Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю
2.8. Судова і правова робота та правозастосування на ринку цінних паперів

Протягом 2004 року юридичним управлінням Комісії було опрацьовано близько 1100 запитів, серед них, зокрема, близько 200 запитів від територіальних управлінь Комісії, близько 190 від органів державної влади, 710 - від суб’єктів фондового ринку. Працівники управління постійно працюють над узагальненням зазначених запитів, роз’яснення яких потребують суб’єкти фондового ринку. Управлінням постійно надається правова допомога іншим управлінням та відділам Комісії.

Аналізуючи ці запити, можна зробити висновок, що найбільш проблемними є питання, що виникають у суб’єктів фондового ринку у зв’язку з застосуванням Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів. Значна кількість запитів стосується застосування вимог Закону України “Про господарські товариства”, норм Цивільного та Господарського Кодексів України.

Порівняно з попередніми роками збільшилась кількість звернень та скарг щодо порушення прав акціонерів (у першу чергу акціонерів, які володіють незначною часткою статутного фонду акціонерного товариства).

Так, необхідно звернути увагу на скарги, що стосуються незахищеності на законодавчому рівні “дрібних” акціонерів при збільшенні статутного фонду акціонерного товариства.

Окремо необхідно виділити скарги від акціонерів щодо ненадання інформації, утворення перешкод, або обмеження при ознайомленні з річними балансами, звітами товариства, протоколами зборів.

Значну частину становлять запити стосовно порядку отримання для ознайомлення вищезазначеної документації ( наприклад, які саме документи підпадають під дію ст. 10 Закону України “Про господарські товариства”, чи повинне товариство надавати для ознайомлення податкову декларацію про прибуток за звітний період).

Протягом 2004 року уповноваженими особами центрального апарату Комісії було розглянуто 630 справ про правопорушення на ринку цінних паперів.

За наслідками розгляду справ про правопорушення на ринку цінних паперів застосовано санкцій: накладено штрафів – 359; винесено попереджень – 206; закрито справ – 52; зупинено обіг (розміщення) цінних паперів – 2; анульовано ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів – 12.

Уповноваженими особами центрального апарату Комісії за 2004 рік винесено 449 розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери та 8 розпоряджень про скасування розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери.

Уповноваженими особами центрального апарату Комісії накладено санкцій у вигляді штрафу на загальну суму 618730 грн., з яких сплачено на загальну суму 296995 грн.

Слід зазначити, що уповноваженими особами центрального апарату Комісії за 2004 рік було розглянуто 9 справ про правопорушення за невиконання (неналежне виконання) вимог Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом”. За наслідками розгляду справ про правопорушення застосовано 7 штрафних санкцій та 2 справи закрито.

Уповноваженими особами центрального апарату Комісії накладено штрафів на суму 18575 грн., з яких оплачено у добровільному порядку 12200 грн.

Табл. 2.8.1. Розглянуто справ про правопорушення протягом 2004 року

За 2004 рік до юридичного управління Комісії надійшло 121 скарга на постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів та розпорядження про усунення порушень.