Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю
3.5. Діяльність інститутів спільного інвестування
(корпоративних та пайових фондів)

Інститут спільного інвестування (далі - ІСІ) - корпоративний інвестиційний фонд або пайовий інвестиційний фонд, який здійснює діяльність, пов'язану з об'єднанням (залученням) грошових коштів інвесторів з метою отримання прибутку від вкладення їх у цінні папери інших емітентів, корпоративні права та нерухомість.

Інститути спільного інвестування здатні суттєво прискорити розвиток фондового ринку України, забезпечити збільшення надходжень інвестицій від вітчизняних та іноземних інвесторів і стати потужним джерелом інвестиційних ресурсів для економіки країни.

Протягом 2004 року видано 58 ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів –діяльності з управління активами, серед яких:

24 - на здійснення діяльності з управління активами ІСІ

29 - на здійснення діяльності з управління активами ІСІ та пенсійних фондів

5 - на здійснення діяльності з управління активами пенсійних фондів.

Слід зазначити, що протягом 2004 року переоформлено 13 ліцензій на здійснення діяльності з управління активами ІСІ, виданих протягом 2002-2003 років у зв’язку з розширенням діяльності.

За станом на 01.01.2005 року Комісія видала 90 ліцензій на здіснення професійної діяльності на ринку цінних паперів – діяльність з управління активами

Станом на 01.01.05 в Україні здійснювали діяльність з управління активами 90 компанії.

Важливу роль у розвитку інвестиційних процесів в Україні відігравали інвестиційні фонди та взаємні фонди інвестиційних компаній, що були створені відповідно до Положення про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії, затверджені Указом Президента України від 19.02.94 р. № 55/94. У зв’язку з введенням в дію Закону України „Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)” закриті інвестиційні фонди та закриті взаємні фонди інвестиційних компаній, які були створені у встановленому законодавством порядку до набрання чинності цим Законом, здійснюють свою діяльність поряд з пайовими та корпоративними інвестиційними фондами відповідно до вищезазначеного Положення, протягом строку, на який вони були створені.

Відкриті інвестиційні фонди та відкриті взаємні фонди інвестиційних компаній, які були створені у встановленому законодавством порядку до набрання чинності цим Законом, зобов’язані ліквідуватися або привести свою діяльність у відповідність з вимогами цього Закону протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом.

За станом на 01.01.2005р. в Україні діють 61 інвестиційний фонд та 76 взаємних фондів 49 інвестиційних компаній, які були створені відповідно до вищезазначеного Положення.

Протягом 2004 року у зв’язку з ліквідацією скасовано реєстрацію випусків інвестиційних сертифікатів 5 інвестиційним фондам та 10 взаємним фондам 8 інвестиційних компаній на загальну суму 59 122 525 грн.

Протягом 2004 року Комісією було зареєстровано 369,39 млн.шт. випусків інвестиційних сертифікатів пайових та корпоративних інвестиційних фондів на загальну суму 2008 млн. грн.

У 2004 році Комісією було зареєстровано випусків акцій корпоративними інвестиційними фондами на загальну суму 150,4 млн. грн.