Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
   Управління якістю
2.6. Моніторинг адміністративних даних учасників ринку цінних паперів. Система розкриття інформації

Робота по розробці нормативних актів

Функціонування системи моніторингу діяльності учасників ринку цінних паперів, розкриття інформації забезпечується законодавчими та нормативними актами, перелік яких наведено у додатку 4.

Прийняття та опрацювання адміністративних даних та інформацій

У 2004 році Комісією було зібрано 42314 даних та інформацій за 23 видами.

Відповідно до законодавчих та нормативних актів здійснюється збір адміністративних даних та інформацій як від професійних учасників ринку цінних паперів так і від емітентів цінних паперів.

У 2004 році Комісією було отримано майже 36986 адміністративних даних від професійних учасників ринку цінних паперів, інвестиційних фондів і взаємних фондів інвестиційних компаній. За підсумками подання адміністративних даних та інформацій від учасників ринку цінних паперів за 2000-2004 роки простежується позитивна тенденція щодо якості підготовки такої інформації.

За обсягами інформації та якістю її підготовки регулярна інформація (річні звіти) ВАТ займає провідне місце за останні роки.

Обробка інформації та підготовка аналітичних та інформаційних матеріалів

Управління звітності учасників ринку цінних паперів протягом 2004 року продовжувало збирати, накопичувати, перевіряти, здійснювати контроль за дотриманням вимог законодавства про цінні папери та обробляти інформацію, отриману від учасників ринку цінних паперів.

Інформація, яка отримується від учасників ринку цінних паперів, постійно опрацьовується, використовується для підготовки інформаційних, аналітичних матеріалів та для здійснення моніторингу стану ринку цінних паперів України. Ці матеріали надаються до державних органів, використовуються для підготовки відповідей на запити учасників ринку та з метою розкриття інформації відносно стану ринку цінних паперів. Так, лише протягом 2004 року Комісією на підставі отриманих адміністративних даних було підготовлено 118 інформаційних та аналітичних матеріалів, що надаються постійно до відповідних державних установ.

Постійно готуються аналітичні матеріали щодо прогнозних показників розвитку ринку цінних паперів, які надаються до Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України.

Робота зі зверненнями та запитами

Комісія працює із запитами та листами юридичних та фізичних осіб, державних органів та народних депутатів України з питань інформаційного забезпечення розвитку державного регулювання та розкриття інформації на ринку цінних паперів.

Також готуються оперативні відповіді та матеріали на одноразові запити від органів державної виконавчої влади, Ради національної безпеки та оборони України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, народних депутатів України, а також від суб’єктів фондового ринку стосовно діяльності Комісії з інформаційного забезпечення розвитку державного регулювання та розкриття інформації на ринку цінних паперів.

У зв’язку з великою кількістю звернень та запитів до Комісії та на виконання Указу Президента від 20 березня 2001 року №183 “Про заходи щодо детінізації економіки України на 2002 - 2004 роки”, постанови Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2001 року №1046 “Про затвердження Заходів щодо реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку на 2001-2005 роки” було прийнято рішення Комісії від 25 грудня 2001 року №387 щодо “Порядку обміну інформацією між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Державною податковою адміністрацією”, рішення Комісії від 11 січня 2002 року №18 “Щодо обміну інформацією між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Фондом державного майна України, Антимонопольним комітетом України, Державним комітетом статистики України, Національним банком України, та Міністерством внутрішніх справ України”.

24 червня 2003 року було прийнято рішення Комісії №289 “Щодо обміну інформацією між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Державним департаментом фінансового моніторингу”, яким схвалено Протокол „Про порядок обміну інформацією між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Державним департаментом фінансового моніторингу”.

26 грудня 2003 року було укладено угоду „Про обмін інформацією між Національним банком України і Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку”. Також було підписано Меморандум „Про співпрацю та координацію діяльності між органами, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг”.

21 липня 2004 року було прийнято рішення Комісії №326 “Щодо затвердження Угоди про порядок взаємообміну інформацією між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Рахунковою палатою України”.

