеологічних парадигм (соціалізм, лібералізм, солідаризм, консерватизм та інші „ізми”.) продовжують жити та планувати свої стратегії партійно-політичні еліти України? Зі свого боку, для кращої орієнтації, ми запропонуємо вам огляди ідеологій, які панують нині в світі.

Президентські вибори 2004 року стали виборами цінностей та морально-етичних установок. Очевидно зміст передвиборчих програм дозволить дати відповідь на питання про те, чи готові політичні партії, хоча б на рівні політичних декларацій, зробити крок від „війни цінностей та стереотипів” до конкуренції ідей та програм політичної та економічної модернізації країни.

Ми пропонуємо оцінити „програмні документи” з точки зору їх креативності та наявності „проривних” ідей. Іншими словами, наскільки далекоглядними та глибокими є партійні оцінки, щодо стану та перспектив соціально-політичного розвитку України. Чи може претендувати хоча б одна з 45 програм, на статус політичного «хіта сезону» на виборах 2006 (незалежно від проходження партії в Парламент)?

Нарешті, варто оприлюднити оцінку ступеню популізму та рівень цинізму тих, хто сподівається отримати в березні 2006 року доступ до важелів влади та депутатську недоторканість. Зокрема, важливо показати український політичний ландшафт не лише у формі еклектичного набору оцінок, обіцянок та гасел, а й у вигляді реконструкції реальних політичних намірів, практик та пріоритетів провідних політичних сил?

Отже, шановні читачі, пропонуємо вам впритул подивитись на ті програми, що нам пропонують політичні партії, та зробити адекватний вибір нової української п'ятирічки.

Версия для печати
МНЕНИЯ ЭКСПЕРТОВ
Идеологические партии сегодня переживают кризис
Владимир Фесенко, Центр прикладных политических исследований «Пента»
Идеологические маркеры в определении политических симпатий избирателей сейчас не настолько важны, как лет 5-8 назад, а идеологические партии в целом переживают кризисный период. Мы наблюдаем постепенное угасание классического левого фланга и кризис классической национальной демократии.
Читать далее

„З цих парламентських виборів буде винесено якнайсерйозніші уроки”
Ярослав Матійчик, експерт Групи стратегічних та безпекових студій (Київ), співробітник Інституту проблем національної безпеки РНБО
Програмні настанови є кулінарними складовими українського політичного борщу, який буде зварено у “коаліційному казані”. А от наскільки ця “страва” сподобається самим “куховарам” і громадськості, дізнаємося тільки згодом.
Читать далее

«Коммунисты не будут в стороне от политического процесса»
Игорь Алексеев, народный депутат Украины, член фракции КПУ
Среди партий, присутствующих в нынешнем избирательном списке, реальных не более пяти. Остальные же являются всего лишь проектами, созданными под выборы, а их программы штампуются соответствующим образом.
Читать далее

Нинішні парламентські вибори є виборами довіри
Михайло Погребинський, директор Центру політичних досліджень та конфліктології
Роль передвиборчих програм у цій виборчій кампанії мінімальна. Існують важливі програмні настанови, про які люди знають не залежно від того, чи читали вони програми і чи слухали вони лідерів партій, або блоків. Наприклад, просте запитання „Ти за Захід, чи за Росію?” У цьому простому питанні міститься вкрай важлива програмна настанова, яка впливатиме на вибір абсолютної більшості нашого електорату.
Читать далее

„Цілісні концепції – „не формат” для передвиборчих програм”
Юрій Якименко, директор політико-правових програм Українського центру економічних та політичних досліджень ім..А.Разумкова
Перед партіями стоїть багато нових викликів, і вони мають знайти на них відповіді. Тому, ті з них, хто прагне довести свою життєздатність, будуть просто змушені виробляти стратегічні підходи у різних сферах політики.
Читать далее

„Нам варто очікувати політичної та економічної кризи”
Ігор Попов, голова правління Комітету виборців України
Напередодні виборів політики та партії активізувалися в презентації своїх ідей, але із усього потоку їхніх рефлексій не можна знайти чогось такого, щоби одночасно було новим, інноваційним і в той же час можливим для виконання.
Читать далее

