This version of the page http://novynar.com.ua/business/12174 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-29. The original page over time could change.
Новинар » Бізнес » Українці в регіонах одержують удвічі менше, ніж кияни
bigmir)net  Пошта   Шукай:      
Бізнес

Українці в регіонах одержують удвічі менше, ніж кияни
2 лист, 12:53

ukranews
Київська, Донецька і Дніпропетровська області лідирують серед регіонів України за рівнем заробітних плат.

З початку 2007 року середня заробітна плата українців зросла на 36% і становила за підсумками вересня 1,42 тис. гривень на місяць. У Києві платять традиційно більше - у середньому три долари за годину. Середня зарплата в столиці - 2400 гривень на місяць. У квітні платили на 400 гривень менше, пише газета Дело.

У сусідній Польщі київський рівень оплати праці вважається мінімально дозволеним законом. А в країнах Європейського Союзу цей показник більш ніж у п'ять разів вищий.

У регіонах України рівень зарплат, згідно даним Держкомстатистики, залишається як і раніше неоднорідним. Найменше одержують працівники Тернопільської, а також Херсонської, Чернігівської, Волинської і Вінницької областей. Найбільші зарплати в столиці й в індустріальних східних областях.

Лідерами в оплаті праці є Донецька, Дніпропетровська і Запорізька області. Тут нормальною вважається місячна зарплата в 1600 гривень. Більше всього заробляють у металургії, видобутку вугілля і залізної руди. Зарплати в цих галузях порівнянні із середніми у Києві та коливаються від 2000 до 2300 гривень за місяць. А от машинобудівникам платять менше - 1600 гривень, і за рік зарплати в цій галузі зросли на 25%, у той час як у цілому в країні - на 36%. При цьому керівники підприємств скаржаться на дефіцит робітників.

При цьому видання зазначає, що незважаючи на те, що ріст зарплат в Україні номінально перевищує інфляцію і продовжується третій рік підряд, у країні не вистачає кваліфікованих робітників. Причина — відтік фахівців у сусідні країни, де зарплати більші.

Як повідомлялося, на думку експертів, бідні верстви населення країни витрачають на їжу 60% свого заробітку.

Відповідно до європейських норм, забезпеченими можна вважати громадян, що витрачають на продукти менше 20% свого місячного бюджету. А якщо європеєць витрачає на їжу більш 30% доходів, це вже говорить про його матеріальну неспроможність.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь пояснює, що фактично витрати українців на продукти харчування нижчі заявлених Держкомстатом 53%. "Згідно з остаточними даними ВВП України за 2005 рік (за 2006 рік даних поки немає. - ред.), витрати споживачів на продукти харчування становлять у середньому 39%", - говорить фахівець. Тільки в серпні 2007 року номінальні доходи громадян зросли на 30% щодо серпня минулого року, і виходить, зараз на продукти харчування йде ще менша частка доходів населення - близько 35-37%.

За даними ООН, у 2006 році 28% українців жили за національною позначкою бідності, за перший квартал 2007-го цей показник знизився усього на 0,2% пункту в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Нагадаємо, що  інфляція у вересні становила 2,2%, що є рекордним значенням за останні сім років.

За матеріалами Дело

Версія для друку   Відправити другу   Лист редактору  
Коментарів (0)
Додайте свій коментар
Залишилось 1000 символів
Змінити зображення
Якщо Ви не бачите зображення з контрольними символами, це означає, що у вашому браузері відключено підтримку графіки. Включіть її та перезавантажте сторінку.

Статті по темі

  • Інфляція загрожує Україні катастрофою  Коментарі (1)
  • Україна планує до кінця року позичити ще грошей  Коментарі (2)
  • Українці половину прибутків витрачають на їжу  Коментарі (2)

Останні новини

  • Новий прем'єр Японії вимагає ухвалити антикризовий пакет   16:47 Коментарі (0)
  • У МЗС втратили надію на порятунок моряків із затонулого суховантажу   16:30 Коментарі (0)
  • Голлівудські зірки хочуть створити в Ялті центр театральної культури   16:26 Коментарі (0)
  • Літаку із прем'єром Франції загрожувало лобове зіткнення в повітрі   16:23 Коментарі (0)   
  • Cіtіgroup купить банківські операції Wachovіa   16:21 Коментарі (1)

Популярні статті

  • Тимошенко залишиться вірною українській мові  20:03 Коментарі (20)
  • Точка зору: Дорогою невдах  09:50 Коментарі (17)
  • У Донецьку просять не шукати в програмі розвитку російської мови «руку Москви»  21:32 Коментарі (10)
  • Великий адронний колайдер: український вимір  15:35 Коментарі (9)   
  • Зірка фільмів про Гаррі Поттера вирішила пожертвувати кіно заради навчання  17:00 Коментарі (7)
Погода
 
Курс валют:
   1USD 4.86   1EUR 7.12