27 квітня 2004 року було прийнято рішення Комісії №162 “Про затвердження змін та доповнень до Угоди про обмін інформацією між Національним банком України і Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку”.

На сьогодні здійснюється взаємообмін інацією між зазначеними установами та Комісією ідпвідно до згаданих вище Порядків.

Аналізуючи запити, можна зробити висновок, що найбільше питань виникає стосовно:

  • встановлення місцезнаходження професійних учасників ринку цінних паперів та емітентів цінних паперів;

  • встановлення власників пакетів акцій 10% та більше або номінальних утримувачів цих акцій;

  • функціонування програмного забезпечення, щодо складання звітності та заповнення електронних форм звітності;
  • підсумкових даних, які характеризують стан розвитку ринку цінних паперів України.

Cтан розвитку інформаційної інфраструктури Комісії

Відповідно до покладених на Комісію завдань щодо розвитку інформаційної інфраструктури Комісії у 2001-2004 роках були розроблені проекти нормативних актів та розпоряджень, які були прийняті та регулюють на даний час питання інформаційних технологій на ринку цінних паперів і розвитку інформаційної інфраструктури Комісії. Перелік цих нормативно-правових актів наведено у додатку 4.

Також Комісія приймала участь у опрацюванні проектів Законів України щодо інформаційних технологій:

  • “Про електронні документи та електронний документообіг”;

  • “Про електронний цифровий підпис”;

  • “Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України” у зв’язку з прийняттям попередніх двох Законів;

  • “Про електронну комерцію”.

Були розроблені та постійно супроводжуються (доопрацьовуються) 18 програм підготовки та прийняття адміністративних даних, перелік яких також наведено у додатку 4.

Важливим фактором щодо розвитку інформаційних технологій у роботі Комісії – використання накопиченого досвіду по автоматизованому прийняттю адміністративних даних засобами електронної пошти (E-mail). Протягом 2001-2004 років було створено та впроваджено у експлуатацію 9 «поштових роботів», з яких на даний час працюють 5 (у зв‘язку із змінами нормативної бази чотири “роботи” було виведено з експлуатації, три доопрацьовано). “Поштові роботи” здійснюють прийняття оперативної інформації про власників 10 відсотків акцій емітента або номінальних утримувачах цих акцій від реєстраторів власників іменних цінних паперів, аналогічних даних від зберігачів цінних паперів, квартальних адміністративних даних від емітентів цінних паперів зі значною державною частою у статутному капіталі, особливої інформації відкритих акціонерних товариств та оперативної інформації від торговців цінними паперами.

У 2001 році була побудована глобальна комп’ютерна мережа центрального апарату Комісії. На теперішній час функціонує (використовується) 116 підключень до мережі.

У Комісії існує нагальна потреба у створенні постійно працюючої, стабільної, працездатної інформаційної мережі. Протягом кожного місяця управління здійснює близько десяти встановлень, налагоджень, перепідключень робочих станцій мережі. Крім цього, постійно виконується робота по поточному обслуговуванню обладнання мережі, яке знаходиться у стані практично повного фізичного та морального зносу.

На виконання Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом”, Указу Президента України “Про заходи щодо розвитку системи протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму” від 22 липня 2003 року, Розпорядження Кабінету Міністрів України від 4 вересня 2003

року №548-р “Про робочу групу з питань створення та функціонування Єдиної державної інформаційної системи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів і фінансуванню тероризму та затвердження її складу” була створена Робоча група, до складу якої ввійшов представник управління звітності учасників ринку цінних паперів. Робочою групою було розроблено та надано до Комісії на погодження проект постанови Кабінету Міністрів України „Про створення та функціонування Єдиної державної інформаційної системи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів і фінансуванню тероризму”, який рішенням Комісії від 28.10.2004 р. № 439 було погоджено.

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 31.08.2004р. №37941/1/1-04 та Постанови Кабінету Міністрів України від 10.12.2003р. №1896 „Про Єдину державну інформаційну систему у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму” управлінням було підготовлено наказ Голови Комісії від 11.03.2004р. №188 „Щодо виконання робіт другого етапу створення Єдиної державної інформаційної системи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму„.

