Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю
2.9. Міжнародна діяльність

Діяльність Комісії у сфері міжнародних зв?язків здійснюється відповідно до загальнодержавної політики у сфері зовнішніх відносин, орієнтованої на запровадження в Україні світових стандартів регулювання економіки та розширення співробітництва з Європейським союзом в рамках програми інтеграції України до ЄС.

У 2004 році продовжувалась співпраця з Міжнародною організацією Комісій з цінних паперів (IOSCO). Комісія є постійним членом зазначеної організації (починаючи з вересня 1996 року). За регіональним аспектом, Комісія входить до Європейського регіонального комітету, за ступенем розвитку ринку – до Комітету нових ринків.

На даний момент, метою цього співробітництва є підписання Багатостороннього меморандуму щодо консультування та співробітництва і обміну інформацією. Зазначений документ започатковує співпрацю на міжнародному рівні щодо запобігання порушень законодавства про цінні папери та деривативи та забезпечує налагодження обміну інформацією між регуляторами по всьому світові. Для продовження співпраці з IOSCO представникам Комісії необхідно приймати безпосередню участь в роботі зазначеної організації, а саме, відвідувати щорічні конференції IOSCO, навчальні програми, ініційовані IOSCO, засідання Робочих груп та чисельних Комітетів IOSCO. На даний момент на виконання доручення Кабінету Міністрів України Комісія проводиться робота разом з Міністерством фінансів України щодо забезпечення фінансової підтримки, спрямованої на здійснення вказаних вище заходів.

Двостороннє співробітництво Комісії з органами регулювання ринків цінних паперів інших країн здійснюється в рамках Меморандумів про взаєморозуміння з відповідними організаціями. Зокрема, в 2004 році Комісією було підписано Меморандуми про взаєморозуміння з Комітетом з цінних паперів при Раді Міністрів Республіки Білорусь, Державною комісією при Уряді Киргизької Республіки з ринку цінних паперів.

Відділ міжнародних зв'язків є відповідальним структурним підрозділом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку за виконання заходів щодо реалізації пріоритетних положень Програми інтеграції України до Європейського Союзу в 2004 році та заходів Цільового Плану Україна-НАТО на 2004 рік у рамках Плану дій Україна - НАТО.

У 2004 році за підтримки запрошуючої сторони та Кабінету Міністрів України представники Комісії приймали участь у:

  • Навчальному курсі «Система вкладів та розрахунків цінними паперами для країн СНД» (Корея, лютий-березень)

  • засіданнях Комітетів IOSCO, до складу яких входить Комісія (Йорданія, квітень)

  • конференції «Інновації на світових ринках 2004»; проаналізовано принципи впровадження пенсійної реформи (Польща, червень)

  • конференції «Накопичувальна пенсійна система Казахстану: підсумки, проблеми, перспективи" (Казахстан, червень)

  • ІІ міжнародній конференції з ринку капіталу (Греція, вересень)

  • зустрічах з представниками Комісії з цінних паперів та біржі Польщі (Польща, жовтень)

  • засіданні високого рівня Технічного комітету IOSCO (США, жовтень)

  • семінарі по розвитку іпотечного фінансування та іпотечних цінних паперів в країнах Центральної, Східної та Південно-Східної Європи, Росії та СНД ( Сербія та Чорногорія, листопад)

  • навчальному курсі за навчальною програмою технічного співробітництва між Україною та Індією ITEC/SCAAP „Аудит соціальних секторів” (Індія, листопад - грудень )

  • навчальній програмі щодо глибшого ознайомлення з законодавством ЄС та питаннями апроксимації законодавства в рамках Проекту „Правничі студії в Україні: Київ та окремі регіони” (Греція, листопад)

Навчання та систематична участь працівників Комісії у конференціях дає можливість обмінятися думками стосовно проблем регулювання фінансових ринків з провідними експертами у цій галузі як з розвинутих країн, так і країн з перехідною економікою, ознайомитися з досвідом розвитку ринків цінних паперів інших країн, а також сприяти поширенню інформації про процес розвитку національного фондового ринку у міжнародному співтоваристві.

Протягом 2004 року Відділом проводилась співпраця з Міжнародними фінансовими організаціями, зокрема:

  • Співробітництво з Міжнародним валютним фондом здійснювалось в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику у рамках угоди з МВФ „попереджувальний стенд-бай”;

  • Співробітництво зі Світовим банком проводиться в рамках другого етапу проекту "Програмна системна позика";

  • Співробітництво з ЄБРР проводиться відповідно до Плану заходів з реалізації співробітництва на 2003-2004рр. між Урядом України та Європейським банком реконструкції та розвитку;

  • Співробітництво з ЄІБ направлена на забезпечення доопрацювання та узгодження проекту Рамкової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Продовжується діяльність Спеціальної цільової групи з питань корпоративного управління та прав акціонерів, яку було створено у 1998 році відповідно до положень Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки. До складу Спеціальної робочої групи входять фахівці з юридичних питань та керівники представництв міжнародних організацій та організацій-донорів, які працюють в Україні, - з одного боку, представники ДКЦПФР та інших органів виконавчої влади – з іншого боку. Метою діяльності Групи є визначення цілей та підготовка переліку завдань, необхідних для створення в Україні програми з обґрунтованого корпоративного управління, виконанням якої керуватиме ДКЦПФР. Протягом 2004 року відділ міжнародних зв?язків супроводжував засідання Групи, на яких велася робота у напряму розробки та вдосконалення нормативної бази з питань корпоративного управління, зокрема, ухвалено проект Заходів щодо впровадження принципів корпоративного управління, Проект доповнень до положення про регулювання діяльності фондових бірж та торговельно-інформаційних систем та Положення про організаційно оформлені позабіржові торговельно-інформаційні системи.

Серед перспективних напрямів розвитку міжнародної діяльності Комісії слід зазначити необхідність розширення співробітництва з органами регулювання ринку капіталів країн Європейського Союзу з метою забезпечення виконання плану дій на 2005 рік щодо реалізації пріоритетних положень програми інтеграції України до ЄС, який передбачає проведення адаптації впровадженої в Україні системи державного регулювання фондового ринку до європейської моделі регулювання ринків капіталу.

У 2005 році планується продовжити членську роботу Комісії в IOSCO, співробітництво з іншими державними установами України з питань виконання заходів згідно з проектом розвитку та співпраці із Світовим банком, Міжнародним валютним фондом, Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, USAID, Міжнародною фінансовою корпорацією та ін.