Всевладдя партійної бюрократії загрожує нечуваною корупцією
Лесь Доній, політолог, кандидат в народні депутати від Соціалістичної партії
Становище здається просто безвихідним. Ми йдемо навіть не до дискредитації Верховної Ради, а до дискредитації ідеї парламентаризму взагалі. І найбільш винні в цьому, як не прикро, саме політичні партії. Навіщо тоді боротись за зміни, якщо те нове, що приходить, виявляється набагато цинічнішим та прогнилішим, ніж те, що було?
Читать далее

Наш блок іде в парламент щоби допомогти президентові виконати свої програмні обіцянки
Ігор Жданов, Перший заступник Голови Центрального виконавчого комітету Політичної партії “Народний Союз Наша Україна”
У нас є політична складова, яка чітко позиціонує наш блок у політичній системі координат як пропрезидентський, як силу, що об’єднує представників „помаранчевої команди”. Ми чітко розуміємо, що нашим основним опонентом на виборах є Партія регіонів і ті політичні сили, що прагнуть реваншу після президентських виборів 2004 року.
Читать далее

Будущее, которое предлагают нам партии – модернизированный кучмизм
Кость Бондаренко, политолог
Складывается такое впечатление, что руководство страны живет не в дне сегодняшнем и не мыслит стратегически. Партии также не предлагают ничего нового, большинство из них либо впадают в популизм, предлагая некие краткосрочные меры, либо занимаются прожектерством, сводя свою риторику к десятку лозунгов, которые совершенно не отвечают реалиям будущего
Читать далее

Наші партії формуються не за ідеологічним принципом
Сергій Телешун, доктор політичних наук, професор, президент фонду „Співдружність”
На сьогодні, більш-менш політично обізнані громадяни ідентифікують партії не за програмами, а за їхнім місцем у соціальній структурі суспільства та впливом на власність.
Читать далее

«В Украине растет запрос на политическое планирование»
Вадим Карасев, директор Института глобальных стратегий, второй номер в избирательном списке партии «Вече»
Партия «Вече» появилась не только потому, что существует потребность выражать интересы среднего класса, не только потому, что сейчас в обществе существует запрос на вхождение во власть нового поколения политиков, но и потому, что это соответствует потребностям Украины во влиянии общества и общественных организаций на политику и политические процессы.
Читать далее

Боротьба цінностей, а не ідеологій
Володимир Полохало, політолог, кандидат у народні депутати
Особливістю цієї виборчої кампанії є те, що її ключовим моментом є не ідеології, а цінності. Не так важливо, яку ідеологію сповідує партія – ліберальну, соціал-демократичну чи ще якусь. Зараз суспільство хотіло б орієнтуватися не на класичні ідеології, а на досяжні стратегії розвитку країни.
Читать далее

„Цей політикум вичерпав себе”
Костянтин Матвієнко, корпорація „Гардарика”
Інтелектуальний рівень партійних штабів та їхніх штатних аналітиків не достатньо високий для того, аби спробувати осягнути реальні, стратегічні проблеми, що стоять перед країною.
Читать далее

Настоящих партий у нас пока нет, но появиться они еще могут
Владимир Малинкович, политолог
У нас нет настоящих партий, поэтому какой смысл говорить об их базе? Она появится тогда, когда у партий появится шанс бороться за формирование правительства. Вот тогда партии могут говорить, что они реально могут сделать, находясь у власти и какую ответственность они за это могут нести
Читать далее

Явных глупостей в программах партий нет
Алексей Плотников, доктор экономических наук, профессор, заведующий отделом международных валютно-финансовых отношений Института мировой экономики и международных отношений НАН Украины
Нормальным является то, что ныне никто не пытается навязать Украине общество с «измами», это свидетельствует об определенной нормальности нашей страны, о том, что она интегрируется в общемировой процесс
Читать далее