Цим наказом було затверджено описи баз даних інформаційних ресурсів функціональної підсистеми ЄІС в Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку обсяги та процедури оновлення інформації, взаємообмін якою здійснюється відповідно до Протоколу „Про порядок обміну інформацією між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Державним департаментом фінансового моніторингу” схваленого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 24.06.2003р. №289 “Щодо обміну інформацією між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Державним департаментом фінансового моніторингу”.

Крім того, було затверджено склад комісії по прийому у тимчасове користування обладнання, програмного забезпечення функціональної підсистеми ЄІС та абонентського пункту інформаційно-телекомунікаційної системи фінансового моніторингу (далі ІТФМ), призначено відповідальну особу за впровадження ЄІС у Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Рішенням Комісії від 22.06.2004р. було погоджено проект постанови Кабінету Міністрів України підготовлений Державним департаментом фінансового моніторингу Міністерства фінансів України „Про утворення координаційної ради з питань функціонування Єдиної державної інформаційної системи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму”.

Наказом Голови Комісії від 20.08.2004р. №750 „Щодо виконання робіт із створення функціональної підсистеми Єдиної державної інформаційної системи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму” було затверджено календарний план створення ЄІС в Комісії та затверджено склад комісії по категоріюванню приміщення, виділеного для розгортання абонентського пункту СІТС, функціональної підсистеми ЄІС та абонентського пункту ІТФМ, визначено місце розміщення абонентського пункту.

На сьогодні здійснюється взаємообмін інформацією відповідно до Протоколу „Про порядок обміну інформацією між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Державним департаментом фінансового моніторингу” схваленого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 24.06.03 №289 “Щодо обміну інформацією між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Державним департаментом фінансового моніторингу”.

Програмою створення Єдиної державної інформаційної системи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму на період до 2005 року, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 №1896 “Про Єдину державну інформаційну систему у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму” передбачено створення Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку функціональної підсистеми Єдиної інформаційної системи фінансового моніторингу (ФП ЄІСФМ).

Принципи створення та функціонування ФП ЄІСФМ визначаються Положенням про функціональну підсистему Єдиної державної інформаційної системи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму, яке розроблено управлінням звітності учасників ринку цінних паперів та затверджено наказом Голови Комісії від 06.12.2004 №1475.

Відповідно до п.3 Заходів щодо впровадження Концептуальних основ системи звітності учасників фондового ринку на 2001-2004 роки інформуємо про стан впровадження систем “СУБД-тер” і “СУБД-центр” та план дій щодо вдосконалення систем.

Системи “СУБД-тер” і “СУБД-центр” є складовими частинами єдиної інформації-комунікаційної системи Комісії, яка, згодом, інформаційно поєднає підрозділи центрального апарату Комісії з її територіальними управліннями за допомогою комунікаційних засобів та програмного забезпечення підтримки інформаційного взаємообміну. Комунікаційно-інформаційна система Комісії (системи “СУБД-тер” та “СУБД-центр”) потребує значного цільового фінансування на технічне дооснащення Комісії до мінімально необхідних потреб у комунікаційному обладнанні, ліцензійному мережевому програмному забезпеченні, засобах технічного захисту.

Управлінням у 2004 році проведено тестове підключення локальних мереж територіальних управлінь Комісії до мережі центрального апарату Комісії, шляхом створення VPN каналу через канали зв‘язку Internet.

Враховуючи великі обсяги робіт, які необхідно було провести для повної реалізації цього проекту, та в зв?язку з тим що результату можливо досягти лише за умови наявності цільового фінансування у достатньому обсязі, відповідно до рішення Комісії від 23.03.04 №90 Агентством з розвитку інфраструктури фондового ринку України у рамках бюджетних асигнувань на 2004 рік за КПКВК 6151020 «Створення Національної депозитарної системи та системи моніторингу фондового ринку» реалізується Програма розробки системи інформаційного обміну для здійснення моніторингу регіональних ринків. У рамках реалізації вищезазначеної Програми планується організувати доступ до мережi Iнтернет територіальних управлінь Комісії за допомогою постійного IP-з’єднання по виділеній лінії.

