Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю
3.9. Діяльність саморегулівних організацій

Станом на 01.01.05 р. на ринку цінних паперів здійснювали діяльність 12 саморегулівних організацій (таблиця 3.9.1.)

У вересні 2004 року як саморегулівна організація була зареєстрована Кримська фондова біржа.

З метою створення ефективної системи регулювання та контролю на ринку цінних паперів за ініціативою Комісії були утворені саморегулівні організації ринку цінних паперів, які об‘єднують професійних учасників ринку цінних паперів за видами діяльності, а саме: реєстраторів, торговців, зберігачів та депозитаріїв, а також компанії з управління активами.

Основними завданнями саморегулівних організацій є установлення правил, стандартів та вимог до здійснення діяльності з цінними паперами, норм та правил поведінки, вимог до професійної кваліфікації фахівців – членів саморегулівних організацій та здійснення контролю за їх дотриманням членами організації; сприяння здійсненню професійної діяльності членами саморегулівної організації; розробка та здійснення заходів щодо захисту прав членів саморегулівної організації.

На протязі останніх років Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку у відповідності до сучасного стану фондового ринку, згідно з вимогами Указу Президента України від 26.03.2001 р. № 198 “Про додаткові заходи щодо розвитку фондового ринку України” провадиться послідовна політика щодо встановлення єдиного підходу до створення та функціонування СРО та передачі частини регуляторних повноважень за ринком цінних паперів та діяльністю на ньому професійних учасників до СРО, спрямована на створення уніфікованої правової бази в кожному виді професійної діяльності на ринку цінних паперів, яка б забезпечила стабільність ринку та безпеку роботи на ньому як для професійних учасників, так і для інвесторів, посиленню контролю за дотриманням учасниками фондового ринку регуляторних вимог, уніфікованих правил та стандартів, підвищенню відкритості, дієвості саморегулювання та покращенням взаємодії з державними органами.

На виконання вищезазначеного Указу Президента України Комісією був розроблений проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні (№ 1102), яким внесено зміни щодо визначення саморегулівної організації, а саме “саморегулівна організація - неприбуткове об’єднання професійних учасників ринку цінних паперів, створено відповідно до критеріїв та вимог, установлених Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та погоджених з Антимонопольним комітетом, за принципом – одна саморегулівна організація з кожного виду професійної діяльності на ринку цінних паперів, метою якої є впорядкування діяльності своїх учасників (членів), зареєстрована Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку”.

Відповідне визначення саморегулівної організації також містить проект Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” (№ 5310).

Прийняття цих законів буде сприяти посиленню дієвості саморегулівних організацій, забезпеченню умов для передачі частини регуляторних повноважень Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до саморегулівних організацій з одночасною оптимізацією вимог до їх діяльності, що сприятиме підвищенню їхньої відповідальності за виконанням ними своїх повноважень.

Протягом 2004 року управлінням з метою посилення дієвості СРО розроблено проект рішення Комісії “Про затвердження змін та доповнень до Положення про діяльність саморегулівної організації професійних учасників ринку цінних паперів”. Зазначений проект передбачає підвищення вимог до саморегулівних організацій, які мають намір отримати та здійснювати делеговані Комісією повноваження. (З метою здійснення процедури оприлюднення у відповідності з вимогами Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” зазначений проект рішення схвалено рішенням Комісії від 15.12.04 р. № 543.)

З метою проведення єдиної державної політики щодо упорядкованості на фондовому ринку було розроблено Положення про діяльність саморегулівної організації, що об’єднує компанії з управління активами, затверджене рішенням Комісії від 29.09.04 р. № 415 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України від 19 жовтня 2004 р. за № 1333/9932.