„Партійна система не відповідає потребам сучасного українського соціуму”
Валерій Вакарюк, голова правління Фонду підтримки реформ
В Україні ведеться гра, між виборцями і політиками, коли останні прагнуть обдурити (розвести) перших, а ті у свою чергу прагнуть не бути обдуреними. На цьому, на жаль, і закінчується наша політика.
Читать далее

„У нашій країні лідер є концентрованим виразом ідеологічної суті партії”
Ігор Лосєв, кандидат філософських наук, доцент Національного університету „Києво-Могилянська академія”
В Україні існує поділ партій, якого нема в країнах традиційної демократії, цей поділ геополітичного характеру. В цьому сенсі мають рацію ті, хто каже, що у нас існує фактично дві партії – та, що за Україну як самостійну незалежну державу, і та, що проти, тобто українська і антиукраїнська партії.
Читать далее

«Программа оппонентов оранжевой команды показывает серьезность их намерений на взятие власти»
Виктория Подгорная, кандидат философских наук, исполнительный директор Центра социально-политического проектирования
Учитывая общую стратегию политического развития Украины, существует очень большой риск того, что у нас будут созданы политические олигархические сети, которые будут управлять страной посредством политических партий, финансируемых ими. Боюсь, что в этом состоит будущее Украины.
Читать далее

Восени нас можуть чекати нові зміни до Конституції
Анатолій Ткачук, радник Президента
Якщо протягом місяця не буде створена більшість в парламенті, то восени люди вже будуть готові до прийняття нової редакції змін до Конституції з посиленими повноваженнями президента.
Читать далее

Реалістичне розв’язання проблем у більшості програм замінено обіцянками
Максим Стріха, доктор фізико-математичних наук, керівник наукових програм Інституту відкритої політики
В Україні ніхто ще не мав сміливості чесно звернутися до людей і сказати: добробут можливий лише після складного й болючого трансформаційного періоду. Сьогодні слід скерувати обмежені ресурси не на проїдання, а на розвиток, який єдиний і може стати джерелом очікуваних благ.
Читать далее

ДРУГИЕ ДИАЛОГИ
Украина: нация для государства или государство для нации?
„Социальный капитал” и проблемы формирования гражданского общества в Украине
«Социальные мифологемы массового сознания и политическое мифотворчество»
Гражданин и власть: патерналистские и авторитарные настроения в Украине.
В зеркале украинского культурного продукта
Есть ли «свет» в конце регионального «туннеля» или кого интересуют проблемы местного самоуправления?
Национальная идея: от украинской мечты к новой парадигме развития
Досрочные выборы: политическое представление к завершению сезона
Кризис ценностей: что такое хорошо, и что такое плохо?
Реформы в экономике Украины: причины, следствия, перспективы
Информационное пространство – кривое зеркало Украинской действительности
Постсоветское поколение – здравствуй! (или некоторые подробности из жизни молодежи)
Проект Україна: українська самосвідомість і етнонаціональні трансформації
„Південний вектор” євроінтеграційної стратегії України
Феноменологія української корупції та її специфічні риси
Українській Конституції 10 років: від «однієї з найкращих в Європі» до правового хаосу
Украина в геополитических играх 2006-2025 гг. или Очередное обновление внешней политики
Парламентський злам: проблеми взаємодії владних гілок
Майдан, рік по тому
Вызовы или стимулы глобализации?
Демографический кризис или последний украинец
Адміністративно-територіальна реформа – тест на ефективність нової влади
Ролевые игры: социодрама Украина – ЕС
Славянские миры: цивилизационный выбор
Повестка дня будущего президента
Новое украинское Просвещение
„Внутрішня геополітика” України.
Чи готова Україна „мислити глобально, діяти локально”?
Демократия по-украински
Какая Россия нужна Украине?
Українська національна еліта – становлення чи занепад?
Середній клас в Україні : майбутнє народжується сьогодні
Україна шукає свою ідентичність
Камо грядеши, Украина?


Проект реализуется в рамках благотворительной программы "Культура и образование" ВБФ "Поступ"
Идея и интеллектуальная поддержка проекта осуществляется Центром социальных исследований "София"
Высказанные в статьях и интервью мнения являются авторскими