Створення єдиної інформаційно-комунікаційної системи Комісії дозволить налагодити оперативну взаємодію підрозділів Комісії та створити систему єдиного електронного документообігу Комісії.

Розкриття інформації на ринку цінних паперів

Протягом 2001-2004 років продовжувалась робота з розвитку ефективної системи розкриття інформації на фондовому ринку України, щодо розбудови інформаційно прозорого національного ринку цінних паперів.

Створення “інформаційної прозорості” та відкритості фондового ринку забезпечується розкриттям емітентами цінних паперів інформації про свою фінансово-господарську діяльність, перспективи розвитку та за умови усунення проявів дискримінації суб’єктів фондового ринку. Управління виконує велику роботу по впровадженню міжнародних стандартів розкриття інформації учасниками ринку.

Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку 27 травня 2003 року було прийнято рішення №233 "Про формування єдиного інформаційного масиву даних про емітентів цінних паперів". Прийняття цього рішення дозволило сформувати єдиний інформаційний масив даних емітентів цінних паперів, здійснювати його підтримку в актуалізованому стані та забезпечувати безкоштовний доступ зацікавлених осіб до цієї інформації.

Відповідно до п.3.1 Рішення Комісії від 24 травня 2001 року №173 "Про впровадження системи оприлюднення інформації на фондовому ринку України" Web-сайт Комісії є засобом розповсюдження інформації, що оприлюднюється.

На даний час, з метою удосконалення системи розкриття інформації на ринку цінних паперів України, управління спільно з Агентством з розвитку інфраструктури фондового ринку підготувало проекти рішень щодо внесення змін та доповнень до зазначених рішень та Положень. Управлінням розробляються Положення (стандарти) розкриття інформації учасниками ринку цінних паперів, які створюються з урахуванням світового досвіду та найкращої практики корпоративного управління. Звіт Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку за 2004 рік 31

Управління протягом останніх років активно готує, а також збирає та обробляє інформацію, отриману від інших підрозділів Комісії, для оприлюднення у мережі Інтернет на офіційному Web-сайті Комісії та Державного агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України:

  • інформація про емітентів цінних паперів;

  • інформація про видані, анульовані та переоформлені ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів;

  • інформація щодо діяльності професійних учасників фондового ринку в межах, визначених законодавством;

  • інформація щодо діяльності інститутів спільного інвестування, яка подається відповідно до законодавства;

  • інформація щодо діяльності недержавних пенсійних фондів;

  • інформація щодо діяльності саморегулювальних організацій ринку цінних паперів за даними офіційної звітності;

  • звіти Комісії, публікації виступів уповноважених осіб Комісії та працівників Комісії, прес-релізи тощо;

  • інформація, що є обов'язковою для оприлюднення і публікується в офіційних виданнях Комісії;

  • відповіді на запити учасників ринку, інших осіб та інша довідкова інформація у порядку, визначеному Комісією;

  • перелік сертифікованих фахівців фондового ринку;

  • перелік навчальних закладів, які проводять підготовку фахівців фондового ринку;

  • нормативно-правова база функціонування ринку цінних паперів;

  • інформація щодо розвитку фондового ринку та ринку цінних паперів у регіонах України;

  • інша корисна інформація. У 2004 році із 11645 відкритих акціонерних товариств свої річні звіти на WEB-сайтах оприлюднили 6271, а з 22010 закритих акціонерних товариств це зробили 5502. Сьогодні на офіційному WEB –сайті Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку розміщено понад 48 тисяч річних звітів емітентів, та близько 140 тисяч інших інформацій про емітентів, у тому числі аналітичні та статистичні дані щодо результатів їх діяльності, інформація про власників крупних пакетів акцій та ін. Також на цьому сайті розміщено близько 2 тисяч інформацій про професійних учасників ринку цінних паперів (рис.2.6.4.).

  

Сайт агенства з розвитку інфраструктури України www.smida.gov.ua